Žuta patka neće postati simbol nekih masovnijih građanskih protesta, ali nešto drugo hoće. Kako bahatost vlasti postaje veća, to je samo pitanje vremena, što bi Vučić & Co. trebalo da su naučili devedesetih godina

Građani Srbije, budite srećni. Vidite li vi šta se događa u komšiluku. U Hrvatskoj vladajuća koalicija (ona proustaška) nikako da obezbedi kvorum u parlamentu, pa se priča o krizi vlade i prevremenim izborima (pravim, ne kao ona naša izborna pokazna vežba). U Republici Srpskoj umalo da udari Srbin na Srbina, vladajući kontramiting na opozicioni miting u Banja luci u subotu, sva sreća da se Aleksandar Vučić umešao i rekao im da se ne biju pa je sve prošlo mirno. U Podgorici opozicija htela u parlamentu da tuče premijera Mila Đukanovića, proključala sva ta zla krv, opet jednom pale preteške reči, ne sluti da će na dobro da izađe cela ta priča oko rekonstrukcije vlade, izmene izbornog zakona, parlamentarnih izbora, to jest ulaska Crne Gore u NATO, možda će i tu Aleksandar Vučić morati da se umeša i da miri zavađenu braću. Makedoniju i da ne spominjimo, toliko zavađenu, da Vučić & Co. u istom dahu govore o „ukrajinskom i makedonskom scenariju", koji neki priželjkuju u Srbiji ne bi li silom Vučića skinuli sa vlasti. U Prištini svako malo leti suzavac po skupštinskoj sali, propada Kosovo u haosu i... Pardon, Kosovo je sastavni deo Srbije, naše je, ne spada u destabilizovani komšiluk, samo što strane sile ne daju Vučiću da tamo napravi red.

Sve u svemu, kada pogledamo šta se sve događa oko nas treba da budemo srećni što živimo u zemlji stabilnoj i ujedinjenoj oko Vučića kojoj ne prete nemiri i masovne tuče na ulicama, jer su građani prozreli ono malo stranih i tajkunskih plaćenika koji rade za sile „kojima je u interesu da destabilizuju Balkan", što reče Vučić. Dok oko nas vladaju sukobi i beznađe, Srbija ima u narednom četvorogodišnjem mandatu premijera Vučića da dostigne privredni rast od četiri odsto i postane lider privrednog rasta u Evropi. Da, da, dobro ste čuli premijera, lider, ne u regionu, nego u „Evropi".

Dok se lome koplja oko tako krupnih stvari, kao što su procvat privrede i standarda i mir i stabilnst u Srbiji i regionu, stvarno se čini nekako nedoličnim da se Aleksandru Vučiću nabija na nos neka tamo žuta patka pa još sa fantomkom na glavi. Pa šta ako je neko noćom satima bagerima rušio objekte u Sava Mali i što su neki maskirani ljudi privodili građane, držali ih u pritvoru, oduzimali legalno prijavljeno oružje, mobilne telefone, dokumente. Zašto bi premijer, ministar policije, šef komunalne službe, gradonačelnik Beograda morali da znaju ko i zašto je to radio i da se sada bave baš time, dok se bore da se Srbija ne destabilizuje, kao nesrećne zemlje u komšiluku?

To je poruka koju Vučić & Co. nameću i domaćoj i stranoj javnosti i to sa uspehom. Drugim rečima: pustite vi nama naše sitne svinjarije, a mi ćemo da vodimo računa da Srbija bude faktor mira i stabilnosti u regionu.

Problem sa sitnim svinjarijama je što, kada prođu nekažnjeno, postaju sve krupnije i krupnije. O stanju u Srbiji govori što će očigledno da prođe bez pravih posledica da je poveća maskirana banda pod okriljem vlasti privodila i šikanirala građane, što se privatna banda nasilnika pojavila kao instrument sile i prisile. U iole normalnoj državi to bi za posledicu imalo pad vlade, ili u najmanju ruku sijaset ostavki od ministra policije do dežurnog komandira policije te noći u Beogradu. Kada se to ne bi dogodilo, u iole normalnoj državi bi stotine hiljade revoltiranih građana izašlo na ulice da protestuje.

Pozivu građanskog pokreta "Ne davimo Beograd" zbog fantoma koji su harali Sava Malom u sredu 11. maja odazvalo se ispred Gradske skupštine, po slobodnoj proceni, nekoliko hiljada građana. U subotu 14. maja protestu u organizaciji Demokratske stranke odazvalo se nekoliko stotina partijskih aktivista, bili su tu i lideri nekih drugih opozicionih stranaka. Grđani Srbije nisu shvatili šta znači kada pod okriljem vlasti počinju da deluju bande batinaša, ili ih prosto ne zanima. Još uvek, iako ovaj događaj prevazilazi sve korupcionaške, partijsko-interesne svinjarije i izigravanje zakona do sada.

Vučić & Co. uspeli su da ubede građane Srbije da je sve to, te neke zagarantovane građanske slobode i pravna država, manje bitno od mira i stabilnosti, neka samo pogledaju u Makedoniju.

Neće žuta patka postati simbol većih građanskih protesta. Ali nešto drugo hoće. To je samo pitanje vremena. Kako bahatosti vlasti prolaze nekažnjano, tako njena bahatost biva sve veća, to mu dođe kao neki prirodni zakon. Do neke tačke, kada veliki broj građana neće više biti spreman da to toleriše, pa makar i u ime nekakvih privrednih čuda, navodne bezbednosti ili ne znam kakvih već nacionalnih interesa. To je lekcija koju bi Aleksandar Vučić & Co. trebalo da su naučili devedesetih godina.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST