Stvarno reba biti okoreli cinik, mrzitelj i prznica pa kritikovati premijera Aleksandra Vučića što je ove nedelje pokazao nameru da kraljevski ugosti svog albanskog kolegu Edi Ramu u Srbiji. Vučić je najpre u sredu večerao sa Ramom, u četvrtak ujutru je sat i po vremena razgovarao sa njim na panelu u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, a za petak je predviđen još jedan sastanak u Nišu, uz stvaranje srpsko-albanske privredne komore. Plus, u Beogradu je svečano predstavljeno srpske izdanje Ramine knjige „Žrtvovanje". Da su mu još priredili i paradu, moglo bi se reći da ni jednom stranom državniku u novijoj istoriji Srbije nije ukazano toliko poštovanje.

Ova poseta je utoliko važnija zbog toga što se odvija u trenutku kada su odnosi među susedima na Balkanu zategnutiji nego bilo kad u zadnjih petnaest godina, kad Vučićevi tabloidi vrišteći najavljuju da se Hrvatska sprema da uz pomoć NATO napadne Srbiju, a partijarh Irinej poziva na krstaški pohod na Kosovo. Ne treba zaboraviti ni predsednika Tomislav Nikolića, koji je iz Moskve poslao nekoliko ratobornih poruka na račun Prištine i Evropske unije zbog nacionalizacije rudnika Trepča.

Gostovanje Rame u Srbiji bio bi dirljiv primer razvoja regionlnih (zamalo da napišem dobrosusedskih) odnosa, da se između dvojice premijera nije isprečilo pitanje Kosova. Kada je Rama prvi put bio u Beogradu, okrivljen je (kasnije se ispostavilo nepravedno) da je zajedno sa bratom iz počasne lože režirao incident sa dronom na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija i praktično je isteran iz Srbije

Ovaj put učinjen je očigledan napor da se ništa slično ne dogodi.Tokom većeg dela jednoiposatnog razgovora Vučića i Rame u svečanoj sali beogradskog hotela „Hajat", Kosovo je tretirano kao onaj beli slon u sobi iz engleske poslovice; premijeri su govorili o EU, migrantskoj krizi i ekonomskoj krizi, Rusiji, Americi i Nemačkoj, upadljivo izbegavajući da pomenu Prištinu, Trepču i slučaj hapšenja kosovskog šefa policije Nehada Tačija, zbog koga je većina najavljnih gostiju iz Prištine otkazala učešće na Forumu. Ne bi ih ni pomenuli da moderator Miša Gleni (vidi intervju sa nim u ovom broju) pred sam kraj nije postavio pitanje o Kosovu i time otvorio Pandorinu kutiju.

Vučić je najpre pokušao da izbegne temu i skrene je ka EU. „U Srbiji narod vidi i oseća EU kao izvor pritisaka zbog Kosova, a Albanija nema taj problem", rekao je on i pomirljivo dodao da će Beograd uprkos svemu nastaviti da razgovara sa Prištinom u obostranom interesu srpskog i albanskog naroda koji su, kako reče, najveći na Balkanu. Rama je, međutim, podsetio da je Trepča na kosovskoj zemlji i da pripada tamnošnjem narodu. „Šta hoćete, da odnesete Trepču u Beograd?", upitao je, a zatim se osvrnuo na hapšenje Tačija. „Ako čovek deset puta bez problema pređe granicu, a jedanaesti put ga uhapse, kako to razumeti?", upitao je. Na kraju je prizvao i nesrećni incident sa dronom, rekavši da je tada iz Beograda ispraćen kao neprijatelj, a u Tirani dočekan kao heroj, ali da ni jedan ni drugi epitet ne želi da prihvati, te da bi za sve bilo bolje ako bi Srbija što pre priznala Kosovo.

Ovo je bilo sasvim dovoljno da Vučić izgubi s mukom održavanu državničku hladnokrvnost. „Čim sam video kosovske novinare u sali, znao sam da Edi neće izdržati da ne kaže nešto dnevnopolitički", rekao je, prebacujući loptu na lični teren. Zatim je, u dobro poznatom maniru, kazao da „neće ništa loše reći o Prištini", pa odmah potoim otvorio paljbu. „O slučaju Tačija ne znam ništa, prekršio bih zakon kad bih se o njemu raspitivao", rekao je, a onda se usredsredio na Trepču. „To je bila apsolutno najgora stvar koju su mogli da nam urade. Najgora.", kazao je, ukazujući da je odluka o nacionalizaciji donesena bez konsultacijama sa kosovskim Srbima i da je Priština pogazila pravila koje je sama pisala. „Ne razumem takvo ponašanje! Ne razumem!" ponovio je Vučić nekoliko puta, sad već povišenim tonom i na kraju povikao:. „Frustriran sam!". Ko zna dokle bi to dovelo da Gleni nije na brzinu proglasio da je vreme isteklo i raspustio panel.

Treba se nadati da će nastavak Ramine posete Srbiji proteći mirnijim tokom. Kao prvo, po ko zna koji put je izašlo na videlo koliko je premijerovo strpljenje krhko i koliko mu je tanka koža. A zatim, na današnjem panelu se pokazalo da je ideja da bi se kosovski problem mogao premostiti pumpanjem odnosa Beograda i Tirane naivna. Belog slona u sobi možete ignorisati, ali koliko god se trudili, neka vaza će se pre ili kasnije da strada.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST