Autor

2.8.2016. >

Povratak u budućnost

Podne je prošlo, vazduh treperi od vreline, lenja opuštenost. Sa terase se, preko krovova, vidi more. Neko u komšiluku svira saksofon, zvuk klizi po dvorištu kao dah svežine. Sutra je povratak.

Čitanje vesti, posle višednevnog "skidanja" sa interneta. Bila je promocija knjige Borisa Džonsona o Čerčilu. "Knjiga je posebna. Pročitao sam je na srpskom i na engleskom, pošto sam čuo pritužbe na prevod i na izdavača, a kod nas će uvek neko da se žali. Ja većih razlika ne vidim," rekao je Aleksandar Vučić na promociji.

Vau. Premijer zna engleski. Premijer čita knjige na engleskom. Iako toliko radi i uči da ne stiže ni da spava, našao je vremena da pročita knjigu i na srpskom i na engleskom, i još da da stručnu recenziju prevoda.

Mučnina se javlja u želucu, uz tragove transfera sramote. Čoveče, ko se danas hvali znanjem engleskog kao velikim dostignućem u životu? Možda je hteo da postidi Ivicu Dačića što ne zna engleski, a ministar je inostranih poslova? Teško, pa nije Ivica kriv, uostalom Vučić ga je na to mesto postavio, a i Dačić se ničega ne stidi. Da nije hteo da fascinira svoje birače i simpatizere? Slaba vajda, briga njih za engleski, a i za Čerčila, Vebera, lične premijerove prijatelje Borisa Džonsona, Džoa Bajdena, šeika Bin Zajeda, Si Đipinga i ine, drugi su razlozi što im je za srce prirastao. Više bi ga razumeli da progovori koju o knjigama vojvode Šešelja. Pa koga je hteo da fascinira, sebe, pred ogledalom?

Pauza, cigareta, hladno pivo. Drugi saksofon se pridružuje prvom šireći nadrealnu atmosferu mira. Šta ima dalje u vestima:

"Fali nam više te želje da naučimo. Fali nam malo onog duha koji te tera da istražuješ, otkrivaš i da nikad ne misliš da si sve završio, da ne budeš ubeđen da si najpametniji na svetu i da sve možeš bez ikakvog truda. Fali nam, neki put mislim, i samopouzdanje da uopšte počnemo da učimo jer nas je neko nekada izgleda ubedio da smo mi tu da se bijemo, oslobađamo, branimo i ginemo i da ništa drugo ni ne pokušavamo

"Krupne stvari me ne nerviraju, tada se trudim da energiju potrošim na traženje rešenja, ostalo ignorišem. Kada pogledaš kolika je gomila gluposti na koje nisam reagovao, dođeš do tog zaključka. I nikada ne reagujem zbog rejtinga. Ne mislim tada o tome. Mislim samo kako je vreme da onome ko laže kažem da laže, po bilo koju cenu. I kada nešto tako radim najčešće uopšte nisam nervozan. Čak se i nasmejem."

"U vladi neću mediokritete i lenje bube, sveznalice i lezileboviće."

"U roku od deset dana biće sednica parlamenta na kojoj će se birati Vlada Srbije, pa neka se vrate s mora i brčkanja da dođu da izaberu vladu."

"Moj ekspoze nije sasvim gotov, najvećim delom jeste, naporno sam radio na njemu, sada imam "slatke muke" da skratim 450 strana i smanjim ekspoze jer bi bilo nemoguće da to pročitam. Videćemo, možda i ne skratim."

Želudac se opet javio, ni muzika više nije pomagala.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST