Kada je vreme da zamenite svoj kompjuter, kada treba kupiti novi mobilni telefon? U slučaju kompjutera IT-jevci će vam reći da je pet godina, otprilike, vreme amortizacije računara, dok je kod mobilnih telefona to negde oko tri godine. Telefon tada počinje da crkava, trokira, koči se i pritom ne mislim samo na bateriju. Koja se i da zameniti. Slično je i kod računara, počinje da vas nervira to što mu se sistem podiže duže nego što je potrebno da skuvate kafu.

Sada se rađa novi pokret obožavalaca tehnike, gotovo hipstera. Oni tvrde da je moderni hardver dovoljno kvalitetan i moćan da bi mogao da se koristi najmanje nekoliko godina duže od pomenutih rokova, svakako više od sedam. S tim da za takvo istrajavanje treba preduzeti određene mere.

Kod mobilnih telefona prvi problem javlja se sa baterijom i to se ne može ispraviti. Prosečno se baterija može napuniti 500 do 600 puta, imajte to u vidu ako svako veče uključujete telefon na punjenje. Najbolje je puniti bateriju tek kada se sasvim isprazni, mada se to mnogima dogodi već tokom popodneva.

Drugi problem je memorija. Kada pretrpate aparat aplikacijama, slikama i muzikom, on postaje "gojazan", usporeno se kreće i stručnjaci preporučuju "dijetu". Najradikalnija je da ga vratite na fabričko podešavanje, što znači da pobrišete sve u njemu (prethodno negde sačuvajte ono što je važno), ponovo učitajte operativni sistem i potom ubacite samo aplikacije koje su vam zaista neophodne. Iznenadićete se koliko će aparat brže raditi. Manje radikalna dijeta podrazumeva da na memorijsku karticu, ako je telefon podržava, prebacite sve što radite, dakle fotografije, pesme, video-snimke, ne zatrpavajući nikad dovoljnu memoriju telefona. Ima trikova i za ajfon, čak i kada vam se čini da nema šanse da nešto obrišete.

Naravno, najvažnije je da se prema aparatu ophodite pristojno, da vam ne ispada iz ruke, da ga ne grebete, dakle da izbegavate fizička oštećenja za koja ima malo pomoći sem da nađete delove za zamenu.

Kod računara je važno zameniti klasičan hard-disk sa fleš memorijom koja nema pokretne delove, što znači da se s vremenom neće kvariti, a to je sudbina svakog mehanizma. Takođe, važno je redovno čistiti računar od prašine jer ga ona bukvalno guši. Prljav kompjuter se preterano zagreva, a pregrejan kompjuter menja osobine nagore. Ukoliko kompjuter perete jednako često kao automobil, duže će vam trajati. Uz još poneki trik.

Čitajući "Njujork tajms" naiđoh na preporuku za sajt Ifixit.com, idealan za sve koji bi radije čuvali i negovali umesto da kupuju novo. Na ovoj adresi moguće je naći mnoštvo saveta, uputstava za upotrebu i čitavu berzu delova za aparate koji se više ne proizvode.

Što upućuje na novi biznis. Održavanje uređaja, gde se ne misli samo na popravke, nego na već pomenuto čišćenje, doterivanje, brisanje nepotrebnog, restartovanje. Za početak, jeftinije je od toga da kupujete novi uređaj ako vam stari, naoko, i dalje izgleda kao nov. Jer vas oko ne laže.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST