Letnja šema za medije obično znači da važne vesti presuše. Srećom, tu su famozni odnosi u regionu da "zakuvaju"

Nekad su leta bila, makar za medije, dosadan deo godine. Političari se raziđu po odmorima, institucije rade dvokratno, sve u svemu, ništa se ne događa. Novinske stupce punile su priče o krilatoj deci, drekavcu u Moravi ili geniju sa donjeg Dorćola koji je izračunao kvadraturu kruga.

Ovog leta, "drekavac iz Morave" javlja se u obliku protestne note. Naime, žalosna je činjenica da baš tokom leta padaju godišnjice strašnih ratnih zločina, sukoba i progona iz ratova devedesetih. Poklopilo se da su nam na vlast u čitavom regionu došli takvi, da svaki od ovih jezivih jubileja koriste za malo sopstvene promocije. Propratno dejstvo je potpirivanje međunacionalne mržnje, ali utoliko bolje po njih. I gore po nas.

Raspetljati ko je sve kome poslao protestne note u protekloj nedelji nije lako. Trebalo bi napraviti jedan grafikon sa sve strelicama koje idu od Srbije ka Hrvatskoj, pa od Hrvatske ka Srbiji, ali tu onda treba da dođe jedno veliko crveno X, je Ambasada Srbije u Zagrebu odbila da primi protestnu notu, i tako dalje. Još jedna strelica ide ka Bosni i Hercegovini jer je tamo neka budala palila srpsku zastavu. Novi drekavac je i poseta Bakira Izetbegovića Novom Pazaru. Da li je Bakir zaobišao Beograd ili Bakir nije zaobišao Beograd, gledaćemo u narednoj epizodi sapunice "Drekavac u regionu".

Opšte je mesto da vladajuće elite u regionu dobro dođu jedne drugima. Kad svetske ekonomske institucije javljaju da kreditni rejtinzi ne valjaju, da BDP stagnira, a spoljni dug raste, kad dve od tri pomenute države imaju tehničke vlade, i kad je sve u svemu loše, dobro dođe da se igramo neprijatelja, da ne bismo morali da rešavamo sopstvene probleme.

Nego, proći će leto i vrućine, završiće se sezona odmora, ohladiće se glave... Neko će primetiti da nešto ozbiljno ne valja. I da drekavac ne postoji.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST