Vreme
25.9.2016.

Bosanska referendumska vrteška

Bosna i Hercegovina se vrti u krug, ili je ostala zamrznuta u 1995. godini, kako se kome više sviđa. Pitanje je dokle to može tako
Autor
piše:
Andrej
Ivanji

"Ogorčen sam na politiku u Sarajevu koja nas ignoriše, pravi ludim i zločincima, koji su izvršili genocid, pa misle da mogu da rade šta hoće. Stalno nameću atmosferu u kojoj smo mi loši momci, a oni su kao dobri.To je završena priča. RS je dala nesumnjiv doprinos afirmaciji BiH, a to je omalovaženo i ignorisano. Ukoliko nastave, zatražiću da se preispitaju sve nadležnosti koje smo preneli na nivo Bosne i Hercegovine. Imamo pravo da ih vratimo", rekao je Milorad Dodik u intervjuu za Kurir,koji su preneli bosanski mediji.

Objasnio je da je 1995. godine više verovao u budućnost Bosne i Hercegovine, jer je tada "mislio da u BiH želimo da normalizujemo odnose, ali da sada misli da "nikada neće prihvatiti RS, a mi nećemo da se odreknemo RS", jer je to "nemoguće", te da ni njegova deca "to ne dozvoljavaju" i da njegov sedamnaestogodišnji sin ima "daleko radikalniji politički stav" nego što ga je on, Milorad Dodik, ikada imao, da ga sin nakon posete u Sarajevu pita: "Tata, šta ima u Teheranu?"

Na pitanje koliko ga interesuje Sarajevo, Dodik odgovara "samo onoliko koliko mora", da Sarajevo samo za nekoga može biti glavni grad, a da za njega to "jeste formalno", ali da ga "ne doživljava tako".

Ne, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sve ovo nije rekao povodom referenduma u RS koji se održava u nedelju 25. septembra 2016. godine o tome da li da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike, već kao premijer RS u intervjuu za Kurir pre tačno deset godina.

Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 14. Decembra 1995. BiH se vrti u krug. Ili je zamrznuta, kako se kome više sviđa. Ratom etnički podeljena zemlja nije srasla, nije postala funkcionalna država, ostala je rogobatna kantonska, entitetska konstrukcija na rubu Evrope. Masovne grobnice i dalje su platforma za vođenje dnevne politike. BiH nije država građana, već pripadnika nacija i veroispovesti stešnjenim na uzanom prostoru okovanim Dejtonskim sporazumom.

Dodik je ovim referendumom svakako hteo da ojača poziciju svog Saveza nezavisnih socijaldemokrata pred lokalne izbore u RS zakazanim za 2. oktobar. Prepucavanje na relaciji Banja Luka-Sarajevo, uključivanje predstavnika međunarone zajednice, "internacionalzacija" jednog unutrašnjeg problema, tek su nuspojave lokalnog nadmudrivanja i odmeravanja snaga.

U Bosni ništa novo. Niko nema snage da razmrsi bosanski dejtonski čvor, svi okreću glavu od Bosne, halabuka nastaje kada neko ili neki događaj podseti na apsurdnost bosanskohercegovačke realnosti.

Kao sada Dodikov referendum. Ne ulazeći u motive raspisivanja referenduma, pa ni u ispravnost odluke Ustavnog suda BiH da je 9. januar kao dan Srpske „neustavan", činjenica je da kada deo jedne države i jedan deo njenih građana odbacuju neku odluku najvišeg pravosudnog organa te države, to bolno podseća na to da ta država prosto nije nije funkcionalna, da zapravo nije država.

Dodik je gnev zapadnih političara nemoćnih da reše bosanski problem navukao sebi na glavu zato što ih je bolno podsetio da se preko dve decenije od završetka rata u Bosni ništa nije promenilo.

Može to ovako da se razvlači još dve decenije, da se zvecka rečima, a ne oružjem kao nekada, kada je ovaj naš današnji Mirotvorac zajedno sa Vojislavom Šešeljem i Tomislavom Nikolićem organizovao dobrovoljce za odbranu svekolikog srpstva.

A možda se stvari zbog nekog lokalnog događaja negde i otrgnu kontroli, u nekom kantonu, nekoj opštini, negde u Bosni, ili na Kosovu, ili u Makedoniji, opet jednom, pa se sa reči pređe na dela. Nezadovoljstvo građana je ogromno. I u Srbiji i u Hrvatskoj, dok se naglaba o "evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana".

Aleksandar Vučić je odigrao pametno po pitanju Dodikovog referendum: ne podržavamo, ali ni ne osuđujemo. Negde ispod radara je prošlo da građani Bosne i Hercegovine,ili kako je to javila Srna "građani Srpske", mogu da glasaju u Srbiji, što svakako znači podršku Republike Srbije.

Vučiću je trenutno u interesu da izigrava regionalnog mirotvorca. Da li je to zaista, videće se tek na nekakvom sličnom slučaju u trenutku kada jednog dana bude počeo da mu opada rejting. U Bosni će za to svakako biti prilike. Tu se u dogledno vreme ništa neće promeniti, makar ne nabolje.