Vreme
29.4.2016.

Jednom u hiljadu godina

Srbija bi morala da uvede profesionalnu izbornu kojmisiju pre narednih izbora, dogodine
Autor
piše:
Dragoljub
Žarković

Naslov ovog teksta je citat izjave Dejana Đurđevića, predsednika Republičke izborne komisije, oko okolnosti da su Dveri i DSS ipak završile ispod cenzusa od pet odsto – na 4,99 procenata prebrojanog biračkog tela.

I on sam se čudi takvom neverovatnom ishodu i hrabri ove dve stranke da pokušaju da „vaskrsnu" na ponovljenim izborima gde će šansu da glasa imati nešto više od 19.000 ljudi.

Na to hrabrenje oni koji se smatraju oštećenim odgovorili su povicima da je lopov. Umalo da dođe do tuče a nije isključeno da će je biti u danima koji slede.

Pretpostavljam da su čitaoci „Vremena" dobro obavešteni šta se događalo oko prebrojavanja glasova, a ja bih ovde ukazao na nekoliko, po meni, zanimljivih momenata.

„Jednom u hiljadu godina" dogodi se i to da opozicija bude optužena za krađu izbora. Vojislav Šešelj se nakačio na izjavu Vučića da se nešto sumnjivo događalo i prvi je krenuo u juriš na trgoglavu koaliciju Čeda – Boris – Čanak i dvoglavu – Dveri i SDS. Pošto je i njemu bilo jasno da ove grupacije koje su se noktima držale za sims izbornog cenzusa teško da su mogle da pokradu izbore u igru je ubacio američkog ambasadora.

Na sledeće logičko pitanje kako je, pak, ambasador mogao da pokrade izbore usledila je dodatna eskalacija – umešani su korumpirani službenici Zavoda za statistiku. I to tako može ići u nedogled. Teorije zavere inače se rađaju u mutnim vremenima, a ceo Šešeljev politički opus potvrđuje ovu tezu.

Drugo, gledaoci bi, oni koji su bili u prilici to da posmatraju, mogli da zahvale TV N1 na direktnom prenosu rada Izborne komisije. To je bila višečasovna pokazna vežba o javašluku i aljkavosti državnih institucija. Najluđe je bilo kad su, s neba pa u rebra, uveli kriterjum „lakih" i „teških" ogrešenja o izborni postupak, pa su lake prekršaje ubrajali u izborni rezultat, „ da ne kažnjavaju ponovnim glasanjem ljude koji su kisli na dan izbora." Zaključak: Srbija bi morala da uvede profesinalnu izbornu kojmisiju pre narednih izbora, dogodine.

DS je najavio da će da tuži Poštu Srbije zato što prigovore upućene preporučenom poštom nije na vreme dostavila Izbornoj komisiji. Pošta o toj optužbi ništa nije rekla osim: vi nama dugujete 7,5 miliona dinara. Odgovor u stilu „a vi mučite crnce" tpičan je obrazac dijaloga u Srbiji.

I za kraj: predsednik SNS Aleksandar Vučić odbacio je spekulacije da će se sledeće godine ići istovremeno na predsedničke i parlamentarne izbore i izjavio je da se neće kandidovati na predsedničkim izborima, iako je uveren da bi pobedio.

„Ne pada mi na pamet da budem predsednik Srbije. Neću da izlazim na predsedničke izbore. Meni je narod dao poverenje da budem predsednik vlade", rekao je Vučić na TV Prva. On je dodao i da bi sigurno pobedio na predsedničkim izborima i to sa mnogo boljim rezultatom nego što je SNS postigao na parlamentarnim.

Ovi parlamentarni izbori, barem kad je o Vučiću reč, vođeni su kao predsednički. Kao da je vežbao za 2017. godinu. I na kraju ove nove "ja pa ja" faze izjavio je da će "biti predsednik vlade svih građana Srbije." Neobična kovanica koja potvrđuje da se Vučić već oseća kao predsednik pa ne bi da se zamajava "tricama i kučinama."