Vreme
7.7.2016.

Profesor X iz Haga

O uticaju Marvela na politički život Srbije
Autor
piše:
Dejan
Anastasijević

Bivši i budući premijer Srbije Aleksandar Vučič najavio je u sredu, nakon povratka iz Pariza, da ne zna kada će formirati vladu, ali da će to svakako učiniti u zakonskom roku. „Ako ništa drugo, nije loše da ni ovi moji ni ovi tuđi poslanici ne mogu lako da idu na more. Moraće da letuju u Srbiji, pa će više novca ostati u zemlji", kazao je Vučić novinarima.

Bila bi ovo samo još jedna u nizu pomalo šaljivih, pomalo arogantnih Vučićevih izjava da njegov bivši mentor, lider radikala Vojislav Šešelj, dva dana ranije za „Nedeljnik" nije izjavio sledeće: "Vučić kasni sa formiranjem nove vlade zato što čuva državni budžet. Sve dok ne formira novu vladu niko iz SNS i SPS ne može da ode na letovanje i da troši državne devize", objasnio je Šešelj i naveo da Vučić tim odlaganjem drži u šaci svoje funkcionere iz SNS, ali i ove Dačićeve koji se nadaju da budu u novoj vladi. "Do Vučićevog ekspozea niko iz SNS i SPS ne sme da mrdne iz Beograda", konstatovao je je Šešelj.

Kako objasniti ovo saglasje umova? Da Vučić prethodna dva dana nije proveo na samitu zapadnobalkanskih lidera, gde svakako nije imao vremena da čita „Nedeljnik", moglo bi se pretpostaviti da je ovu pošalicu prosto pozajmio od Šešelja – na kraju krajeva, pola ljudi iz njegovog okruđenja je plagiralo akademske radove, pa što on ne bi jednu dosetku? Sa druge strane, reč je o Vučićevom arhineprijatelju, čoveku koji se nakon povratka iz Haga zakleo da će učiniti sve da sruši Vučićev režim i čak je jednu od svojih metastaza na jetri nazvao po nekadašnjem štićeniku. Teško je poverovati da bi mandatar baš od njega zajmio misli, sve da je i znao za Šešeljevu izjavu.

Ovde su, bojim se, mračnije sile na delu. Mnogi su tvrdili – pa i sam Šešelj – da se u haškom kazamatu nad srpskim optuženicima vrše mračni medicinski eksperimenti, da ih truju, zrače, ugrađuju čipove… Šta ako je to tačno ? I šta ako se u slučaju doktora profesora Šešelja eksperiment dao na zlo, pa je, umesto da bude stavljen pod kontrolu, dobio sposobnost da kontroliše tuđe umove kao Profesor X iz Marvelovog serijala, pa sad Vučiću (i ne samo njemu) usađuje misli ? Ovim bi se dala objasniti ne samo neshvatljiva podudarnost u gore navedenim izjavama, nego i neobično ponašanje sudije Antonetija tokom suđenja, kao i kontroverzna odluka sudskog veća da se Šešelj pre izricanja presude pusti na slobodu.

"Kad eliminišete nemoguće, ono što ostane, ma koliko neverovatno bilo, mora biti istinito", govorio je Šerlok Holms. Dakle, koliko god sumanuto zvučala, ova teorija objašnjava i opštu navalu šešeljevštine koja od vojvodinog povratka u Srbiju izvire iz usta političara iz raznih stranaka, sa malih ekrana, iz tabloida, pa čak i preko do juče respektabilnih medija. Na čijeg vam uma proizvod, na primer, liči uvodnik svojevremeno objavljen u « Danasu », koga je potpisao aktuelni glavni urednik Dragoljub Petrović, u kome se srebreničke majke prozivaju kao saučesnice u genocidu jer « nisu sakrile svoje sinove da ne ginu za Alaha i Aliju Izetbegovića », i u kome se inače žestoko pljuje po Nataši Kandić ? Ili neobično ponašanje sad već bivše glavne urednice « Politike » Ljiljane Smajović, koja je dan nakon što je dala ostavku u znak protesta što joj se menadžment firme meša u posao, održala konferenciju za štampu na kojoj je skoro sve vreme govorila o Nedimu Sejdinoviću, predsedniku Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, mada ovaj sa menadžmentom « Politike » nema nikakve veze ? Ima takvih primera još, ali nema potrebe nabrajati, nego videti šta nam je činiti.

Da je život Marvelov film ili strip, onda bi se kao kontrateža superzlikovcu Šešelju pojavio superheroj obdaren sličnim moćima, pa bi se u finalnim scenama spektakularno obračunao s njim. Takvog, na žalost u stvarnom životu nema, pa moramo da se odbranimo sami, kako znamo i umemo. Stoga se nemojte iznenaditi ako vidite potpisnika ovih redova kako se šeta sa kapom obloženom aluminijumskom folijom koja, poznato je, pouzdano štiti od zloćudnih uticaja na mozak. Izgleda šašavo, ali deluje.