Vreme
11.6.2016.

Molitva za Sinišu M.

Odgovornost za rušenje u Savamali ne može da se prebaci isključivo na gradonačelnika Beograda. Te je noći policija odbila da se odazove na pozive građana, a policija nije u nadležnosti gradske vlasti
Autor
piše:
Jovana
Gligorijević

Prođe Spasovdan, slava grada Beograda. Beogradom prođe litija, predvođena sveštenstvom. Pomoliše se za sve nas, a posebno pomenuše u molitvi „gradonačenika Beograda i njegove saradnike, amin".

Manimo se sada toga je li glupo ili nije da gradovi, firme, stranke, kamioni, avioni imaju svoje slave. Navikli smo. Nije bitno ni to što na društvenim mrežama vladaju „šok i neverica" jer je gradonačelnik pomenut u molitvi. Pominjan je i ranijih godina, samo niko nije obraćao pažnju. Jedino zaista važno jeste to da će ovog puta gradonačelniku Beograda možda zatrebati božja pomoć, ako mandatar Vučić reši da ga prinese kao žrtvu na oltar građanskog nezadovoljstva zbog noćnog rušenja Mostarske i Hercegovačke ulice.

Priznao je mandatar da su za rušenje u Savamali odgovorni ljudi iz samog vrha beogradske vlasti. Naravno da su svi odmah pomislili na Malog, pošto je, kao gradonačelnik, upravo on „sam vrh". Da se Vučić ne šali, pokazuje i izuzetno brza reakcija potpredsednice tehničke vlade Zorane Mihajlović koja je požurila da u „Blicu" objasni zašto je dan ranije podržala Malog – želela je, kaže, da podseti kako je uspešno vodio grad i nije htela da ostane upamćen samo po rušenju Savamale.

U međuvremenu, Vučić i Mali su se pojavili zajedno na prijemu u Ruskoj ambasadi, pa je Vučić kao nešto rekao: „Ajde Siniša sa mnom, zbog ovih što hoće da te streljaju", pa mu je ispala čaša, pa je rekao: „Istina!" Pa su svi prisutni, uključujući patrijarha Irineja, veselo zapljeskali na taj božji znak da Vučić govori istinu. Koji su ti što hoće da streljaju Sinišu, nije poznato. Jednom se sam javio i ponudio da ga vešaju na Terazijama ako ne ispuni neko obećanje, ali dobrovoljaca za to nije bilo. Naprotiv, javne reakcije išle su u pravcu objanjavanja gradonačelniku da građani Beograda nisu divljaci, te da im na pamet ne pada da bilo koga vešaju. Cela fertutma oko Savamale i jeste u tome što građani traže poštovanje zakona i pitaju ko je te zakone suspendovao one jezive rušilačke noći, odmah posle izbora. Sve što građani traže jeste da nadležni sprovedu istragu kako bog zapoveda, te pronađu i procesuiraju odgovorne, a dalje ih prepuste sudu, da o njihovoj sudbini odluči pravedno i bez uticaja izvršne vlasti.

Ako se zbog nečeg treba moliti za Sinišu Malog, molitva mora da bude za to da se kola ne slome isključivo na njemu. Te je noći policija odbila da se odazove na pozive građana. Policija nije u nadležnosti gradske vlasti, te bi makar političku odgovornost morao da snosi i neko iz „samog vrha" republičke vlasti. Ako se setimo afere „helikopter" i Vučićevog: „Ne dam Gašića i Lončara", jasno je koliko je on privržen svojim ministrima. Ipak, ovaj pokušaj da, prebacivanjem krivice isključivo na gradsku vlast, umiri ulične proteste, prilično je jadan za tako veštog manipulatora javnim mnjenjem kakav je Vučić.

Neće mu proći, jer ne može da prođe. Svi materijani dokazi govore u prilog tome da je stvar premašila gradsku vlast. Mrka je kapa da će upiranje prstom u Sinišu Malog umiriti najmasovnije proteste s kojima se ovaj režim suočava.

A što se Siniše Malog tiče, krivičnu odgovornost ionako niko ne pominje. Samo političku, to jest, moralnu. Vučić navodno još uvek sastavlja novu vladu. Nemoj da vas čudi ako Mali zglajzne s mesta gradonačelnika, a onda osvane kao ministar za nešto u novoj Vučićevoj kombinaciji.