Autor

4.10.2016. >

Dan sećanja i prihvata

Pre tri godine desila se tragedija kod italijanskog ostrva Lampeduze u kojoj je poginulo 366 izbeglica i koja je ustalasala čitav svet, a čini se kao da su decenije prošle od tog događaja

"Pogibija oko 300 afričkih migranata pred obalom Italije kao da je promenila svest Italijana. "Njihova" nesreća po prvi put je postala "naša" nesreća, inače bezimena statistika dobila je ljudsko lice: mediji izveštavaju o sudbinama pojedinaca, njihovim nadama i stradanjima. Svima je postalo jasno da nešto mora da se menja." Ovako je o brodolomu koji se dogodio nedaleko od ostrva Lampeduze 3. oktobra 2013. pisao dopisnik "Vremena" iz Italije Enco Mangini. Na brodu koji je pošao iz Libije, zapalio se i potom potonuo, bilo je ukrcano oko 500 ljudi, uglavnom iz Eritreje, Somalije, Gane, Nigerije, Sudana, a poginulo je njih 366, od toga mnogo žena i dece.

Italijanska televizijska stanica RAI objavila je tada da je smrt u Mediteranu našlo najmanje 16.000 izbeglica za prethodnih 16 godina, a Fronteks, agencija EU odgovorna za nadgledanje granica, saopštila je da je u skoro 900 spasilačkih akcija od 2011. do 2013. u Sredozemlju spaseno oko 50.000 emigranata.

Ti brojevi su za svet zvučali šokantno, baš kao i slike mrtvih sa potonulog broda. Dva dana nakon brodoloma, meštani Lampeduze organizovali su demonstracije i bdenje za žrtve, tražeći od vlade u Rimu da preduzme nešto: da otvori humanitarni koridor, bezbedniju morsku rutu od severne Afrike do Italije, kako bi se tragedije poput ove izbegle. Italija je tada pokrenula veliku operaciju pomoći na moru "Mare Nostrum", koju je godinu dana kasnije zamenila evropska operacija spasavanja. Italija je 3. oktobar proglasila za Dan sećanja i prihvata kada se odaje počast nastradalim izbeglicama.

Tri godine kasnije, deluje kao da su decenije prošle od tragedije kod Lampeduze, a pomenute šokantne brojeve zamenili su mnogo, mnogo veći. Samo ovog 3. oktobra više od 5.600 izbeglica spaseno je iz čamaca kojima su se od obala Libije uputili ka Italiji, od 2013. do danas su iz mora spasene stotine hiljada ljudi, ali se više od 11.000 utopilo u Sredozemlju. Malo ko je od njih dobio lice, osim dečaka Ajlana Kurdija prošle godine.

Ono što je ostalo isto je da je na prepunim brodovima mnogo žena i dece, a iste su i zemlje iz kojih dolaze – Eritreja, Somalija, Nigerija, Sudan, Gana...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST