Ako je patriotizam poslednje utočište hulja, ili koga god već, onda je sarkazam poslednje utočište obespravljenih u javnom prostoru

Na ovo zapažanje, iz podnaslova ovog teksta, o sarkazmu i javnosti, nije me navelo stanje u Srbiji, daleko bilo, nego vest posredovana preko svetskih agencija i koja, prepričana, glasi da je Severna Koreja zabranila u svakodnevnim razgovorima sarkastične komentare na račun lidera te zemlje Kim Džong Una i njegovog totalitarnog režima.

Čak su, ističu azijski mediji, i posredne kritike severnokorejske vlade zabranjene. Upozorenje da ne kritikuju vlast, građani su dobili na nizu mitinga, koje su održali funkcioneri širom zemlje.

"Jedan državni bezbednosni zvaničnik lično je organizovao sastanak kako bi upozorio lokalno stanovništvo na moguće neprijateljske akcije unutrašnjih pobunjeničkih elemenata", rekao je neimenovani izvor iz provincije Čagang za lokalni radio, istakavši da je glavna pouka bila "držite jezik za zubima".

Upozorenje je, takođe, izdato u susednoj provinciji Jangjang, navode neimenovani izvori.

Zvaničnici su, kako kažu, poručili građanima da sarkastični komentari poput "za sve je kriva Amerika" predstavljaju "neprihvatljive kritike režima", zato što se upravo režim koristi ovom krilaticom.

"Indipendent" navodi da zemljom kruži i podrugljiv izraz "budala koja ne može videti spoljni svet" što se, kako tvrdi, odnosi na lidera Kim Džong Una i njegovu politiku izolacionizma.

Izraz je verovatno nastao nakon što lider Severne Koreje nije prisustvovao svečanostima u Rusiji i Kini povodom obeležavanja završetka Drugog svetskog rata.

Regionalni mediji prenose da je u zemlji u poslednje vreme zabeleženo povećanje broja slučajeva javnog izražavanja nezadovoljstva, kao i da su se prethodnih nedelja dva puta pojavili grafiti, u kojima se ismevaju vlada i njen lider, navodi "Indipendent".

Poreklo reči sarkazam je grčko: (grč. σαρκασμός, sarkasmós; sarkazein = gristi usne od bijesa, sarx = meso). To je zlobna, ljuta, zajedljiva, oštra i gorka poruga ("koja grize u meso"); To je oštra, pakosna,jaka ironija. Polazište joj je negativan stav prema onom kome je upućena.

Dakle, nema to veze s nama, ali mislite o tome...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST