22.4.2016. >

Tišina tamo!

 

Počela predizborna "šutnja"

Pravila ćutnje

Izborna tišina na vanrednim parlamentarnim izborima u celoj Srbiji i redovnim pokrajinski izborima u Vojvodini, počela je u ponoć. Stranke i koalicije ne mogu da se javno bave političkim aktivnostima do okončanja glasanja. Predizborna tišina trajaće do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju 24. aprila u 20 časova, a tokom ova tri dana učesnici u izbornoj kampanji ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe. Tokom tog perioda zabranjeni su izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala stranaka na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

Kako je bilo

Predizborna kampanja u izborima za Skupštinu Srbije trajala je šest nedelja, otprilike dve trećine od maksimalnih 60 dana, a koja je okončana početkom predizborne tišine 21. aprila u ponoć. Na predstojećim parlamentarnim izborima za Skupštinu Srbije nadmetaće se kandidati za poslanike sa 20 lista, na kojima je ukupno 3270 imena.

foto: A. Anđić /Vreme

Sve nijanse listića

Za predstojeće izbore biće štampano 6.771.497 glasačkih listića. Glasački listići za parlamentarne izbore biće led sive boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije prljavo roze. Građani će pravo glasa moći da iskoriste na ukupno 8378 biračkih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, a 38 u inostranstvu.

Šta će biti

Prema Rokovniku za vršenje izbornih radnji, utvrđivanje rezultata glasanja na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) predviđeno je najkasnije u ponedeljak, 25. aprila u 14 sati, dok je rok da RIK utvrdi rezultate glasanja i objavi ih u "Službenom glasniku" najkasnije do 28. aprila u 20 sati. Dodela mandata novim poslanicima je predviđena u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora. Zakon kaže da je Skupština Srbije konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika, a da se na prvoj sednici, pored potvrđivanja mandata, još biraju predsednik i potpredsednici i da se imenuje generalni sekretar. Nakon toga sledi proces formiranja Vlade, koju bira Narodna skupština na predlog kandidata za predsednika Vlade.

Raspuštena Skupština Vojvodine

Predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor, raspustio je 22. marta aktuelni saziv skupštine i raspisao redovne pokrajinske izbore za 24. april, kada će biti održani lokalni i vanredni parlamentarni izbori u celoj Srbiji. Na redovnim izborima za Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine, nastupiće ukupno 15 partija i koalicija. Prema podacima iz Rešenja o određivanju biračkih mesta, za glasanje na izborima za poslanike u Skupštinu Vojvodine Pokrajinska izborna komisija je odredila da u Vojvodini ima 1.785 biračkih mesta, na kojima će glasati 1.729.201 građana s biračkim pravom. Oni će glasati za liste na kojima su kandidati za neku od 120 poslaničkih fotelja u Skupštini AP Vojvodine.

Dijaspora glasa prva

Državljani Srbije koji žive u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD na glasanje na predstojećim parlamentarnim izborima izaći će u subotu, 23. aprila, od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu. Glasanje u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj i Sloveniji biće obavljeno 24. aprila od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu. To će važiti i za glasače u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj. Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Srbiji.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST