U petak sam se probudio docnije nego obično i na televiziji naletim na konferenciju za štampu Nebojše Stefanovića, popečitelja unutrašnjih poslova Srbije, koji je zbog te konferencije kasnio u Niš, u kasarnu gde se upravo odigrava vladina vojna vežba pod večnim naslovom – Ništa nas ne može iznenaditi.

Mlađani ministar zapenušao i govori kako će sprečiti ulazak stotine ljudi iz jedne bivše jugoslovenske republike u Srbiju, objavio je deseti, jubilarni put, rat kriminalu i okupljenim novinarima je rekao kako nema vremena da odgovara na pitanja jer žuri u Niš da obavesti premijera o stanju sigurnosti u sektoru koji duži.

Moje problem je bio u tome što nisam znao povod za ovo dramatično obraćanje i tek sam u vestima shvatio da je neko ubio Saleta Mutavog i teško ranio, po svemu sudeći, radnika Ministarstva pravde koji je malo čuvao beogradski Centralni zatvor a malo bio telohranitelj Mutavom.

Ime mi se učinilo poznatim i, gle čuda, lako sam ga pronašao o fajlu „Poznati navijači." Nije ubistvo ispred CZ-a od četvrtka uveče bilo prvo pojavljivanje Mutavog u javnosti.

Pomenut je i povodom napada na obezbeđenje FK Partizan koji se dogodio 28. aprila u po bela dana, na parkingu ispred stadiona u Humskoj 1, za koji se zna da je prekriven video-nadzorom. Uskoro su objavljeni nadimci napadača, navijača crno-belih sa juga: Velja, Meda i Sale Mutavi.

Policija ih je uhapsila posle više od deset dana od tog događaja. Na snimku koji samo na „Jutjubu" ima više od 1,5 miliona pregleda, vidi se sva brutalnost napadača. Dvojica batinaša, Velja i Meda su osumnjičeni za nasilničko ponašanje i docnije osuđeni na kazne kućnog i zatvorskog pritvora. Treći uhapšeni, Sale Mutavi je saslušan i pušten iz policijskog pritvora. Protiv njega je podneta krivična prijava, ali nadležni nisu smatrali da bi trebalo da bude pritvoren, iako na snimku on deluje kao vođa – autoritet dvojici „izvršilaca posla".

Negde u maju premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je jedan od uhapšenih za napad na obezbeđenje FK Partizan i Miloša Vazuru generalnog sekretara ovog kluba pušten da se brani sa slobode, jer je utvrđeno da „nikog nije pipnuo."

Vučić je novinare, na pitanje kakva se poruka šalje time što je jedan od osumnjičenih za napad pušten, upitao da li treba da bude u pritvoru neko ko je samo prošao pored nekoga.

„Jedini je pušten onaj koji nikoga nije pipnuo. Jel treba da ga ubijemo što nikoga nije udario? Taj jedan nije nikoga pipnuo, šta želite od nas, da pratimo i da se naši organi, policija, tužilaštvo i pravosudni organi ponašaju u skladu sa novinarskim željama?", kazao je Vučić.

Inače, tada je i objavljeno da je Sale Mutavi još 2011. osuđen na kaznu zatvora od pet godina i 10 meseci zbog trgovine drogom i posedovanja oružja, a presuda je postala pravosnažna 2013. Međutim, tri puta je odlagao izdržavanje kazne zbog navodnih zdravstvenih problema. Uprkos tome je dolazio na utakmice, a u jednom periodu je čak sedeo u loži i čuvao pojedine članove rukovodstva FK Partizan.

Vučić je još ranije rekao da nema snage za obračun sa navijačima, da je tu nemoćan. Slučaj Mutavog o tome jasno govori. I nekako mi se ne čini da će tu mnogo da promeni ministrova odlučnost da objavi rat kriminalu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST