<< VESTI | | 16.09.2016 19:31


 

Izbori za Rusku dumu

 

Na ruskoj političkoj sceni 22 partije, za Dumu se takmičilo 14, u delu izbora po proporcionalnom sistemu samo 4 iznad cenzusa, a sedam osvaja mandate po većinskom sistemu

Većinske liste: sedam partija u Dumi, Jedinstvena Rusija 203 od 225 mandata

Većinske liste: sedam partija u Dumi, Jedinstvena Rusija 203 od 225 mandata

Posle 88,86 odsto glasova Jedinstvena Rusija na putu da osvoji 203 (od 225) mandata u jednomandatnim izbornim okruzima (većinski deo izbora), a uz mandate osvojene na proporcionalnom delu izbora na putu je da osvoji dvotrećinsku većinu u Dumi.

U jednomandatskim okruzima (većinski sistem), "Jedinstvena Rusija" vodi sa 203 mesta. U 7 okruga prvo mesto zauzimaju kandidati iz Komunističke partije, u 6 - u "Pravedne Rusije", u 5 - LDPR. Vanparlamentarne stranke vode u tri okruga: u jednom izbornom okrugu u Voronježu je prvi vođa kandidat liste "Domovina" Aleksei Žuravlev, u Baškortostanu - predsednik "Građanske platforme" Rifat Šaikhudinov, u Čuvašiji Aleksandar Kapitonov iz Partije rasta, u Omskoj oblasti Vladislav Reznik koji se sam kandidovao.

(Tok prebrojavanja glasova možete pratiti on-line na sledećim linkovima 225 poslanika po proporcionalnom sistemu (federalni okrug - proporcionalni sistem) http://cikrf.ru;

225 o većinskom sistemu (jednomandatni okruzi) http://cikrf.ru/ )

(VIDEO – Online prenos saopštavanja rezultata možete gledati na sledećem linku: Видеотрансляция работы Информационного центра ЦИК России )

Proporcionalne liste: Četiri partije iznad cenzusa, Jedinstvena Rusija 54 odsto glasova

Proporcionalne liste: Četiri partije iznad cenzusa, Jedinstvena Rusija 54 odsto glasova

Posle 91,81 odsto glasova Jedinstvena Rusija vodi sa više od 25 miliona glasova (54 odsto) na proprcionalnim listama, a uz 203 (od 225) mandata osvojenih u jednomandatnim izbornim okruzima (većinski deo izbora), na putu je da osvoji dvotrećinsku većinu u Dumi.

PPrema podacima Centralne izborne komisije posle obrade 91,81% protokola,, "Jedinstvena Rusija" osvojila 54,16% glasova, Komunistička partija - 13.51% glasova, Liberalno-demokratska partija - 13.29% glasova, "Pravedna Rusija" - 6,19% glasova, "Komunisti Rusije "- 2,34% glasova,"Jabloko"- 1,89% glasova, Ruska stranka penzionera za pravdu - 1,75% glasova, "Domovina" - 1,45% glasova, Stranke rasta - 1,20% glasova "Zeleni" - 0,72% glasova, Parnas, - 0,68% glasova, "Patrioti Rusije" - 0,58% glasova, "Građanska platforma" - 0,22% glasova, " Građanska sila" - 0,14% glasova.

Na izbore je izašlo 47,9 odsto upisanih birača. U Moskvi je izlaznost bila manja nego u drugim delovima Rusije.

(Tok prebrojavanja glasova možete pratiti on-line na sledećim linkovima 225 poslanika po proporcionalnom sistemu (federalni okrug - proporcionalni sistem) http://cikrf.ru;

225 po većinskom sistemu (jednomandatni okruzi) http://cikrf.ru/ )

(VIDEO – Online prenos saopštavanja rezultata možete gledati na sledećem linku: Видеотрансляция работы Информационного центра ЦИК России )

Četiri dana pred izbore za Rusku državnu dumu istraživanja javnog mnjenja pokazivala su da bi Jedinstvena Rusija koju predvodi premijer Dmitrij Medvedev (Osnivač Putin nakon što je izabran za predsednika RSFR nije član Jedinstvene Rusije, ali je nakon izbora posetio izborni štam te partije i čestitao joj na pobedi) mogla da dobije 39,3 odsto glasova upisanih birača, Liberalno demokratska partija Vladimira Žirinovskog 10,4, Komunistička partija Genadija Zjuganova 8,7, Pravedna Rusija Sergeja Mironova 5,3.

Egzit pul VCIOM: Četiri partije u Dumi

Egzit pul VCIOM: Četiri partije u Dumi

Izlazna anketa VCIOM: Iznad cenzusa "Jedinstvena Rusija" - 44,5% glasova, Liberalno demokratska partija - 15,3%, Komunistička partija - 14,9%, eseri - 8,1%. Državljani Rusije 18. septembra 2016. po sedmi put u najnovijoj istorijibiraju poslanike za sedmi saziv ruske Državne dume ( Выборы депутатов Государственной Думы Федерального Собрания Российской Федерации седьмого созыва).

Te četiri partije su bile jedine koje su osvojile mandate u šestom sazivu Dume 2011: Jedinstvena Rusija je sa dobijenih 52.88 % glasova osvojila 238 mandata, Komunistička partija sa 20.44 % glasova 92 odsto mandata, Pravedna Rusija sa 14.22 % glasova 64 mandata, Liberalno demokratska partija sa 12.44 % glasova 56 poslanika… Ostale partije bi po merenju agencije VICOM ostale ispod cenzusa, kako je bilo i 2011. Slične procene iznele su i agencije FOM i Levadija, s tim što FOM je FOM sada «uhvatio» «Pravednu rusiju» ispod cenzusa.

Cenzus je u poređenju sa prethodnim izborima smanjen sa sedam na pet odsto. Partije iznad 3 odsto glasova stiču pravo da dobuju državne subvencije od po 100 rubalja po glasu.

U izboru poslanika primenjuje se takozvani mešoviti izborni sistem, prvi put nakon 2003, peti put u novijoj ruskoj istoriji. Polovina mandata će pripasti onima koji budu osvojili većinu glasova u svojoj izbornoj jedinici, dok će druga polovina pripasti strankama u skladu sa osvojenim brojem glasova: 225 poslanika se bira na partijskim listama, a 225 - u izbornim jedinicama (jednomandatnim okruzima) za izbor jednog poslanika. Sudeći po istraživanjima javnog mnjenja "Jedinstvena Rusije" pred izbore nije imala ozbiljniju konkurenciju, sa 40 odsto glasova ona po d ' Ontovom sistemu dobija više od 40 odsto mandata, ali po većinskkom sistemu ona može sa 40 odsto glasova osvojiti i sve većinske mandate. U tom kontekstu TV RT, pozivajući se na politikologe, nagoveštavala je da će ostale parlamentarne stranke nastojati da maksimalan broj glasova dobiju u oblastima u kojima tradicionalno uživaju podršku.

Osim u Moskvi i Petrogradu oštrije bitke su nekoliko dana pre izbora politikolozi očekivali u nekoliko regiona kao što su Irkutsk, Perm, Sverdlovsk, Astrahan, Rostov,Novosibirsk, teritorije trans-Bajkalska i Altajska.

"U regionima Irkutska, Omska, Novosibirska, Orjela su jake pozicije komunista, a politikolozi su naslućivali da «eseri» mogu dobiti dobar procenat u Sverdlovsku, Permu, Čuvašiji i u autonomnom okrugu Hanti-Mansijsk.

Politikolozi su pretpostavljali da Liberalno-demokratska partija, može "tradicionalno" dobiti dobre poene na istoku i, zanimljivo, na Krimu.

Neparlamentarne stranke takođe imaju svoje jake regione. "Jabloko" Moskvu i Sankt-Peterburg, a rezultati te partije mogu biti veoma dobri u Petrozavodsku

"Patriote Rusije", u stanju da efikasno deluju u Krasnojarsku...

U Centralnoj izbornoj komisiji za razne nivoe izbora u RF registrovane su 22 partije, od čega za Dumu takmiči 14 partija. Za 450 mesta u Dumi konkuriše više od 6.500 hiljada kandidata, od kojih 23 u okruzima u kojima se bira jedan kandidat nisu iz stranaka, već na izborima učestvuju kroz samo-nominaciju... Poređenja radi, 2011. godine za mesto u poslaničkoj klupi konkurisalo je 3.000 kandidata.

Sudeći po izveštajima iz Moskve, veliki broj kandidata nije dostavio tačne podatke o sebi. Prema izveštaju RIA Novosti, tamo četvrtina kandidata za izbore za poslanike u regionalnog Moskovske Dume je dala o sebi netačne informacije - lažni podaci su pronađeni u 279 upisanih kandidata, što predstavlja 25% od broja registrovanih, a moskovskom u regionu održana su 24 suđenja u vezi sa žalbom na odluke o registraciji. Jedna žalba je usvojena, 21 je odbijena, a ostale su povučene. Od šest tužbi u vezi sa izborima za Dumu, jedna je povučena od strane kandidata, a 5 je odbijeno.

Samo u tri regiona biraju se samo poslanici Državne dume. U nekim regionima se odvijaju kombinovani izbori, glasači glasaju čak na devet glasačkih listića. Pored poslanika Dume biraju se šefovi devet regiona, članovi zakonodavne skupštine u 39 okruga; a brojni su opštinski izbori, dok se u 12 regiona - odlučuje na 150 lokalnih referenduma.

Kandidati podnose izveštaje o imovini u inostranstvu, a to se odnosi ne samo na buduće funkcionere, već i na njihove supruge i decu, uključujući maloletnu. Prema zakonu, kandidati moraju da navedu izvore prihoda od kojih je kupljena imovina u inostranstvu.

U toku izbora za prethodni sastav Dume vanparlemantarna opozicija je svoje akcije usmerila na ukazivanje da je bilo izborne krađe, u čemu je imala podršku medija na zapadu. Pred izbore 2016. povučeni su potezi s ciljem da se ti prigovori otklone. Na čelu Centralne izborne komisije je bivša zaštitnica građana Ela Pamfilova. Preduzete su se mere za povećanje transparentnosti izbornog procesa - u 15 regiona i 13 najvećih gradova na biračkim mestima ugrađene su kamere koje će snimati sve što se dešava, uključujući i prebrojavanje glasova. U šest ruskih regiona proces glasanja se može pratiti uživo preko interneta.

Predizborni rejting političkih partija

Predizborni rejting političkih partija

Рейтинг политических партий, РИА Новости

PROCENE VICOM: Četiri partije u Dumi

Četiri parlamentarne stranke ulaze u Državnu Dumu sedmog saziva: "Jedinstvena Rusija" dobija 44,5% glasova, Liberalno demokratska partija - 15,3%, Komunistička partija - 14,9%, u eseri - 8,1%, kažu procene na osnovu izlaznih anketa VCIOM.

Istraživanje je sprovedeno na hiljadu biračkih mesta u 73 regiona Rusije. Intervjuisano je 112.309 glasača. Na pitanje o tome za koga su glasali odgovorilo je 65% ispitanika, a 35% ispitanika je odbio da odgovori.

Lista «Jabloko» je dobila 3,5 odsto glasova; "Komunista Rusije" - 2,6% glasova, "Domovina" - 2,3% glasova, Ruska stranka penzionera "Za pravdu" - 2%, " Partija razsta" - 1,8%, "Parnas" - 1.2% "Zeleni" - 0,8%, "Građanska platforma" - 0,3%, "Građanska sila" - 0,2%.

(Izvori: Выборы-2016: первые данные экзит-полов РИА Новости, 18.09.2016 (обновлено: 21:28 18.09.2016. мск

ВЫБОРЫ ДЕПУ ТАТОВ ГОСУДАРСТВЕННОЙ ДУМЫ-2016: ДАННЫЕ ОПРОСА НА ВЫХОДЕ (ЭКЗИТПОЛА) ВЦИОМ 18.09.2016 )

Один в поле воин: как изменится Дума с приходом депутатов-одномандатниковRT, 15 сентября 2016, 08:09S


 

Ruska partijska scena

   <a id= Ruska partijska scena" title=" Ruska partijska scena" style="float:none;width:485px;height:246px;">

Spisak političkih partija koje 18. 9. 2016. učestvuju na izborima za izbor poslanika Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije sedmog saziva

1.Sversuska politička partija "Jedinstvena Rusija"Всероссийская политическая партия "ЕДИНАЯ РОССИЯ"
2.Sveruska politička partija "Partija Velika odadžbina"Всероссийская политическая партия "ПАРТИЯ ВЕЛИКОЕ ОТЕЧЕСТВО"
3. Sveruska politička partija "Partija ponovnog rađanja sela» Всероссийская политическая партия «Партия Возрождения Села»
4.Sveruska politička partija "Partija rasta"Всероссийская политическая партия "ПАРТИЯ РОСТА"
5.Sveruska politička partija "Rodina" (Domovina)ВСЕРОССИЙСКАЯ ПОЛИТИЧЕСКАЯ ПАРТИЯ "РОДИНА"
6.Sveruska politička partija "Savez rada»Всероссийская политическая партия "Союз Труда"
7.Sveruska politička partija "Volja"Общероссийская политическая партия "ВОЛЯ"
8.Nevladina organizacija - Politička stranka "Stranka budućih roditelja"Общественная организация - Политическая партия "ПАРТИЯ РОДИТЕЛЕЙ БУДУЩЕГО"
9.Javna organizacija Sveruska politička partija "Građanske snage"Общественная организация Всероссийская политическая партия "Гражданская Сила"
10.NVO politička partija "Preporod poljoprivredne Rusije"Общественная организация политическая партия "Возрождение аграрной России"
11.Politička stranka "Građanska platforma"Политическая партия "Гражданская Платформа"
12.Politička partija Komunistička partija ruski komunistiПолитическая партия КОММУНИСТИЧЕСКАЯ ПАРТИЯ КОММУНИСТЫ РОССИИ
13.Politička partija "Komunistička partija Ruske Federacije"Политическая партия "КОММУНИСТИЧЕСКАЯ ПАРТИЯ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ"
14.Politička partija LDPR - Liberalno demokratska partija RusijeПолитическая партия ЛДПР - Либерально-демократическая партия России
15.Politička stranka "Partija narodne slobode" (PARNAS)Политическая партия "Партия народной свободы" (ПАРНАС)
16.Politička partija "Partija socijalnih reformi"Политическая партия "Партия Социальных Реформ"
17.Politička partija "Patrioti Rusije"Политическая партия "ПАТРИОТЫ РОССИИ"
18.Politička stranka "Rodna stranka"Политическая партия "РОДНАЯ ПАРТИЯ"
19.Politička partija "Ruska ujedinjena partija" Jabloko" (Jabuka)Политическая партия "Российская объединенная демократическая партия "ЯБЛОКО"
20.Politička partija "Ruska stranka penzionera za pravdu"Политическая партия "Российская партия пенсионеров за справедливость"
21.Politička partija "Ruska ekološka partija" Zeleni "Политическая партия "Российская экологическая партия "Зеленые"
22.Politička stranka Pravedna Rusija Политическая партия СПРАВЕДЛИВАЯ РОССИЯ

Список политических партий, принимающих участие в выборах, Выборы депутатов Государственной Думы Федерального Собрания Российской Федерации седьмого созыва ЦИК России


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST