Kecmanov iskaz o usamljenosti u pokušaju da se sprovede istraga o Savamali jasno govori da se u vrhu policije nalazi barem jedan od Vučićevih „kompletnih idiota" i to neko moćan da suspenduje, onemogući proceduru

Dragan Kecman smenjen je s mesta načelnika Uprave kriminalističke policije (UKP) Beograda a njegovo pismo javnosti, kao reagovanje na ovu smenu, otkriva jedan važan detalj u već famoznom slučaju Savamala.

Kecman, između ostalog, piše:

„Na osnovu reagovanja dela nezavisnih medija javnost je saznala da sam jutros, rešenjem ministra policije u tehničkoj vladi, Nebojše Stefanovića, razrešen pozicije načelnika UKP za grad Beograd i raspoređen, bolje rečeno degradiran na drugo, izvršilačko radno mesto.

Pročitavši pažljivo suvoparno Rešenje koje mi je jutros uručeno, uočio sam da se ono često, gotovo ritualno poziva na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta MUP-a (kao na citate Svetog pisma ili Njegoševog Gorskog vijenca). Što sam duže čitao, jasnije sam shvatao da nisam razrešen funkcije zbog nekog svog propusta, krivice, prekoračenja nadležnosti ili loših rezultata, već zbog ’potrebe službe, procesa i organizacije rada’, što je isto kao da sam žrtva slučajnosti, prirodne stihije ili dejstva ’više sile’.

Kao profesionalac, ćutke bih prihvatio novonastalu situaciju da se u medijima nisu pojavile insinuacije da moja smena ima veze sa slučajem Savamala. Jedan od naslova tvrdi: ’Smene u policiji nezvanično – razlog Savamala’, a nedugo potom drugi, u tekstu, direktno opovrgava rečenicom: ’Iako je prema prvim informacijama do smene došlo zbog rušenja u Savamali, on nije smenjen iz tog razloga.’

Oprečne informacije su me primorale da se oglasim demantijem, na šta kao građanin imam pravo.

Nisam učestvovao u slučaju Savamala. Apsurd je da se pojave i najbezazlenije spekulacije u vezi sa tim. Odmah nakon rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u noći 25. aprila, koja je ujedno bila i prva postizborna noć, insistirao sam (jedini ukazivao) na potrebu da se izvrši uviđaj na licu mesta i da se postupi u skladu sa pravnim normama, o čemu postoji pisani trag, službena dokumentacija koju mediji mogu dobiti na uvid. Ne mogu da dozvolim da me predstavnik sindikata policije nazove ’kolateralnom štetom’, jer nisam pripadao tamnoj strani struke, pa ne mogu da odgovaram za grehe onih koji su je okaljali."

Čitaocima skrećem pažnju na iskaz „insistirao sam (jedini ukazivao) na potrebu da se izvrši uviđaj na licu mesta i da se postupi u skladu sa pravnim normama."

Kecman tvrdi da o tome postoje pisani dokazi i da se to može dobiti na uvid – kad bi se šalili, dodajem ja – ali iskaz o usamljenosti u pokušaju da se sprovede istraga jasno govori da je u vrhu policije barem jedan od Vučićevih „kompletnih idiota" i to neko moćan da suspenduje, onemogući proceduru i omogući „zaveru nečinjenja i ćutanja."

Nebojša Stefanović može da „presavija tabak" koliko hoće i da tuži koga hoće, ali će jednog dana, što pre to bolje, morati da odgovori na pitanje po čijem je nalogu te noći policija „spavala mrtvijem snom"


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST