Ako smo na društvenim medijima skloni da izbacimo najgore iz sebe, kroz komentare ili lajkovanje pogrešnih stvari, i to samo zato što se osećamo zaštićeni anonimnošću, da li bismo slično postupili i da nam je omogućeno da glasamo na internetu? To je jedno od najzanimljivijih mišljenja koja sam našao čitajući o tome kako tehnologija utiče na američke izbore. Tačno je da anonimnost postoji i na biračkom mestu, ali sam dolazak na biralište kod čoveka podiže nivo odgovornosti. Suočen sa papirom ili mašinom za glasanje, birač se ponaša drugačije nego za računarom u svojoj kući, tvrde neki istraživači koji se pitaju kako to utiče na donošenje značajnih odluka.

Inače, ovo su u tehnološkom smislu bili vrlo zanimljivi izbori. Najpre, uključila se i treća strana, hakerska, koja je pokazala koliko je tehnologija koju koriste kampanje ranjiva. Mnogi upozoravaju i na moguću zloupotrebu interneta tokom samog dana glasanja, od DDOS napada koji bi sprečili ili otežali komunikaciju kada je najpotrebnija, do širenja dezinformacija koje bi bitno uticale na izborne odluke. Na primer, birači na zapadnoj obali mogu da se obeshrabre ako čuju (neproverene) izvore na internetu o rezultatima glasanja na Istoku. I to sa hakovanih sajtova američkih medija. No, to za sada izgleda kao naučna fantastika.

Mnogo zanimljiviji pristup ima Trampova kampanja. Oni su poslednjih nedelja na Fejsbuku locirali interesantne birače, neopredeljene ili kolebljive, uglavnom mlade liberale, devojke i Afroamerikance kojima šalju direktne negativne poruke o Hilari Klinton. U porukama se uglavnom podseća na sve loše što su Hilari i njen suprug radili tokom života. Cilj nije da se ovi birači prevedu na stranu Donalda Trampa već da im se ogadi glasanje i da u utorak ostanu kod kuće.

Istovremeno se pozitivnim porukama gađaju sopstveni birači kako bi ih se navelo da izađu da glasaju, džaba celog truda i donacija ako čoveka bude mrzelo da se odveze do biračkog mesta.

Usmereno obraćanje biraču jače je nego ikada do sada. A samo se primenjuju tehnike koje je razvio uobičajeni advertajzing. Na osnovu vašeg ponašanja na internetu lepe vam se oglasi, nekome za automobile, nekome za cipele. Kampanje su samo malo promenile kriterijume (u političke) i po istom principu vas gađaju porukama, pozitivnim i negativnim. Baš vas i tačno u centar vaše nesigurnosti.

Politika je proizvod kao i svaki drugi, samo malo mističnije upakovan, poručuju stručnjaci za internet marketing. Zaboravljajući da nam ovaj proizvod uvaljuju bez garancije i mogućnosti da ga vratimo za 30 dana ako nam se ne dopadne. Milina za prodavca.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST