Kako to da se ovdašnji politički život i odnosi u regionu vazda lome preko Lepe Brene?

Kad bi srpsko-hrvatski, debelo zagađeni politički odnosi nekako mogli da ostanu na političkom nivou, svi bismo lakše disali. Na primer, nek se pljuju Ivica Dačić i Miro Kovač, Nebojša Stefanović i novi predsednik HDZ-a Andrej Plenković... Nek ućutkuju jedni druge, takmiče se čija je vlast gora, šalju pozdrave mamama i tatama, ali nek nas, normalan svet ostave na miru. Nek nas puste da idemo na more gde mi hoćemo, da putujemo jedni kod drugih, a da nas ne prebrojavaju i ne proglašavaju za neprijatelja svakog ko u pasošu ima pečat sa Bajakova. Sa stanovišta normalnog, svakodnevnog života, nek nas puste da slušamo muziku koju hoćemo i idemo na koncerte na koje mi želimo i možemo da platimo.

O čemu pričam i šta me je toliko zabolelo? Lepa Brena me zabolela. Osvanula je, sa još troje ovdašnjnih narodnjaka na naslovnoj strani jednog tabloida jer, zaboga, "peva Hrvatima, a oni nas pljuju". Mogla bih ovde da se osvnem i na Balaševića koji prolazi kroz sličnog "toplog zeca", ali ima jedna mala razlika između njih dvoje. Sa raspadom Jugoslavije, na prve naznake pomirenja, Balašević je nastavio tamo gde je stao, pevajući "od Vardara pa do Triglava". Lepa Brena nije. Njoj se tržište smanjilo. Bila je poslednji simbol Jugoslavije, a kad se Jugoslavija raspala i nikom više nije bila potrebna, i Brena je postala nepotrebna.

I nekako su se preko njene kičme lomila sva ovdašnja nacionalistička prepucavanja. Preko Save i Drine bila je "četnikuša", u Srbiji je bila "balijka". Izmislili su joj da je za vreme rata snimila spot u nekakvoj srpskoj paravojnoj uniformi. A nije, snimila ga je 1996, kad je rat bio gotov i reč je o uniformi vojske tadašnje SRJ. Pa joj je oteto dete. Pa kad to nije bilo dosta, tabloidi su joj brojali trombove i prelome ruku, a onda je spektakularno "dotukli" tvrdnjama da - ne plaća struju.

Pišem sve ovo uz punu svest da će mnogi reći: e baš me briga za Brenu, zgrnula brdo love i sad ja, kao, treba da je žalim. Ne radi se o novcu, ne radi se čak ni o Breni, odnosno Fahreti Jahić Živojinović lično. Radi se o tome da, po tzv. "dubini društva", u svim zemljama nastalim iz Jugoslavije, nema voljenije estradne zvezde, a ni veće. Da prebrojimo samo prodate albume, pa da vidimo. Nebitno je da li nam se Brena sviđa ili ne, činjenice govore da niko nije veći, uspešniji i voljeniji od nje.

I sad tamo negde preko Save, neki "obični" ljudi čekaju da čuju Brenu, ta ista Brena konačno može da odahne jer joj se polako vraća čitavo njeno staro tržište. Kad ono - cvrc. Zaigrali se političari u Srbiji i Hrvatskoj i nikako da sviraju kraj. I ta se njihova igra preliva, o, još kako se preliva na naše obične, male, bedne živote u kojima nedostaje malo radosti. A Brena mnogima donosi baš to - radost. Pa, naravno da je neće ostaviti na miru.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST