Autor

11.5.2016. >

Zašto ga majka karala?

Evo sam se konačno složio u jednoj stvari sa Aleksandrom Vučićem: on je juče mrzovoljno promrsio, otprilike (ako sam ga dobro razumeo, što je bilo teško) da su oni koji su noćom kradom rušili Savamalu „idioti", jer da su to sve bili „nelegalni objekti" koje je trebalo rušiti za dana i bez – pretpostavljam – čarapa na licima.

Niko ga nije terao da se gura u tu priču, pogotovo pošto su svi nadležni organi uredno izjavili da s tim ništa nemaju: ni MUP (svim nalazima Zaštitnika garađana uprkos); ni Komunalna policija na koju se obična policija, MUP to jest, pozivala; ni Siniša Mali koji pojma nema (kao ni patuljci iz dečje priče); ni Skupština grada – niko, dakle. Niko pojma nema, kao ni patuljci. Eto: neko došao, porušio, izvršio niz krivičnih dela i prekršaja i šta? I ništa. Pojeo vuk magarca.

Premijer Vučić (bivši i budući) osetio je iz nekog razloga potrebu da se od toga ogradi; naravno, jer ima posla sa „idiotima". Nema ni on pojma, kao ni patuljci, mora biti da su objekti iz Hercegovačke bili „nelegalni", iako nisu i u tom pravcu. Nelegalni objekti, kao što znamo, ruše se po danu i sa pravosnažnim rešenjima nadležnih organa i inspekcija. Premijer – uprkos svojoj briljantnoj karijeri „najboljeg studenta" Pravnog fakulteta u Beogradu (dekan Avramović dixit) – to je zaboravio. Umesto toga, osetio je potrebu da bubne sofizam proleća (ima još fore za druge sofizme): naime, to je sofizam zamene teze; šta me za to pitate, kazao je, a ovamo još nismo uhvatili ni ubicu Jelene Marjanović, a to je mnogo veći zločin od nekih rušenja po Hercegovačkoj ulici. Naravno da je ubistvo te malde žene strašan zločin, ali kakve to veze ima sa ovim? U ovom slučaju, Hercegovačke ulice to jest, barem su tragovi jasni i vidljivi, kao i saučesništvo policije i još kojekoga. Pa dobro: koga on zajebava? Nas, naravno, koga bi drugog, kao i obično. Tako je svojevremeno i Dragan Jočić odgovorio na nezgodno pitanje novinara: šta vi tu mene pitate o nekom kiosku, a ovamo Hilandar gori?.

Iz svega do sada (utorak veče, ma šta mi reče) proizlazi da ova vlast o svima nama misli da smo idioti, veći od onih koji su noćom kradom rušili Savamalu, hapsili ljude i protivpravno ih lišavali slobode, krali i pljačkali. Oni se ubiše hvatajući ubicu Jelene Marjanović, za koga je Vučić još onomad rekao da će biti uhvaćen „za 48 sati", pa je odložio to hapšenje za posle izbora, da ne ispadne da je predizborna propaganda i šta? I ništa: soli na rep.

Ko ga je uopšte terao da se na tu temu detonira? Na obe teme, hoću reći: i ubistvo Jelene Marjanović i rušenja po Savamali. Ne može on da izdrži, ima nešto jače od njega što ga tera da vrišti i lupa nogama kao razmaženo derište. Mora on sve i odmah; on je, sve je, on će, sve će. Umesto da gleda svoja posla, on se meša u sve i svašta, pa i u stvari od kojih ima veću štetu nego korist. Ali, takav je, kukala mu majka. Kad smo kod majke: nije ga majka karala što se kockao, nego što se posle vadio. Teško da će me neko uveriti da Vučić i Mali nisu znali, kao oni patuljci: ako su delegirali moć odlučivanja na neke magarce u fantomkama, pa neka ruše šta hoće i gde hoće, onda bi morali da se zabrinu jako. Te stvari se – govorili su drugovi komunisti – ne prepuštaju stihiji. Ovo sa Hercegovačkom ulicom pokazalo se kao skandal od opšteg značaja, a ne neka lokalna budalaština, kakvih je ranije bilo, kao što znamo.

Slaba je sada vajda od nemuštih opravdavanja direktora policije Rebića, koji sasvim nekolegijalno sve svaljuje na kolegu Veselina Milića iz Policijske uprave beogradske, pa neka on vidi. MUP Srbije, kaže Rebić, pojma nema (sve sami patuljci) da šta je tamo bilo. Kao da ne znamo kako se to radi. Može li neka devojka na telefonu 192 da odbije intervenciju u očiglednom slučaju izvršenja barem jednog krivičnog dela, a sve na vezi sa šefom smene Dežurne službe Policijske uprave beogradske, a da stvar nije od početka pokrivena previšnjim blagoslovom Ministarstva?

Pa, nismo mi toliko naivni, Aleksandre Vučiću, pa da progutamo tako jevtina objašnjenja. Nemojte se više vaditi, molimo vas i preklinjemo.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST