Ne potcenjujte pokvarenost i domišljatost hakera koji bi da se domognu vašeg novca ili podataka iz kompjutera. Upravo se pojavio najnoviji ransomver odnosno ucenjivački virus. Naoko je isti kao i dosadašnji, blokira vam kompjuter i zahteva da platite (jedan bitkoin) da biste ga odblokirali. Samo što ovi imaju razumevanja za one koji nemaju tričavih sedamsto dolara koliko taj bitkoin vredi. Zauzvrat vam nude da zarazite kompjutere dvoje poznanika, pa ako oni plate, vama će oprostiti dug. Na kraju sledi i ortačka poruka da i oni (hakeri) moraju od nečega da hrane svoju decu.

Šta reći za ovakvu ideju sem da je genijalno podla. Već sam naučio da ne reagujem ni na kakve poruke u kojima me obaveštavaju da nisam platio neki račun, da dugujem nekoj banci te mi prete kamata i prinudna naplata, ponekad čak i da neko duguje meni. Uvek je zahtev da kliknem na atačment koji nije dokument već izvršni softver. Takvu poruku smesta bacam u đubre i praznim korpu da se odatle ne bi slučajno aktivirala.

Ali, potpuno sam nespreman da mi neko od poznanika pošalje zagađeni fajl sa preporukom da ga pogledam i to u obliku ličnog, autentičnog mejla. I to u očajničkom pokušaju da se ratosilja ucene.

Stručnjaci kažu da je novije verzije Windowsa teže inficirati, a lakše očistiti, misli se na verzije od 8 pa nadalje. Jedan od načina je da kompjuter startujete iz sejf moda pa da ga vratite u stanje pre zaraze i onda očistite, drugi je da ga startujete sa bekam USB-a, za šta je potrebna priprema. Tačnije, takav spasonosni USB treba pravovremeno da formirate. U oba slučaja verovatno ćete morati da pobrišete sadržaj hard-diska, ali vam ipak ostaje hardver. Što znači da je od ključnog značaja da redovno (dok ste čisti) pravite kopije svojih poslova na rezervnom hard ili optičkom disku. Košta znatno manje od tog jednog bitkoina, a spasava vam godine truda, ponekad.

Svi se slažu da ucenjivačima ne treba nikako plaćati jer ih to samo motiviše da nastave sa svojom đavoljom rabotom. Istovremeno, sve više se govori o tome da će internet stvari, odnosno mašine koje su programirane da komuniciraju međusobno, biti sledeća žrtva hakera. Najviše se strahuje za medicinsku opremu jer bi hakerski napad mogao da ugrozi nečiji život, a svakako zdravlje. U takvim situacijama malo ko bi se junačio, već bi platio šta mora.

Ne mora uvek da bude baš pitanje života ili smrti (mada je blizu). Dok ste na prijatnom odmoru, hakeri vas mogu imejlom obavestiti da će u roku od deset minuta odvrnuti sve slavine u vašem automatizovanom domu i napraviti poplavu biblijskih razmera, što je moguće sprečiti uz "skromnu" nadoknadu. Ako mislite da je ovu dilemu lako rešiti tako što ćete se odreći modernog komfora, setite se da kompjuter imate i u kolima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST