Ako vlast nema boljeg načina prepoznavanja i rešavanja narodnih nevolja onda smo nadrljali

U 10,30 časova RTS nam je najzad poslao jasan signal da je Aleksandar Vučić sasvim normalan. Javni servis je, naime, javio da će oko 13 časova mandatar da napravi pauzu od 15 minuta, nadam se zbog prirodnih potreba.

Tako olakšan vratiće se prijemu građana koji su, što unapred prijavljeni što neprijavljeni, pohrlili u Nemanjinu 11, u zgradu Vlade Srbije, na prvi u seriji sastanaka „licem u lice" s Vučićem.

Za ovaj rijaliti dugo je trajala artiljerijska priprema. Od četvrtka bila je pojačana mudrostima podobnih analitičara koji su govorili kako je to divno, kako je to lep primer neposredne demokratije i kako će to pružiti priliku Vučiću i onima na vlasti, odnosno vladi, kad bude izabrana, da shvate šta su najveći narodni problemi.

Ako vlast nema boljeg načina prepoznavanja i rešavanja narodnih nevolja onda smo nadrljali. Kapacitet takvog načina upoznavanja sa stanjem u društvu statistički je marginalan i toliko specifičan i ličan da ne služi bilo kom opštem cilju, osim eventualnom uvećanju Vučićeve lične popularnosti.

Mada mislim, sudeći po prvim izveštajima o uzrocima jada građana koji su došli na Dan otvorenih vrata, da će u većini slučajeva stvar da ispadne obratno od onoga što se želelo ovom akcijomi i da će ti ljudi naknadno govoriti – zajeb'o nas i Vučić. Ali, tada neće imati prilike to da kažu.

Ima tu, čini mi se, mnogo nerešivih stvari i one vrste jeda kad pojedinac misli da se zakoni moraju njemu prilagoditi. Ali, da bi se takvi slučajevi otklonili postoji u zahtevu za prijem i rubrika u kojoj treba čitko popuniti razloge pa će se valjda tako obezbediti da budu primani oni kojima možda pomoći ima.

Ali, ni to nije neka sigurnost. Evo mog slučaja. Pre dve, tri godine jedan građanin mi se obratio s nečim što je izgledalo kao legitimna molba da mu pomognem, a čim smo ostali sami izvadio je iz tašne podeblji svežanj papira i objasnio mi da je napokon rešio kvadraturu kruga, ali da oni iz matematičkog odeljenja Srpske akademije nauka i umetnosti neće s njim da razgovaraju, pa ako mogu da pomognem...

Nije nemoguće da je i on negde u redu ispred Vučićevog prijemnog šaltera.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST