Što se građana tiče, mogao je Vučić da istrese i 19 nasumičnih imena iz telefonskog imenika, bilo bi im isto. Suština je da nas u zemlji temeljno ruiniranih institucija i privrede opet čeka bezbroj monologa i konferencija za štampu, na kojima će se obznanjivati uspesi nezabeleženi u novijoj i starijoj istoriji, strane i domaće zavere protiv snaga dobra oličenih u premijeru, a sve to u izvođenju samo jednog čoveka

Otvorila su se nebesa i desilo se i to čudo, mandatar Aleksandar Vučić objavio je spisak ministara za novu vladu.

Kao što se i dalo pretpostaviti, ne vidi se čemu su bili potrebni meseci prenemaganja i odugovlačenja. Šta imamo od ranije, doktora Nebojšu Stefanovića i Aleksandra Vulina, ljude neodređenih radnih iskustava, opštepoznatih po tome što biju mrtvu trku u takmičenju za šampiona ulizištva prema novom-starom predsedniku vlade; Zoranu Mihailović koja učestvuje u istoj trci, sa manjim šansama jer je konkurencija žestoka, konstantnu anti-SPS borkinju koja bez problema sa pomenutim SPS-ovcima sarađuje; večiti SPS koji je iz višegodišnje španske volim-mrzim serije sa SNS-om ponovo izašao izmazan fekalijama, ali presrećan što je opet u vlasti; slabo prepoznatljivog Dušana Vujovića; Jadranku Velika Srbija Joksimović koja nešto manju Srbiju i dalje uvodi u Evropu; još jednog večitog, u svim vladama i na svim pozicijama, Rasima Ljajića; Zlatibora Lončara koga ni onomad Vučic nije dao zbog helikoptera, a ne da ga ni sada; Vanju „nećemo na pobedničko postolje sa Kosovom" Udovičića.

Bez fotelja su ostali Nikola Selaković, Željko Sertić, Ivan Tasovac, Snežana Bogosavljević Bošković, Kori Udovički, Srđan Verbić, Velimir Ilić, fotelje su dobili neki od ranije poznati likovi, veseli Milan Krkobabić koji je od visoke, čudom zaslužene funkcije direktora pošte avanzovao u ministra (beše li Krkobabićev PUPS ona partija koja je ultimativno od DS-a onomad tražila povećanje penzija, zbog čega Vučić i danas proziva „žute" kao raspikuće?); neuništivi nekad DS Goran Knežević.

Ima nešto zaista novo, nova ministarka Ana Brnabić je premijeru obznanila svoju homoseksualnu orjentaciju, a on je rekao da mu to ne smeta i da ga ne zanima ništa osim njenog rada. To jeste dobro, pristojno, novo na ovim prostorima, prepoznali su to i strani mediji kojima je to glavna vest kada pominju novu vladu Srbije, ali da ne pravimo spektakl od toga. Suština je ono što se u Srbiji dešavalo i dešava, a neće strani mediji živeti u ovoj zemlji, pod ovim mandatarom i ovom vladom.

Ima još nekih novih imena, ali i ranijih sezonskih igrača poput Lazara Krstića jedva da se iko seća; ko će za koji mesec pamtiti Sertića, Verbića, Snežanu Bogosavljević Bošković? (dobro, bar Tasovca hoće)

Kako god, nije najjasnije ni zašto su neki ostali bez mesta ni zašto su ih neki zadržali, kako u prošloj vladi, tako i u pretprošloj i onoj pre nje, jer su sve bile proglašene najboljim u istoriji. Zajedničko i novima i starima je da je onaj ko je pristao da uđe u tim koji šef, inače čovek bez ikakvog radnog iskustva, tretira kao surovi predratni učitelj gomilu nevaspitanih klinaca na koje se valja stalno izdirati, pretiti im i ponižavati ih, sebe isključio iz reda ozbiljnih ljudi, kakve god da su mu kvalifikacije, ako ih ima.

No, to je već njihov problem, a što se građana tiče, mogao je Vučić da istrese i 19 nasumičnih imena iz telefonskog imenika, bilo bi im isto. Suština je da nas u zemlji temeljno ruiniranih institucija i privrede opet čeka bezbroj monologa i konferencija za štampu, na kojima će se obznanjivati uspesi nezabeleženi u novijoj i starijoj istoriji, strane i domaće zavere protiv snaga dobra oličenih u premijeru, a sve to u izvođenju samo jednog čoveka. Iza njega će stajati red statista kolokvijalno nazvanih vladom, čiji će se članovi oglašavati samo kada im on dozvoli.

Pomenuti monolozi startuju punom snagom uskoro, Vučić je najavio da će izneti svoj ekspoze stojeći i da će to trajati više sati, možda i sedam, da je reč o sveobuhvatnom programu i da će deo govoriti iz glave."Govoriću onoliko koliko bude trebalo, a biće više sati. Ja sam se za to veoma marljivo i ozbiljno spremao, jer mislim, iako znam da dobrom delu građana Srbije, posebno deo finansija, neće biti uvek zanimljiv i jasan, da je to naša obaveza zbog građana. Ali i lično imam obavezu prema istoriji, hoću da ostane zapisano u stenogramima da je neko pristupio ozbiljno programu Vlade", izjavio je premijer. „Građani će moći da čuju ozbiljan program te vlade za stvaranje novog životnog standarda... Buduća vlada biće vlada napretka i prosperiteta, kombinacija uspeha, iskustva i svežine..."

Ima neka nova reklama za pivo koja asocira na onu čuvenu „To kume!" od pre nekoliko godina, u kojoj se kaže da nisu smislili bolju reklamu, ali da proizvod jeste bolji. Što se vlade tiče, i reklama i proizvod su isti, pa ko i do kada izdrži.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST