Vučićeva namera da otkrije spomenik Đinđiću vređe pokojnog premijera i zdrav razum

Mandatar Aleksandar Vučić najavio je u ponedeljak, gostujući na svojoj omiljenoj televiziji, da će ubijeni premijer Zoran Đinđić uskoro dobiti spomenik na Studentskom trgu u Beogradu. "U Srbiji su reformatori stradali i zbog toga što Srbi često od emocija i ostrašćenosti ne vide dalje", rekao je za "Pink" i dodao da "Demokratska stranka do 2012. godine nije našla za shodno da podigne spomenik Đinđiću, pa će je rekao da će to sada uraditi ova vlast".

Ako vam se čini da vas bivši i budući premijer zeza u zdrav mozak, u pravu ste. Čovek koji je lično prelepljivao table sa oznakom Bulevara Zorana Đinđića nalepnicama sa imenom Ratka Mladića, koji je o pokojnom premijeru i pre i nakon atentata govorio najstrašnije stvari i čiji je tadašnji stranački šef redovno igrao šah sa Dušanom Spasojevićem, vođom Zemunskog klana, sada hoće da mu diže spomenik. A onda proziva demokrate što nisu „našli za shodno" da Đinđića ovekoveče u bronzi, iako je upravo njegova stranka sprečila da se na Trgu republike, na mestu gde je sada „Staklanac" ubijenom premijeru digne spomenik. Čak i ako je neko bio spreman da zaboravi gotovo dvadeset godina Vučićevog štetočinskog delovanja u političkom životu Srbije, on sam ih je sve podsetio na to besramnim poistovećivanjem sa Đinđićem i uzurpacijom njegovog nasleđa.

Još je bezobraznije što je u istom gostovanju Vućić izjavio da nije pročitao intervju koji je njegovom omiljenom tabloidu nedavno dao Milorad Ukemek Legija, čovek pravosnažno osuđen kao jedan od glavnih organizatora atentata na premijera. "Vidim tu vrstu nervoze, pogledajte kako histerično reaguju na Legijin intervju, a ja ga nisam ni pročitao zato što nisam imao vremena", kazao je. Da ga je pročitao (pod uslovom da mu poverujemo da nije), možda bi i njega zahvatila nervoza i histerija, jer je Legija u tom nazovi-intervjuu ponovio iste one bestidne laži koje je govorio i na suđenju, prikazujući Đinđićevu vladu kao mafijašku družinu, a "Crvene beretke" i Zemunski klan kao nevine žrtve zavere istih tih mafijaša i stranih obaveštajnih službi. U međuvremenu se (u istom tabloidu) oglasio Vučićev bivši mentor Vojislav Šešelj, koji traži da se Legija pusti na slobodu kako bi se Đinđićevo ubistvo „do kraja razrešilo". Hoće li Vučić sutra, kad ne stigne da pročita ni taj intervju, uočiti nervozu i histeriju kod onih koji su ga pročitali ? Hoće li 12. marta sledeće godine, kada na petnaestogodišnjicu atentata bude otkrivao spomenik, iza njega stajati postrojen počasni vod obnovljene Jedinice za specijalne operacije sa rehabilitovanim Legijom na čelu ?

Ovo morbidno svojatanje pokojnika već je imalo svoju generalnu probu prošlog marta, kada je na Cvetnom trgu Vučić otkrio spomenik Borislavu Pekiću, besmrtnom piscu i jednom od osnivača DS. Taj je skup bio potpuno stranački, sa sve zastavama Srpske napredne stranke, kao da je reč o osnivaču SNS, a i tada su se čule pogrde na račun DS-a, s tim što ih je umesto njega iznela Pekićeva udovica, što je celu ceremoniju učinilo još mučnijom. «Kad vidim ko danas otkriva spomenike, dođe mi da nikad ne umrem", prokomentarisao je tada Dragoljub Mićunović, jedini preostali politički aktivni osnivač DS, ali nikakva šala ne može da spere osećaj gađenja zbog ove zloupotrebe.

Bilo kako bilo, Đinđić će izgleda sledeće godine dobiti spomenik, a Vučić će ga otkriti. Konkurs za idejno rešenje još nije raspisan, ali niko ne treba da se začudi ako na njemu pobedi umetnik koji premijera bude predstavio nešto višeg nego što je za života bio, sa malo punijim usnama i vrhovima prstiju sklopljenim u piramidu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST