Vreme
6.5.2016.

Miškovićeva knjiga

Da nije otužno bilo bi smešno: Kad god se Aleksandru Vučiću pruži prilika da se obruka on je iskoristi
Autor
piše:
Dragoljub
Žarković

U noći kada je prenaglašeno slavio pobedu na ponovljenim izborima na kojima je verifikovano da je ostao na 131 mandatu u Skupštini Srbije, Vučić je u dva navrata rekao da je moja knjiga „Napredna knjiga" Miškovićeva knjiga.

U dva dana nakon toga, prodaja, koja je bila solidna, naglo je skočila. Hoće ljudi da vide šta je to Miroslav Mišković napisao.

Jedan čitalac koji je knjigu pazario u redakciji „Vremena" bio je nezadovoljan okolnošću da sam mu ja poptisao posvetu. Insistirao je da ima u knjizi Miškovićev potpis.

Odavno sam, a ima to i u knjizi, napisao da nije Vučiću lako. Do pre neku godinu ceo svet mu je bio neprijatelj a posle mu se knjiga svela na dva slova: Miškovića i „Vreme."

Posle su se pridružili još neki a od znamenitijih neprijatelja tu je sada i TV N 1, čija je emisija „Pressing", autora Jugoslava Ćosića, ujedno i direktora ove televizije, bila povodom da se raskrinka moje lažno autorstvo.

Dogodilo se, naime, da sam u utorak uveče bio gost u emisiji u kojoj smo Ćosić i ja razgovarali o toj knjizi, a samo pla sata nakon emisije stiglo je nekakvo saopštenje iz Srpske napredne stranke po kome je TV N 1, pozivajući me u goste brutalno prekršila pravilo izborne ćutnje. Onda su se pridružili još gori pa je koliko u sredu ujutro TV Pink čitao saopštenje REM-a, nadležnog regulatornog tela, za koje će se posle ispostaviti da je verifikovano među članovima REM- a barem jedno četiri sata nakon što ga je Pink objavio.

Ne bih da se mešam u ta selevačka posla oko saopštenja stranke, REM-a i Pinka povodom izborne ćutnje. Uostalom, najbolje im je odgovorio Vučić u toj istoj noći kad mi je osporio autorstvo knjige. Rekao je, parafraziram, da je taj zakon o izbornoj ćutnji dosta glup i da ga treba preispitati.

Eto, dogodi se da kaže i nešto s čim se slažem. Pomenuću to kad budem pisao drugo, dopunjeno izdanje. Inače, ovo prvo se doštampava.