Vreme
11.11.2016.

Tarabići o Trampu

Tektonske ploče visoke politike sporo se pomeraju, ali naša mala zadovoljstva niko nam neće oduzeti
Autor
piše:
Dragoljub
Žaković

„Informer" je juče objavio da će po Tarabićevom proročanstvu doći riđi čovek i spasiti svet. To je još luđe od onog predsedničkog, Nikolić, da će „žuti ljudi piti vodu iz Morave", ali u zemlji gde objektivne, hladne analize, i kad postoje, imaju slabu prođu, ovi Tarabićevi mu dođu kao neki važan Institut.

Bilo je nekako za očekivati da će pobeda Donalda Trampa, riđeg čoveka iz proročanstva, izazvati euforiju u dobrom delu srpskog društva i to iz više razloga o kojima se već pisalo i tek će se pisati, ali dok atlantski val zapljusne moravske obale život ide dalje.

Greše i oni koji misle da će Trampova pobeda brzo unaprediti svet kao i oni koji misle da će ga brzo upopastiti. Tektonske ploče visoke politike sporo se pomeraju, ali naša mala zadovoljstva niko nam neće oduzeti.

Tako su radikali, uz sasluženje „Dveri" napravili višečasovni hepening u Skupštini Srbije na sednici Odbora za evropske integracije, koji je u osnovi imao opravdanu primedbu da im je dokument, izveštaj Evropske komisije o stanju poslova u Srbiji, dostavljen na engleskom jeziku.

Ali, to se delom pretvorilo u likovanje zbog Trampove pobede, gde je u kontekstu događaja, ispoljena vera da Evropska unija neće više da postoji i da će manje da se pita posebno u Srbiji.

Mediji beleže da je pre početka drugog pokušaja da se održi sednica, Vojislav Šešelj pustio muziku sa telefona, da bi svi čuli pesmu o novoizabranom američkom predsedniku Donaldu Trampu, koja je prilično dugačka i u kojoj se, između ostalog kaže: „Tramp i Putin doneće slobodu celom ljudskom rodu." Šešelj je doviknuo i Majklu Davenportu: „Davenporte, daj mi broj telefona da ti prebacim pesmu. Neću te uznemiravati, samo pesmu da ti pošaljem." Davenportova saradnica je Šešelju prenela da će dobiti broj, na kraju sednice. Dok je muzika trajala, Boško Obradović je doviknuo Šešelju: „A da mi zapevamo? Pusti telefon!" Šešelj mu je odgovorio: „Ajde, zapevaj ti." Obradović je odrecitovao: „Satruli mi dunja na ormanu."