Autor

29.10.2016. >

Kakav si čovek, takve su ti novine

"Vreme" je i ove godine prisutno na Media Marketu u okviru Sajma knjiga. I preselo nam je

Dok budete čitali ovaj tekst, većina autora sedam novih knjiga u izdanju "Vremena" potpisivaće knjige na našem štandu na Media Marketu, delu Sajma knjiga koji se već nekoliko godina događa u Hali 3 Beogradskog sajma. Bili smo tamo i prošle godine. Bilo nam je mnogo lepo: sretali smo se sa svojim čitaocima, primali kritike i pohvale, obaveštavali ih šta novo spremamo. Štaviše, 25. rođendan dočekali smo tamo.

Slična atmosfera bila je i na drugim štandovima. Sve u svemu, bilo je opušteno, veselo i kolegijalno. Ove godine, međutim, sve se pretvorilo u užas. Media Market je kidnapovan. Na samom ulazu u Halu 3 postavljen je štand vajnoga Informera. Imaju binu, živu muziku, toče pivo i rakiju, rsaju i lumpuju od 10 ujutru do 8 uveče. Najveća bizarnost je što tamo imaju i neke frizerke i manikirke koje besplatno šišaju ljude i mažu nokte gospođama. Mi, ostali, ne čujemo ni sopstvene misli, a kamoli ljude koji bi nešto da pitaju, kupe, zatraže... Lično sam se žalila organizatorima sajma - ne mogu im ništa. Obećavaju da će se stišati, a onda i dalje teraju po svom. Napominjem da Media Market ima i tribinski program. I tu moramo da urlamo u mikrofone da bismo nadjačali živu muziku sa Informerovog štanda.

Nemojte me pogrešno shvatiti, dragi čitaoci. Volim ja i muziku uživo i narodnjake. OK, pivo baš i ne. Čak bih prešla preko toga da neko svira, peva i opija se na Sajmu knjiga, samo kad time ne bi ometao druge. Kad ne bih morala da se derem da bi me posetioci našeg štanda čuli i kad ne bih morala da pazim da neki veseljko koji je uzeo pivo na Informerovom štandu isto ne isprosipa po izloženim knjigama u izdanju "Vremena".

Koliko čujem, Informer je u izveštaju sa Media Marketa proglasio neku pobedu. Ništa mi nije jasno jer manifestacija nije takmičarskog karaktera. Međutim, samoj se sebi čudim jer ne znam šta sam drugo očekivala. Od jednog bahatog, agresivnog, primitivnog i siledžijskog štampanog materijala sa istim takvim vlasnikom i glavnim urednikom, možeš da očekuješ samo bahaćenje, primitivizam i siledžijstvo. Štand Informera isti je kao ta štampana stvar, a ova je pak ista po karakteru kao i njen prvi čovek, Dragan J. Vučićević.

Znate već i sami: ima medija i "medija", kao što ima ljudi i "ljudi". Kakav si čovek, takve su ti i novine. "Vreme" će sledeće godine možda i biti na Media Marketu, ali za sad mi se čini da mene tamo biti neće. Ne mogu da svarim činjenicu da neka cajka falšira u mikrofon dok jedan Ivan Ivanji dvadeset metara dalje potpisuje svoju knjigu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST