Otvaranje istrage oko sadržaja poklona za decu otvorilo je novi rat, ovaj put na konditorskom frontu

Dok se oko skandala s isticanjem table u Jasenovcu s ustaškim pozdravom „Za dom spremni" traži, po nagoveštaju hrvatskih zvaničnika, neko „sustavno rešenje" koje će to zakonski uobličiti, slučaj čokolada je razrešen – pod hitno.

Dogodilo se naime da je prigodom proslave dana branitelja u Dubrovniku u nekom obdaništu predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarević podelila deci i čokoladice proizvedene u Srbiji (fabrika „Pionir" iz Subotice) a onda je jedan roditelj na svom tviter naloga to opisao kao skandal.

Čudna mi čuda, luđaka ima koliko i ludaka, a onda se u sve to umešala predsednica i tako je otvoren politički slučaj.

"Mi smo već napravili istragu šta se dogodilo. Nažalost, jedna od hrvatskih tvrtki iz Vukovara je pakirala tu košaru. To se više neće ponoviti, a onim roditeljima koji su dobili te čokoladice, ispričaćemo se i poslati hrvatske proizvode", kaže Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske.

Ovom svojom izjavom predsednica Hrvatske uzburkala je društvene mreže, a satirični portali utrkivali su se ko će biti duhovitiji: hrvatski - naslovom da je kod dece koja su jela Kolindinu čokoladu izolovana "srbonela" ili srpski - o lekarima u Dubrovniku koji su spasili dečaka koji je progutao srpsku čokoladicu.

Srpskim vlastima nije ni do smeha, ni do šale. Oglasio se i Kolindin parnjak po funkciji – Tomislav Nikolić koji je izjavio da on kupuje ono što mu se dopadne ( a ko bi normalan radio suprotno) i još je dodao da zemlje koje su u ratu, ratuju tako što ne kupuju proizvode druge strane, a da on nije čuo "da nam je Hrvatska objavila rat".

Ministar trgovine Rasim Ljajić pita se o kakvoj normalizaciji u regionu govorimo ako etničku netrpeljivost izaziva čak i jedna čokoladica, samo zato što je proizvedena u Srbiji?

"Hrvatska je nedemokratska, neevropska i neekonomska. Takav nastup jasno govori da srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj. Ukoliko bi se predsednici svih država rukovodili logikom Grabar Kitarović, bili bi narušeni elementarani principi tržišne ekonomije", kaže Rasim Ljajić.

Tu je, naravno, i neizbežni Aleksandar Vulin. On je ocenio da se radi o otvorenom vraćanju ustaštva u Hrvatsku.

"Predsednica Hrvatska nije imala potrebu da uputi izvinjenje što se slikala sa ustaškom zastavom ali se izvinjava što je jedno hrvatsko dete dobilo srpsku čokoladu. Da li je moguće da će jedna čokoladica izazvati više zla od ustaške zastave. Ja sam rekao da je to rasizam i bojim se kako će se Zagreb ponašati prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj", rekao je ministar Vulin.

Predsednica je srljala iz greške u grešku, ocenjuje i hrvatska javnost. Tvrde, Kolindi je hitno potreban novi medijski savetnik.

"Ona je zapravo u poslednje vreme dosta uspaničena zbog poraznih rezlatata u anketama o popularnosti i čini mi se da je krenula u neuobičajeno ranu fazu predkampanje", kaže Boris Rašeta, hrvatski novinar.

RTS je napravio duhovit prilog. Devojčica je pred kamerama probala i srpsku i hrvatsku čokoladu i za obe rekla da u uskusne, a da je bolja „ona koje ima više."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST