Nekoliko puta smo na ovom mestu pominjali sahranjivanje institucija demokratske države. Sada samo konstatujemo da je pala i Republička izborna komisija. Što bi rekli njeni članovi, "pišemo nulu"

Kad je o psovanju i psovkama reč, sigurna sam da bar u Šumadiji nema elokventnije osobe od - moje babe. Mnogi bi joj kamiondžija pozavideo na repertoaru i kreativnosti kad počne da ređa pretnje seksualnim opštenjem i, u prilikama kad je izrazito ljuta, ništa joj nije sveto. No, mi ostali znamo da je vrag odneo šalu i da je neko baš "doterao cara do duvara" kad babini psovački kapaciteti zamru i kad jedva procedi: "Majko rođena, ovi nisu kršteni." Od izbora 24. aprila do danas, uhvatila sam nebrojeno puta sebe da izgovaram: "Ovi nisu kršteni", iako do obreda krštavanja i odricanja od Sotone zaista slabo držim.

Prvi na listi nekrštenih je Dejan Đurđević, glavna zvezda rijaliti programa zvanog sednice Republičke izborne komisije. Toliko je pominjan u medijima da je udavio i predavio sve što diše, mrda i ima biračko pravo i daljinski upravljač. Ali, ko je imao priliku da na TV N1 uživo prati maratonsko zasedanje RIK-a, uočio je sigurno situaciju za da se prekrstiš i levom i desnom. Naime, član RIK-a koji je predstavljao koaliciju DSS-Dveri obrazlagao je zašto treba poništiti izbore na nekom biračkom mestu. Na to mu je veseli Đurđević mrtav 'ladan rekao: "Vi ste sad na 5,03 odsto glasova, šta ako, kad poništimo padnete na 5,01?" Baš tim rečima, kao da se cenjka na pijaci, a ne utvrđuje legalnost izbornog procesa. Predsednik RIK-a, tela koje, iako ga čine predstavnici političkih partija, treba da bude makar minimalno nezavisno, ušao je tako u čisto političku raspravu sa drugim članom komisije. Nekoliko puta smo na ovom mestu pominjali sahranjivanje institucija demokratske države. Sada samo konstatujemo da je pala i Republička izborna komisija. Što bi rekli njeni članovi, "pišemo nulu".

Da se ovaj iz DSS-Dveri dosetio da prihvati igricu i kaže: "'Aj se nađemo na 5,02" gledateljstvo bi se verovatno smejalo. Problem je što ništa nije smešno, a i što bi Đurđević verovatno prihvatio. Još od 20 sati, kad je sednica počela, Đurđević je bio upadljivo nestrpljiv i samo je falilo da kaže: "Dajte ljudi da zbudžimo ovo pa da palimo kući." Nekoliko puta je ponovio članovima RIK-a da se smire i da ne prave cirkus, iako je šef cirkusa sve vreme bio upravo on. RIK je ove godine, mimo bilo kog pravilnika i rokovnika, uveo termine "teška greška" i "laka greška". Pošto ovih formulacija nigde ni u jednom zakonu nema, gospoda iz RIK-a su prekršaje mogli komotno da nazovu "prejeb" i "zajeb", pošto ih svest da su u direktnom televizijskom prenosu nije sprečila da psuju. Negde oko pet ujutru, sednica je završena. Falilo je samo da neko kaže glasom "Velikog brata": "Boško i Sanda, izbačeni ste. Napustite kuću Velikog brata!"

***

Ispostavilo se, kao što čitaoci već znaju, da su DSS-Dveri ostali ispod cenzusa, i to, citiraću babu "za picinu dlaku". RIK tvrdi da imaju 4,99 odsto glasova, a treba im pet odsto. Frljamo se danima tim procentima i niko da nam kaže šta uopšte znači "pet zarez nula tri" ili "četiri zarez devedeset devet", to jest, koliko je to glasova. U slučaju DSS-Dveri, malo je jasnije: za cenzus im je falio samo jedan glas. Neko je na Tviteru oštroumno primetio da je Bošku Obradoviću iz Dveri bolje bilo da se nije razveo pred izbore. Imao bi taj jedan glas. Šalu na stranu, kad nekoj opciji fali jedan glas za cenzus, stvar debelo smrdi. Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić pozvao je svoje pristalice da na onim biračkim mestima gde su izbori ponovljeni glasaju za DSS-Dveri, kako bi bila ispravljena nepravda. E, onda je potpisnica ovog teksta gvirnula na Tviter i opet uzdahnula: ovi nisu kršteni. Isti oni koji su do juče vikali "drš'te lopova" i galamili kako RIK mulja na sve strane, te se ne poštuju demokratski principi, od petka ujutru sasvim neprincipijelno seire što su Sanda i Boško ispod cenzusa i polivaju po Pajtiću što je pozvao da se za njih glasa.

Stanite malo, sestre i braćo. Evo, i ja ću se, kao da se, daleko bilo, nekoga bojim, ograditi: DSS-u i Dverima ne želim i ne mislim ništa dobro. Ako se dvoumimo šta je bolje: prekrajanje izborne volje građana ili ulazak u parlament liste koja se meni lično gadi, ja zaista nema dilemu i biram da u parlament uđe lista koja mi se u svakom smislu gadi. To što će petnaestak ultradesničarski opredeljenih frikova sedeti u skupštini, uopšte nije pogubno za demokratiju. Naknadno prekrajanje izborne volje birača, ne da je pogubno, nego je nož u leđa demokratiji u Srbiji. A te je demokratije ovde svakog dana sve manje, ne moraju baš i oni koji se u nju kunu da je šutiraju dok leži pretučena na hladnom betonu. Uostalom, kome ne smeta Šešeljeva ekipa u parlamentu, a smetaju mu Sanda i Boško, nek se prvi baci kamenom. Ako ćete ipak to da radite, onda stvarno "niste kršteni".

***

Po pravoslavnom crkvenom kalendaru, nekršteni dani padaju između Božića i Bogojavljenja. U političkom kalendaru, izgleda, padaju između izbora i proglašenja konačnih rezultata. U nekrštenim danima, po narodnom verovanju, zemljom vladaju zli dusi i nije pametno po mraku ići kući. Narod veruje da onaj ko se u te dane kreće po mraku, ima da nagrabusi. Ako neko baš mora da izađe, treba da nosi sa sobom beli luk, krst ili neki oštar metalni predmet.

Ovo za beli luk trebalo je neko ranije da kaže građanima koje je nečastivi nagnao da se u noći 25. aprila vijaju po Sava Mali, pa još da zapucaju baš kroz Hercegovačku ulicu u Beogradu. Naravno da su nagrabusili i da su ih napali zli dusi, i to sa fantomkama. Oko 30 zlih duhova, u pratnji nekoliko bagera, porušili su deo Hercegovačke, gde je predviđeno da nikne jedan od delova velikog i lepog "Beograda na vodi". Nevoljnike koji očigledno ništa o narodnim verovanjima ne znaju, zli dusi su zaustavljali, otimali im telefone i lične karte, sabijali na obližnji parking i drali se na njih da drže glavu dole i da ćute. Tako su ih, kažu svedoci, držali oko sat vremena. Jednog su, čuvara nekog obližnjeg objekta, čak i vezali. Ko mu je kriv kad radi noću u nekrštene dane.

Šalu na stranu, ni pet dana kasnije, niko od nadležnih ne zna ko je porušio Hercegovačku. Pojma nemaju ni Grad, ni opština Savski Venac, ni policija, a ni komunalci koji su samo dobili prijavu o velikoj količini šuta na toj lokaciji.

Možda nije dovoljno jasno: u centru Beograda, u prometnom delu grada, ne zna se ko je došao sa ljudima i mehanizacijom i skršio ceo kvart. Još jednom: ceo kvart, tridesetorica s fantomkama, centar Beograda... Cela stvar je pre za Riplija, nego za nadležne, koji bi i sami mogli da se smeste u "Verovali ili ne". Jer, majko rođena, oni nisu kršteni.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST