Vreme
25.6.2016.

Srbija i Bregzit:
Ne brinite, puška je zakočena



Autor
piše:
Jovana
Gligorijević

Rezultati britanskog referenduma o napuštanju EU neće ugroziti stabilnost Srbije, umirio nas je juče na konferenciji za novinare mandatar nove vlade Aleksandar Vučič. Teško da je iko ozbiljan u Srbiji pomislio da će nam nebo pasti na glavu ako većina Britanaca izabere izlazak iz EU, ali svako ozbiljan zna da je Vučiću svaki povod za KZN dobar, te da bi se iznenada u podne obratio "naciji" čak i kad bi u Argentini udarila suša i smanjila godišnji prinos limuna. No, dragi građani Srbije, ne brinite, "puška je zakočena", ostaćete živi i zdravi ako Britanija izađe iz EU.

Ono o čemu treba ozbiljno brinuti, bar na ovom našem mikro planu jeste Vučićeva izjava: "Imali smo izbore, oni su bili referendum." Đavo je u detalju, pa tako i režim u Srbiji, koji ogromne napore ulaže da se kostimira kao demokratski, u sitnim detaljima razotkriva svoje pravo lice. Opisati parlamentarne izbore kao referendum ozbiljan je simptom autokratske svesti. Koji referendum, šta je bilo referendumsko pitanje? Ulazak u EU svakako nije, jer se osim dve liste - SRS i DSS-Dveri - nijedna grupacija u parlamentu ne protivi evrointegracijama, naprotiv. U prethodnom sazivu, antievropska opcija imala je još manje zastupnika.

Svaki parlamentarni izbori u podtekstu imaju nekakvo izborno pitanje, ali mi 24. aprila nismo imali ni to. Niko zapravo nije ni znao o čemu se glasalo pre dva meseca. Saznali smo to 24. juna, na Vučićevoj KZN povodom Bregzita. Glasanje 24. aprila bilo je referendum, a referendumsko pitanje bilo je: da li ste za ili protiv Aleksandra Vučića?

To vam je to, građanke i građani. Bez obzira na to šta će se desiti sa Velikom Britanijom, naša budućnost je izvesna i zove se Aleksandar Vučić. Svakog dana, svake sekunde, svakog milimetra naših života, on će biti prisutan. Samo on i narod, a između niko. Ko god se usudi da kritikuje vlast u Srbiji, odgovoriće mu on lično. Svaki izbor je referendum, a jedini mogući odgovoi su da ili ne. Ništa između više ne postoji, ni skale ni nijanse. Sve je jednako važna tema, ako Vučić odluči o njoj da govori: i sastav buduće vlade, i Bregzit i prinos limuna u Argentini.

Kakve će biti posedice Bregzita i ko će sve trpeti te posledice, još uvek niko ne može da sagleda do kraja. Sa druge strane, mi, ovde u Srbiji, znamo svoju budućnost: kako god da bude išao naš proces evrointegracija, ostajemo zaglavljeni sa Vučićem. A sa njm nam život neće biti cveće, osim ako ne radimo isključivo kako on kaže.