foto: vladimir živojinović / blic
KREATIVNO GLASANJE: Odbornici "personalizovane koalicije" opštine Stari grad

Postizborna kombinatorika – Beogradske opštine >

Jutro kvari sinoć započete veze

Scenario na Starom gradu je pokvario "započete veze" između Demokratske stranke i pokreta "Dosta je bilo" i ponovo gurnuo u fokus neslogu u DS u, a od toga će se okoristiti samo Aleksandar Vučić. I inače je šef naprednjaka hteo da ispravi grešku koju je napravio posle izbora, kada je ujedinio protiv sebe opoziciju, koju je u situaciju da odlučuje o bilo čemu dovela samo poslednja nada onog običnog, nestranačkog glasača da glasajući za njih radi za opšte dobro

Nema tih izbora u Srbiji koji se u postizbornim koalicionim matematikama i kombinatorikama na kraju nisu ogadili običnom, nestranačkom čoveku. Onome koji je na kraju i pristao da izađe na izbore i glasa za "ove, sačuvaj me bože, naše" da baš "načisto ne propadnu", ili da bar njegov nepopunjeni listić ne donese glas više onima "sačuvaj me bože, njegovim". I tako, čovek, glasač, izađe i glasa za "naše" protiv "onog i svih njegovih" i na republičkom i na opštinskom listiću, i misli, završio je posao s "njim i njegovima". Kad ono, "ovi naši" posle izbora se dogovore sa "njegovima", prvo počne po opštinama, kao nema veze, nisu to Kosovo, Putin i Angela Merkel, to su komunalije, a posle – bivalo je – nema veze i u republičkoj skupštini. Sad se i Sanda Rašković Ivić zalaže za taj "komunalni princip", mada bi bilo lasno opkladiti se da ni sama ne bi mogla u njega da poveruje. Jer koji to prosečan simpatizer DSS a i Dveri na republičkoj listi glasa protiv EU i gej brakova, a na opštinskoj hoće socijaliste zato što su "bolji vodoinstalateri"? Ne biva to tako.

KOMUNALNI PRINCIP ILI PRINCIP: Ako ćemo pošteno, sve je i počelo istorijskim pomirenjem DS a i SPS a: prvo su se izljubili Tadićevi i Dačićevi "komunalci" po Srbiji, a posle je bilo ono istorijsko grljenje Borisa Tadića i Ivice Dačića. Od tada nam teku istorijski dani, a to je ovde uvek bolno. Zato onom čoveku, glasaču, ne preostaje ništa drugo nego da opet stavi sebi magareće uši na glavu, trči oko zgrade i viče "ia, ia, ia", i tu su u pravu i Goran Vesić i Saša Radulović, da se ne lažemo.

Razume se da se svako ko je stigao od SNS ovaca obrušio na "neprirodnu žuto-crnu koaliciju" u opštini Stari grad u Beogradu. Naprednjaci su po svaku cenu hteli da preuzmu vlast u tradicionalnim uporištima DS a, Starom gradu i Vračaru. Naravno da su na sva usta krenuli da gade ono što Marko Bastać (DS), predsednik opštine Stari grad, naziva "najnovijim političkim eksperimentom" i "personalizovanom koalicijom", dok funkcioner SNS a Goran Vesić tvrdi da je to najobičnije "ruganje demokratiji i poigravanje izbornom voljom građana". Demokrate su, izjavom Balše Božovića, predsednika beo­gradskog odbora DS a, pokušale da umire stvar da "saradnja sa radikalima nije moguća i da ako se ispostavi da je do nje došlo to mora da se prekine". Prvi demokrata Starog grada Bastać je uporno ponavljao da nema tu nikakve koalicije sa radikalima, nego je reč o koaliciji odbornika koji su tajnim glasanjem podržali njegovu kandidaturu. A to tajno glasanje je u ovoj priči i najzanimljivije. Naime, za Marka Bastaća iz DS a, kao predsednika opštine, glasalo je 38 odbornika, od 50 prisutnih. Ukoliko se saberu glasovi DS a (20), SPS a (4), Dveri&DSS a (3), SRS a (3), i SDS&LDP a (3), to je većina od 33 odbornika. Do 38 ima još pet odbornika koji su glasali za Bastaća pa su se mediji ovih dana pitali jesu li iz SNS a (14 mandata u opštini) ili DJB a (8), ili možda nešto od jednih i nešto od drugih? Pokret "Dosta je bilo" zamerio je demokratama što su pristali na koaliciju sa radikalima i ozbiljno su se uvredili na pitanja novinara da nije možda i neko od njihovih podržao Bastaća. Kategorički tvrde da nije. U SNS u ćute. Mada je sasvim moguće. U bogatoj opštini "punoj stanova i lokala", što bi kazao dobar poznavalac Vesić, nije teško napraviti računicu. Jer naprednjaci ne propuštaju priliku: danas podrška Bastaću, a sutra Bastać možda bude primoran da podrži naprednjake, koji su se poslednjih godina što vanrednim izborima što postizbornim marifetlucima, pritiscima i ucenama uspešno širili poput naftnih mrlja. Uostalom, za neke od predloga većine na konstitutivnoj sednici glasali su pojedini odbornici SNS a, mada su zvanično, kao i "Dosta je bilo", opozicija u Skupštini opštine Stari grad.

Pokret DJB ocenjuje novu vlast u ovoj beogradskoj opštini kao partokratsku, predvođenu Pajtićevim demokratama i Šešeljevim radikalima, a formiranu uz pomoć Dveri, DSS a, Dačićevog SPS a, Tadićevog SDS a i Jovanovićevog LDP a. Tvrde da je trpanje opozicije u "bosanski lonac" ili pod "žutu kokardu" direktno Vučićevo maslo, pa su zato poslanici i odbornici DJB požurili da potpišu dokument kojim su se obavezali da neće trgovati mandatima i da će poštovati principe Pokreta. "Ovakva vladajuća koalicija predstavlja simbol pljačkaškog sistema protiv koga se bori Dosta je bilo. (…) Novoformirana vlast u Starom gradu izgleda ovako: predsednik opštine DS, zamenik SPS, predsednik Skupštine opštine DS, zamenik SDS-LDP, članovi Veća DS-4, DSS-Dveri – 2, po jedan iz SPS, SRS i SDS-LDP. Skupština opštine Stari grad ima 56 odbornika, za većinu je potrebno 29. Nova koalicija, u kojoj su svi osim DJB i SNS, ima većinu od ukupno 34 odbornika. Za novu vlast, u kojoj su dobili funkcije, glasala je novoformirana većina, odnosno 33 prisutna odbornika. Na izborima je najviše mandata osvojila lista DS (20), sledi SNS (14), DJB (8), SPS (4), DSS-Dveri (4) i po tri mandata SRS i lista LDP-SDS."

foto: sava radovanović / tanjugIMA LI KOALICIJE SA RADIKALIMA: Bojan Pajtić

RADULOVIĆEVI USLOVI: DJB u svom saopštenju ponavlja da u takvoj vlasti nikada neće učestvovati, niti će sklapati bilo kakve dogovore sa SNS om ni na jednom nivou, niti sa strankama koje ulaze u koaliciju sa SNS om na republičkom nivou. Takođe, DJB insistira na tome da je nova vlast u Starom gradu formirana jer je predstavnik DS a odbio da prihvati crvene linije koje je postavio pokret "Dosta je bilo": da se uvede transparentnost trošenja javnog novca, da se objave svi ugovori sa pravnim i privatnim licima koje je sklopila opština, da se svakog meseca kaže na šta je potrošen svaki dinar. "Zahtevali smo da se jasno napravi podela između političkih funkcija i profesionalnih mesta u javnom sektoru. Zahtevali smo da na profesionalne funkcije budu postavljeni kadrovi izabrani putem javnog konkursa, uključujući i načelnika opštinske uprave, njegovog zamenika, sekretara skupštine i njegovog zamenika, kao i svi direktori javnih preduzeća i članovi njihovih nadzornih odbora. Takođe smo tražili da se izvrši popis opštinske imovine i javno objavi ko je koristi. Odbornici ‘Dosta je bilo’ biće principijelna i oštra opozicija novoj vlasti", stoji u saopštenju.

Novi predsednik opštine Stari grad Marko Bastać iz DS a insistira na tome da je vladajuća koalicija napravljena zbog pritisaka i ucena kojima su bili izloženi odbornici u SO Stari grad ne bi li SNS u omogućili da dođe na vlast. Svoju "personalizovanu koaliciju" brani činjenicom da je u glasačkoj kutiji bilo pet glasova više te, da to može samo da znači da su za njega glasali i odbornici iz DJB a i SNS a "koji se kriju". "Suština priče je da se sada spinuje da li je određeni broj radikala podržao DS, dok niko ne priča o tome da kada bi rekli da su svi radikali podržali mene, kao i svi odbornici DSS a i Dveri, kao i svi odbornici SPS a, SDS a i LDP a, mi i dalje u kutiji imamo pet glasova više," rekao je on. I zaključio da je pao tvrd dogovor otkako je konstituisana Skupština opštine Stari grad da se više ne priča o politici i strankama nego o tome šta može da se uradi za građane Starog grada, te da je izborni sistem loš i da građani u opštinama i ne znaju za koga glasaju jer glasaju za lidere stranaka na nacionalnom nivou. I ajde de, stara je to priča otkad je izbora u Srbiji, nego baš štipa za nos Bastaćev pokušaj da razgali i opusti sugrađane i sugrađanke pričom kako je svoje ime na listiću zaokružio olovkom koju je dobio od odbornika SNS a.

Radikali se, izgleda, nisu mnogo uzbudili zbog naprednjačke dreke o "žuto-crnoj koaliciji", već, po običaju, odgovaraju trgovački, kako su ih tome naučile decenije u političkom biznisu. Šef beogradskih radikala Miljan Damjanović je tim povodom rekao da SNS u ovoj opštini nije zvao radikale u koaliciju pa mu nije jasno zašto oni reaguju na saradnju radikala sa DS om i još spočitao naprednjacima što su pogazili datu reč da će na Zvezdari koaliciju formirati sa SRS om. "Pošto su kupili odbornike iz drugih stranaka, na volšeban način, telefonom, otkazali su ranije dogovorenu saradnju", tužakao je Damjanović SNS.

Ovaj Bastaćev "najnoviji politički eksperiment" nije navodno prijao ni Ivici Dačiću, čiji su odbornici podržali demokratu za predsednika opštine Stari grad. "Ako je neki pojedinac nastupio samostalno, snosiće posledice", izjavio je za "Kurir" predsednik SPS a povodom vesti da će socijalista Nenad Borovčanin biti zamenik predsednika opštine Stari grad.

Kako bilo da bilo, prilike u Starom gradu, ugrozile su i odnose na Vračaru gde je demokratama neophodan pokret "Dosta je bilo" Saše Radulovića da bi mogli da formiraju vlast. Uz poznate uslove, javnost u radu, ukidanje partokratije, Saša Radulović ne odustaje ni od posebnog uslova za Vračar: da bivši predsednik Vračara Branimir Kuzmanović (DS) ne bude ponovo na toj funkciji. U ovoj opštini, DS je sa SDS om, LDP om i NS osvojio 17 mandata, SNS 16, DJB sedam, SPS tri, DSS-Dveri dva mandata. Za većinu je potrebno 23 mandata, što znači da će, ukoliko DS ne odgovori pozitivno na uslove Saše Radulovića, Vračarci ponovo na izbore. Sem ukoliko SNS ne napravi računicu sa SPS om i privuče još četiri mandata iz koalicije oko DS a i DSS&Dveri, ili Branimir Kuzmanović (DS) prepiše scenario "starogradskog eksperimenta" i namakne većinu uz pomoć nekog "tolerantnijeg" naprednjaka, ili možda i neprincipijelnog DJB odbornika.

U opštini Savski venac, trećoj beogradskoj centralnoj opštini, SNS je osvojio 13 mandata, DS devet, DJB sedam, SPS tri, SRS i DSS-Dveri po dva, a jedan mandat je osvojio pokret Lokalna samoorganizacija Savski venac – Pobedimo stranke. Ovi poslednji koji kažu da su apolitični pa nisu išli na protest opozicije povodom krađe glasova na svojoj fejsbuk stranici poručili su da neće učestvovati u procesu formiranja vlasti u opštini. Posle Starog grada i uslova koje DJB postavlja demokratama, šanse da DS formira koaliciju u opštini Savski venac nisu mnogo izvesne.

U DS u su se prilično ućutali, ako izuzmemo Balšu Božovića koji je rekao da neće biti nikakve saradnje s radikalima dok je on šef demokrata u Beogradu. "Iako su odbornici pokreta DJB napustili dogovorenu većinu bez obrazloženja iako su njihovi zahtevi ispunjeni od prvog do poslednjeg, poziv za pokret ‘Dosta je bilo’ i njihove odbornike naravno ostaje potpuno otvoren. Što se tiče Demokratske stranke, smatramo da delimo mnoge iste vrednosti i da iz tog razloga možemo zajedno da, na jedan kvalitetniji način, predstavljamo građane kako Starog grada, tako Vračara i mnogih drugih opština po Srbiji", izjavio je on.

foto: vladimir živojinović /blicPARTOKRATIJA VS. TEHNOKRATIJA: Skupština opštine Stari grad

BASTAĆ ĆE PRIHVATITI ODLUKU STRANKE: Oni koji se hvale da poznaju prilike među demokratama ubeđeni su da slučaj "Stari grad" samo potvrđuje nesređene odnose unutar DS a i nemoć Bojana Pajtića da u stranci drži sve konce u svojim rukama. Mada je centrala stranke jasno stavila do znanja da "ukoliko se bude utvrdilo da su radikali deo bilo kakve većine to će već sutra morati da stane", od tog sutra je prošlo više dana. U centrali se ne izjašnjavaju da li će Bastać biti isključen iz stranke. "Hajde da sačekamo. Mi ne isključujemo iz stranke, sem za baš grube prekršaje, u smislu krivične odgovornosti", rekao je Božović na protestu u Hercegovačkoj ulici ("Blic", 15. maj).

Novi predsednik Starog grada (bar je još bio do zaključenja ovog broja "Vremena", u utorak, 17. maja) Marko Bastać rekao je da ga niko iz rukovodstva stranke nije pozvao, niti mu se obratio. "Ako ne mogu da shvate da pokušavam da se izborim protiv toga da jedan čovek vodi 170 opština, onda nemamo o čemu da pričamo. Nisam potpisao nijedan koalicioni sporazum, niti ću to uraditi", reče Bastać za "Blic", ali uz ogradu "da će prihvatiti svaku odluku stranačkih organa".

Na Tviteru je, međutim, bio mnogo hrabriji pa je na pretnju iz "Dosta je bilo" da će njegovu odborničku grupu vrh DS kolektivno isključiti iz stranke zbog koalicije sa radikalima, odgovorio: "Samo nek probaju sa svojih pet odsto!" U DS u slabo ko želi da se izjašnjava o prilikama posle izbora jer ih čeka stranačka skupština.

Starogradski scenario je, što bi rekao pesnik jednom sasvim drugom prilikom, pokvario "započete veze" između DS a i DJB a i ponovo gurnuo u fokus neslogu u DS u, a od toga će se okoristiti samo Aleksandar Vučić. I inače je hteo da po svaku cenu raskrinka DS ov dogovor sa DJB om Saše Radulovića: beogradske opštine su tu samo početak. Pojednostavljeno, šef naprednjaka hoće da ispravi grešku koju je sam napravio posle izbora, kada je zbog toga što nije baš sve bilo po njegovom ujedinio protiv sebe opoziciju, koju je u situaciju da odlučuje o bilo čemu dovela samo poslednja nada onog običnog, nestranačkog glasača s početka teksta da glasajući za njih radi za opšte dobro. S druge strane, Vučiću izgleda izvestan i dogovor sa Čedom Jovanovićem i Čankom, bar što se njih tiče, što dodatno kvari odnose unutar bloka koji je digavši glas protiv izborne krađe i naprednjačkih izbornih marifetluka ulivao poverenje da je počeo ozbiljan obračun sa politikom pljačke i unutarstranačkih interesa, ne samo ovog nego i prethodnih režima. Posle uzbudljive izborne noći, sa novom koalicijom na Starom gradu svanulo je mamurno jutro.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST