Gora od „fantoma iz Hercegovačke" samo je duga istorija laganja, zataškavanja, licemjeraja i kriminalnih radnji državnih organa počevši od policije pa nadalje

Okupljeni ispred Skupštine grada na poziv Inicijative Ne da(vi)mo Beograd nisu uspjeli da uruče „otkaz" gradonačelniku Siniši Malom. Za njega, to „nije prava slika Beograda, niti prava slika tih mladih ljudi" i, u skladu s tim, neće „dati ostavku zbog pedeset ljudi". Na taj način, Mali je demantirao špekulacije da je „pušten niz vodu", a policija je u punom kapacitetu obezbjeđivala gradsku skupštinu....

Inače, za manje od sedam dana navršiće se tri mjeseca od rušenja u Hercegovačkoj, odnosno, od noći kada su nepoznate osobe pod fantomkama protupravno privodile i maltretirale građane. Javnost čija se zabrinutost i ogorčenje na najbolji način izražavaju okupljanjem i protestnim šetnjama ulicama Beograda i dalje ne samo da nema odgovor, već ni naznaku kada ni mogla biti utvrđena odgovornost za nasilničko i bahato ukidanje zakona i ustava u dijelu glavnog grada.

Nije ni čudno. U ovoj „operaciji" izvedenoj isključivo u ineteresu opskurnog projekta Beograda na vodi i njegovih protagonista, direktno ili indirektno učestvovali su svi: obična i komunalna policija, pravosuđe, gradska vlast, druge „instiuicije sistema" i vaninstitucionalni moćinici i – da se ne lažemo – prvenstveno, na svoj osebujan način, bivši i budući premijer Aleksandar Vučić. Naime, drugačije nije moguće objasniti zaštitu koje uživaju „izvođači radova" u Hercegovačkoj, te njihovi nalogodavci i inspiratori.

U pokušaju da pokopa ovaj slučaj, Vučić je sve isprobao. Nastojao je da na razne načine preusmjeri pažnju javnosti, pravio se blesav, pripisivao sve neimenovanom „kompletnom idiotu", nagovješavo odgovornost vrha Grada, optuživao i kriminalizirao medije i opoziciju, minorizirao događaj tvrdnjom da i bi sam vozio bager samo da je sve bilo na svjetlu danu i još mnogo toga... Na kraju je – sve pozivajući se na poslovično sporo i više nego kooperativno Tužilaštvo kada to odgovara ekipi na vlasti – odlučio da „fantome iz Hercegovačke" naprosto udavi u mraku zaborava i ignorancije.

Da li će mu to poći od ruke s obzirom na kreiranje novih afera i događaje od znatnog uticaja na Srbiju poput krize u Evropskoj uniji, pokušaja državnog udara u Turskoj i svega ostalog što čini javni život?

U jednom će, bez ikakve sumnje, Vučić i te kako uspjeti. A to je da upropasti i svoj i, što je neuporedivo važnije i značajnije, kredibilitet čitavog niza institucija. Jer, kako vrijeme bude proticalo, poput onih kostura iz ormara, počeće da ispadaju različiti detalji vazani za „fantome iz Hercegovačke". A kad se to desi, najgore neće biti ono što se dešavalo u noći od 24/25. aprila,, već duga istorija laganja, zataškavanja, licemjeraja i kriminalnih radnji državnih organa počevši od policije pa nadalje. I to pod uvjetom da od njih do tada išta pretekne na način reguliran zakonom, a ne tajnim ugovorima u korist male grupe ortaka, burazera, kumova...

Prema tome, insistiranje do kraja na rasvjetljavanju i odgovornosti za slučaj u Hecegovačkoj nije i ne može biti ništa drugo do odsudne obrane pravnog poretka od sistemske korupcije i samovolje aktualne vlasti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST