Srbija je najveći primalac sredstava fondova EU u regionu, pa i u svetu, koja predstavljaju konkretnu, operativnu i funkcionalnu pomoć

Realno je da bi neke moje kolege, novinari, i neki pojedinci iz takozvanog nevladinog sektora, u ove dane kada se, posle letnje pauze, ponovo uzburkavaju političke strasti, mogli da dobiju i batine, ako ne i nešto gore, na osnovu dojava da su – strani plaćenici.

Svejedno je ko ih od ta dva strašna lika – Devenport i Soros – plaća, kad je rodoljubcima jasno da je cilj da u Srbiji naprave haos, rasulo i da nas prevedu „žedne preko Volge."

Činjenice stoje ovako, barem kad je o Evropi reč.

Delegacija Evropske unije u Srbiji trenutno sprovodi oko 600 projekata, izjavio je šef Delegacije Majkl Devenport, navodeći da se sa Vladom Srbije radi na programiranju IPA 2 ciklusa koji treba da se sprovede narednih godina u različitim sektorima.

Na međuparlamentarnoj konferenciji "Nadzor nad IPA fondovima: Uspesi i izazovi", Devenport je istakao dobru saradnju sa Vladom Srbije u korišćenju tih fondova koji su važni za reformske procese, i istakao da postoji posvećenost u zemljama članicama EU za politiku proširenja.

On je rekao da je dobro što je konferencija organizovana u Beogradu, navodeći da je Srbija najveći primalac sredstava fondova EU u regionu, pa i u svetu, koja su konkretna, operativna i funkcionalna pomoć.

Govoreći o pomoći koju je do sada Evropska unija dala za projekte u mnogim sektorima Devenport je rekao da će u IPA 2 ciklusu, koji treba da se sprovede u narednim godinama, veća pažnja biti posvećena energetici, zaštiti životne sredine, ali da će akcenat biti i na reformama, vladavini prava, razvoju lokalne zajednice i zapošljavanju mladih.

Kada je reč o izazovima u korišćenju IPA fondova Devenport je rekao da je važno izgraditi kapacitet institucija za korišćenje tih fondova, a potrebno je, kako je dodao, da akcioni planovi za strategije budu jasni, sa preciznim budžetom, kako bi se postavljeni ciljevi što pre dostigli.

On kaže da su konkretni primeri podrške Evropske unije pomoć Srbij u migrantskoj krizi, navodeći da su iz IPA fondova izgrađen veliki broj objekata za smeštaj migranata i raseljenih i pomoć srpskom inovativnom fondu za otvaranje novih kompanija i radnih mesta.

Jedan od prioriteta jeste, kako kaže, i obrazovanje, a Evropska unija je pomogla infrasturkturne projekte na oko 27 fakulteta u Srbiji, kao i izgradnju rektorata u Novom Sadu pomoću IPA sredstava.

Navodeći podršku pristupanju Srbije Evropskoj uniji, Devenport je rekao da je EU uložila mnogo u reformu državne uprave u našoj zemlji i na izgradnju institucionalnih kapaciteta.

Prema njegovim rečima učinjen je napredak u oblasti zaštite životne sredine izgradnjom pogona za preradu otpadnih voda u Subotici i radovima u TE Nikola Tesla, a u Valjevu radovima na izgradnji sistema za vodosnabdevanje.

Videćete koliko već sutra da ta konferencija za većinu medija u Srbiji to i nije neka vest, a ne bi me iznenadilo da na naslovnicama osvane da nam Putin opet „poklanja" avione, helikoptere, rakete...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST