Katalog

Zavirimo u katalog izdanja srpskih izdavača poslednjih meseci. U njemu kao da su sve same "self help" publikacije.

Francuska revolucija se zbivala u modusu "kao da". Kao da postoji svet slobode. Nove revolucije, u modusu "kako da", te se knjiga Srđe Popovića (1973–) i Metjua Milera (1989–) zove Mustra za revoluciju, a podnaslov knjige je Kako da uz pomoć sutlijaša, lego kockica i ostalih nenasilnih tehnika pokreneš zajednicu, srušiš diktatora, ili naprosto promeniš svet.

U katalogu mnoštvo knjiga koje počinju naslovom "Kako da...", od Kako da kontaktirate sa Bogom, do Kako da lenčarite. Neobično je da je devedesetih bilo znatno manje ovog štiva, dok ovih dana kao da se samo ono štampa. Devedesetih se nudilo Kako postati bogat, ili nezaobilazni Karnegi Dejl – Kako razviti samopouzdanje i uticati na ljude javnim govorom. Začetnik sintagme psihologija uspeha, u komercijalne svrhe, Dejl je srpskim konzumentima tada ponudio Kako zaboraviti brige i naći zadovoljstvo u životu. Da li je to tada moglo? Ovih dana eto nama opet Karnegija Dejla, sada u kolekciji "Uspeh za 21. vek" – Život je kratak, učinite ga veličanstvenim.

Nije Dejl jedini koji traje. Tu su svakako Lujza Hej (1926–), sa 22. izdanjem knjige Kako da izlečite svoj život, u priličnom tiražu. U poslednjih mesec dana ide pod štamparsku presu par njenih novih naslova kao što su Rad pred ogledalom, iscelite svoj život za 21 dan, ili najnoviji, Meditacije za isceljenje vašeg života. Sedam duhovnih zakona uspeha Dipaka Čopre je bilo nekada, a sada imamo isto to, ali i Efekat senke, otkrivanje skrivene moći vašeg istinskog Ja. Ima tu i takozvanog metafizičkog pristupa Bibliji, kao što je Čarobni put intuicije Florens Skovel Šin, autorke knjige Igra života i kako je igrati. Ima obraćanja istočnjačkim duhovnostima, ili starim Toltecima, recimo Četiri sporazuma i Peti sporazum, "knjige mudrosti starih Tolteka za ovladavanje samim sobom i praktični vodič ka ličnoj slobodi".

Koji je bog kome se obraćaju molitve kojima se skoro uvek priklanjaju ove knjige? Molitva je čak način da budete boginja iz knjige Boginje nikada ne stare, tajni recept za blistavost, vitalnost i blagostanje. Nekada je odnos prema veri potpuno zdravorazumski. Tako je shvata autorka Ana Bučević (1978–) u svojim dvema novim, verovatno budućim hit publikacijama. Jedna od njih je U vortexu ostvarenih želja, kreirajte vlastitu stvarnost uz pomoć Zakona privlačenja i svjedočite čudima u svom životu, gde kaže za veru da je samo stvar navike zavisna od rođenja i običajnosti kojoj pripadate.

Pomenuta Ana Bučević je zvezda interneta. Obe knjige su u Hrvatskoj hit. Druga je Safari duha, knjiga o mudrosti odgoja koja nam kaže da kao roditelji moramo prvenstveno da radimo na sebi pomoću Zakona privlačenja, da bi i naša deca bila isto tako cool, srećna i bogata, i da bi im se ispunjavale sve želje baš kao Ani Bučević. Zakon privlačenja je isto ono što nam je još 2011. doneo prevod knjige Tajna Ronda Berna, što bi se reklo – dobre vibracije. Verujmo u Kosmos. Zato, čini se da ni anđeli, a čest su motiv ovog štiva, nisu anđeli u uobičajenom smislu reči. Oni su provodnici kosmičke energije, kao u knjizi Anđeoski reiki, i ti si anđeo. Ili, Asertivnost za zemaljske anđele, kako da budete puni ljubavi umesto previše fini.

Sve je u – afirmacijama. Afirmacije su važan pojam za ovu vrstu literature. Možda ih najbolje izražava naslov one čuvene publikacije Normana Vinsenta Pila Moć pozitivnog mišljenja. Mada, možda ne samo mišljenja već i moć pozitivnih emocija. Najčešće ljubavi. Smatram za svoj prvi susret s afirmacijama crtać Uspavana dolina, kada Inkabar spremajući se za seosku igranku sebi pred ogledalom kaže: "Inkabare, još uvek si zgodno pseto."

Domaći autori poslednjih meseci ne zaostaju za stranima. Neki od naslova su Dvadeset jedno zašto i samo jedno kako, onda 101 tehnika uticaja, pa Ostvari svoj cilj, ili 100% Ja, najjednostavniji i najpraktičniji program za postizanje lične sreće i uspeha na svim poljima, a tu je i Self-coaching.

Završiću zadovoljstvo ovog nabrajanja još jednom publikacijom bračnog para, a ima veze s odgojem. Pre toga, samo da napomenem, često bračni parovi nude "mustru", kako kaže Srđa Popović, za otkrivanje moći u nama. Tako nam bračni par Bilmark, Šveđani, kaže Naučite da živite, knjiga koja će vam promeniti život. Od Šveđana možda vredi ponešto učiti. Kod bračnog para Doman reč je o vezi psiholoških faktora i našeg (dečjeg) mozga. U publikaciji Kako da povećate inteligenciju svoje bebe imaju poglavlje – Kako da naučite svoju bebu da čita. Pa zar je došlo vreme da bi bebe trebalo da čitaju? Doduše, oni u daljem tekstu ne kažu beba već dete, ali prva dva stava iz ovog roditeljskog koučinga glase: "1. Počnite sa što manjim detetom, i 2. Budite sve vreme radosni". Biti radostan, uprkos svemu, to je izgleda ono što svojim konzumentima nudi život u modusu "kako da".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST