Podgorička opozicija tvrdi da je narod većinom protiv pristupanja NATO-a i to će biti jedna od razdelnica unutar crnogorskog duštva. Opozicija traži referendum, Đukanović se nada da će obezbediti skupštinsku većinu za tu odluku

Najciničniji komentar juče potpisanog protokola između Crne Gore i NATO pakta glasi: „Dade državu za olovku!"

Komentar je nastao kao osvrt na protokolarnu vest da je Jens Stoltenberg, generalni sekretar Alijanse, na kraju ceremonije poklonio Milu Đukanoviću olovku kojom su šefovi diplomatija zemalja članica Alijanse potpisali pristupni protokol.

Nakon toga Crna Gora je dobila status posmatrača u NATO. Uoči potpisivanja premijer Milo Đukanović poručio je da taj čin ima posebnu simboliku za Crnu Goru jer korespondira sa proslavom decenije nezavisnosti te države.

"Čast mi je što imam priliku da vam se obratim u ovom važnom trenutku za moju zemlju. Jednako važnom kao 2. decembra kada ste poslali pozivnicu. Potpisivanjem na nivou ministara spoljnih poslova odali ste veliko priznanje našim naporima na putu do punopravnog članstva", rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao da je potpisivanje Protokola potvrda da je Crna Gora 21. maja 2006. zakoračila pravim putem.

- Na žalost, svedoci smo da je Balkan zaostali region evropske civilizacije, i da je potrebno uložiti dodatne napore da se stabilizuje ekonomski i da se demokratski razvije. Naše uvrenje je da se upravo poslednjih godina povlače dobri potezi u tom pravcu - dodao je crnogorski premijer.

"Za deset godina došli smo na korak do članstvo u NATO i na poodmaklom smo putu ka EU. Znači da smo izabrali dobar put", smatra Đukanović i zaključio: "Potpisivanjem Protokola naš posao se ne završava".

- Ovo je početak novog poglavlja bezbednosti u istorijji Crne Gore. Konstantno gledamo kako da doprinesemo stabilnosti regiona. Severnoatlantska alijansa je važan istrument za tako nešto. Hrvatska, Slovenija i Albanija već su u punopravnom članstvu, a sada sledi i Crna Gora. NATO će nastaviti da bude fokusiran na Zapadni Balkan, koji nam je veoma važan - istakao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Marija Zaharova, portparolka ruskog MIP-a, rekla je isto, samo u obrnutom smeru: Rusija će se posebno fokusirati na Balkan. Neki srpski mediji to su već pretočili u naslov da je Rusija okrenula rakete ka Crnoj Gori.

Rekao bi čovek da nema ničeg novog u večnim igrama moći. Podgorička opozicija tvrdi da je narod većinom protiv pristupanja NATO-a i to će biti jedna od razdelnica unutar crnogorskog duštva. Opozicija traži referendum, Đukanović se nada da će obezbediti skupštinsku većinu za tu odluku.

Milu se čini da je vrlo blizu zaokruživanju neupitne crnogorske državnosti i dobro zna da niko nije ušao u Evropsku uniju a da prethodno nije pristupo NATO – paktu, mada to nije formalni uslov

Može se reći da je potpisivanje protokola uvod u konačnost.

Kad se sledeći put bude sreo sa Aleksandrom Vučićem Milo Đukanović će, nešto slutim, tu olovku okačiti o prednji džep sakoa. Da se vidi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST