Autor

31.10.2016. >

Zolja i simultani prevodi

Što je sve premijer poručio na posljednjoj Konferenciji za štampu i kako se to uklapa u njegovu tehnologiju vlasti

Centralni politički događaji u Srbiji odavno nisu sjednice Vlade ili Skupštine već Konferencije za štampu premijera Aleksandra Vučića. Posljednja je zbog zolje i municije nađene nedaleko od njegove porodične kuće u Jajincima imala poseban značaj: atentat na Zorana Đinđića 12. marta 2003. obavezuje da se ovako nešto veoma ozbiljno shvati i istraži do kraja. Tu, jednostavno, nema mjesta ni za kakvu diskusiju i političke podjele. Ali, kako je sve ovo izgledalo u Vučićevoj interpretaciji i što se iz nje proizilazi?

Za početak, bez i jedne aluzije na Jajince, premijer se obratio javnosti isključivo kao donosilac dobrih vijesti – zahvaljući njegovom i radu Vlade na čijem je čelu, smanjene penzije i plaće biće povećane se za pet do sedam posto. Na taj način ne samo da je nastojao demonstrirati ličnu hladnokrvnost i fanatičnu posvećenost razvojnim ciljevima zemlje, nego i dodatno raspaliti ogromnu pažnju vezanu za pretnju njegovoj bezbjednosti. Slobodno se može zaključiti da je Vučić ovaj dio Konferencije u potpunosti posvetio učvršćivanju podrške starih i sticanju novih pristalica. Eto, uprkos svemu, on radi i postiže rezultate za razliku od svih svojih oponenata...

Pod dva: vodeći računa o svom biračkom tijelu, Vučić je izbjegao svako poređenje sa Đinđićem. Ali – ne iz skromnosti. Naime, kao generalni sekretar Srpske radikane stranke Vojislava Šešelja i sam je i te kako pridonio kriminalizaciji i satanizaciji ubijenog premijera, a taj minuli rad uveliko je formirao naprednjačku svijest i uvjerenja. Pored toga, Vučić ne bira sredstva da sve vlasti poslije Petog oktobra proglasi za kleptokrate i vinovnike svih problema, pa u tom kontekstu nema ni milimetra prostora za empatiju izuzev one kurtoazne, u okvirima političke korektnosti.

Tri: premijer je više puta dopustio mogućnost da je netko u šumi nedaleko od njegove kuće odbacio zolju i municiju. Međutim, rekavši da je intuitivno pogodio tačno gdje su nađeni uz objašnjenje zašto je to idealno mjesto za napad i kako bio on mogao biti izveden, nedvosmisleno je aludirao da sve to ne mogu biti čista posla. Ako se tome doda da je Vučić naglasio da će mu sve biti jasno ukoliko ne bude nađen parcijalni DNK, javnosti ne preostaje ništa drugo nego da zaključi da iza svega stoje tajne strane službe. A opće je uvjerenje da je u prirodi njihovih mutnih djelatnosti da se nikad ne mogu do kraja rasvjetliti i saznati prava istina.

Ovo – pod četiri – vodi do aktualne špijunomanije, odnosno, afera sa hapšenjem srpskih građana u Crnoj Gori, navodnog odavanja službenih tajni iz policije američkim službama i protjerivanju ruskih agenata, pritisaka Vašingtona, Moskve i Brisela na premijera zbog njegove odvažne i samostalne politike... Sve zajedno i ovako prezentirano, omogućava Vučiću em da još jednom obnovi nacionalnu i patriotsku legitimaciju, em da iz viših, državnih ciljeva uguši u klici sva razmimoilaženja, neslaganja i kritike kako u u sopstevnim redovima, tako i šire. Jer, razne njegove nezavršene rečenice, nedorečenost i neodređenost djeluju kao poruke i upozorenja upućene onima koji, valjda zahvaljući tome što rade, jako dobro znaju na što misli...

Na kraju i pod pet: trudom urednika režimskog tabloida „Informer", Dragana J. Vučićevića ni najšira javnosti nije ostavljena u nedoumici. Pitanjem kako su se marinci na žurci u američkoj ambasadi sprdali sa rušenjem u Hercegovačkoj, dao je šlagvort Vučiću za ponovna etiketiranja svojih oponenata kao stranih plaćenika i domaćih izdajnika. Zna se tko radi i zbog čega radi protiv svoje zemlje – glasi poruka kada se prevede.

To je ono što i najviše brine. Zolja i municija nađeni u Jajincima moraju se ozbiljno shvatiti i istražiti do kraja i tu nema pogađanja. Isto tako, mora se učiniti sve da čitav ovaj slučaj ne postane međaš za daljnje učvršćivanje autoritarizma i zatiranje svakog kritičkog mišljenja. A kako stvari stoje, ta opasnost ni malo nije bezazlena.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST