Čudnovati slučaj ombudsmanovog kućnog ljubimca

Što zbog omorine, što zbog osećaja da joj nikad u novijoj istoriji nije bilo bolje, Srbija je taman počela da tone u dremež kada ju je prenuo premijer Aleksandar Vučić, čijem svevidećem oku ništa ne promiče. Govoreći o potencijalnim predsedničkim kandidatima, Vučić je pre pet dana u intervjuu za „Kurir" rekao: „U stanju su da traže falinke u vašim rečima, ali ne i da budu na poslu u devet sati. Već u pola jedan šetaju kuče i idu na ručak i završe radni dan, a sve ostalo vreme gledaju kako će da tvituju i nekome zvocaju".

Premijerovo upozorenje je shvaćeno dovoljno ozbiljno da šetanje kučeta već ove srede bude glavna tema sednice Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije, na kojoj je tog dana trebalo da se raspravlja o godišnjem izveštaju Zaštitnika građana Saše Jankovića. Umesto o izveštaju, koji sadrži brojne navode o kršenju prava građana od strane državnih organa, članovi odbora iz redova Srpske napredne stranke su se prevashodno bavili Jankovićevom subverzivnom navikom da, o užasa, svakodnevno šeta svog porodičnog ljubimca. Šef naprednjačkog poslaničkog kluba Aleksandar Martinović se u svom izlaganju čak tri puta pozabavio ovom temom: prvi put kada je rekao da se Janković očigledno prepoznao u premijerovim rečima kad je rekao da ga brine što najmoćniji čovek u Srbiji toliko vodi računa o njegovim navikama, zatim kada je poručio da „funkcija predsednika ne podrazumeva šetanje kučića", i konačno kada je konstatovao da Janković „verovatno nije došao na sednicu zato što u ovo doba šeta kuče i tvituje". Martinoviću su se, u dosad već viđenom papagajskom stilu, pridružili i ostali poslanici SNS, od kojih gotovo ni jedan nije zaboravio da se pozabavi ombudsmanovim skandaloznim ponašanjem, a u pomoć su im prikočili i radikali, vazda osetljivi na svaku aktivnost koja preti srpskom narodu.

Da je Janković jedini koji uz pomoć svog kučeta potkopava (da ne kažemo zapišava) temelje srpskih institucija, problem bi se relativno lako dao izolovati i eliminisati. Na žalost, ima osnovanih indicija da se ova subverzivna aktivnost aktivnost širi poput sekte, pa je zahvatila i neke funkcionere vladajuće stranke. Uvek budni poslanik Vladimir Đukanović, popularni Đuka, je u autorskom tekstu za „Standard" o svojoj stranačkoj koleginici Zorani Mihajlović nedavno napisao sledeće: „Ona uvek glumi izneneđenje na to pitanje (da li će se kandidovati na predsedničkim izborima) uz ogradu da ne zna kako se uopšte našla u tim pričama. Kao što je 'slučajno' šetala psa ispred zgrade Predsedništva u Pionirskom parku da bi je tu uslikao jedan magazin."

Pojava je očigledno uzela maha, i treba se zahvaliti premijeru što je na nju pravovremeno ukazao. On, kao što znamo, nema kuče, ne ručava, nema fiziološke potrebe i radi dvadeset pet sati dnevno. Sada je red da državni organi reaguju. Šta rade šinteri? Komunalna policija? BIA? Da nisu i oni podlegli pošasti, pa su se umesto da štite državu razmileli po parkovima sa povodcima i kesicama za kaku? Ima li u Srbiji još nekog osim Vučića i ponekog poslanika SNS ko ozbiljno shvata svoj posao?

Rado bih pokušao da odgovorim na ova pitanja, ali moram da se izvinim čitaocima što je ova koluma danas kraća nego obično. Kuče mi cvili, traži da ide napolje.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST