Vreme
23.7.2016.

Prijavi komšiju

Naivno smo mislili da će Poreska uprava da izvrši invaziju na podstanarske jazbine, ne bi li u budžet Srbije uterala još neki dinar. Međutim, najpametnije što su uspeli da smisle je: prijavite komšiju ako sumnjate da izdaje stan
Autor
piše:
Jovana
Gligorijević

Tiha se jeza uvukla u kosti svakoga ko u Srbiji izdaje ili iznajmljuje stan. Poreska uprava se nadigla da lovi stanodavce i ubira 20 odsto poreza od kirije. Niz logičnih pitanja odmah se nameće: kako će braća poreznici da utvrde ko izdaje stan, a kome isti zvrji prazan? Čak i da počnu da upadaju u stanove, kako će utvrditi da rođaka iz Čačka nije došla samo da prenoći jer ima zakazano na VMA? Ili, kako će znati da onaj kog zateknu "na legalu" ne živi tu besplatno, ne bi li nesretnicima koje je zapao neki nasleđeni stan samo plaćao račune jer oni sami ne mogu?

Šta, bre, kako? Pa, lako. Druknuće komšija. Komšije ionako o tebi znaju više nego što sam o sebi znaš. Ako ne zna ili neće da te prijavi, napravićemo kampanju. E, tako se i Poreska dosetila da "lovi" stanodavce i podstanare oslanjajući se na svevideće komšijsko oko. Sad se svi kao čudimo, skandalizovani smo i ne možemo da verujemo, potežu se "sećanja" na Informbiro, Goli otok, nemačku okupaciju, isl.

Ne znam što kopamo tako duboko po kolektivnom sećanju. Zašto idemo 70 godina unazad, kad smo pre samo sedam godina imali kampanju "Prijavi komšiju komunalnoj policiji". To vam je bilo ono kad je komunalna tek nastala, pa smo bili veseli što imamo kome da prijavimo kad komšija frljne đubre kroz prozor, pušta glasnu muziku ili maltretira kera. Od toga ništa nije bilo, komunalna se za sve što bi joj bilo prijavljeno proglašavala nenadležnom. Posle je, bar u Beogradu, uveden BusPlus, pa su im izmislili posao, a sad dođu nešto kao lično obezbeđenje gradonačelnika. Tako je u Beogradu. U ostalim gradovima komunalci uglavnom vegetiraju po buregdžinicama.

No, dobro, kad neko ozbiljno narušava javni red i tuđi mir, ima smisla prijaviti ga. Nego, sećate li se 2005. i spektakularne kampanje Mlađana Dinkića "Prijavi komšiju ako ne izdaje fiskalni"? Tu nije bila fora samo u apelu na savest, pošteni potkazivač dobijao je i 500 dinara ako se njegova dojava pokaže istinitom.

Zanimljivo je da nijedna od ove dve akcije nije bogznakako urodila plodom. Kako će se provesti stanodavci i podstanari videćemo od jeseni, ali to zapravo nije ni bitno. Da se razumemo, nemam ništa protiv da svako ko ostvaruje neki prihod po nekom osnovu, na taj prihod plati porez državi. Na posletku, država mu svojim zakonima koji ga štite i daju mu mnoga prava, omogućava da taj prihod i ostvari. Ili mislite da ne? E pa u tome je kvaka: poenta plaćanja poreza je u tome što njime svako državi daje nešto zauzvrat, a da od države dobije zaštitu ako mu neka prava budu ugrožena. U slučaju "poreza na podstanare" ništa se neće promeniti nabolje ni za podstanare ni za stanodavce. Prvi će i dalje moći da "zapale" iz stana i gazdi ostave brdo neplaćenih računa, drugi će i dalje moći samo zato što im je tako dunulo da nalože stanarima iseljenje ili da podignu kiriju, da maskiraju kvarove u stanu, a onda kad se isti otkriju, za štetu optuže stanare, itd. Dobro, sad kad nabudže kirije za po 20 odsto neće biti bez razloga.

Uglavnom, poenta je jasna: kad bi ljudi znali šta dobijaju ovim novim porezom, svi bi ga rado plaćali. Ovako, ispada da svoje s mukom zarađene novce dajemo da bi država subvencionisala strane investitore, e ne bi li došli i otvorili nekoliko stotina radnih mesta na kojima će veseli podstanari da rade za minimalac od kog će plaćati kiriju. Ono što pretekne, ako pretekne, otići će na pelene za odrasle, jer je vreme da steknemo radne navike. A i ti stanodavci, gde to ima da kinta kaplje, a ne radiš ništa?

Kako god, čuvajte se komšiluka. Čak i ako niste ni podstanar ni stanodavac, čuvajte se. Iskopaće komšija nešto i o vama. Bezbedni ste samo ako mlatite ženu ili dete. Za to vas niko neće prijaviti. To je vaša privatna stvar, pobogu.