Vreme
IZBORI, / VREME

17.4.2016.:
U finišu propagande

Ko je udario šamar demokratiji i šta se biračima poručuje pet dana pre kraja

Upravni sud uvažio žalbu pokreta "Dosta je bilo"

Pokret "Dosta je bilo" saopštio je da je Upravni sud uvažio žalbu te stranke na rešenje Pokrajinske izborne komisije o odbijanju liste kandidata za izbore u Vojvodini, tako da ova lista izlazi na pokrajinske izbore. "Sud je zaključio da je naša izborna lista uredno predata, kao i da je Sporazum o osnivanju grupe građana zakonito i u skladu sa svim propisima potpisalo deset osnivača, a ne devet kako je tvrdila komisija. Sada je potpuno jasno da su odluke PIK-a bile proizvod političke manipulacije. Ovo je veliki skandal za izborni proces i šamar demokratiji u Vojvodini. I Upravni sud je očigledno bio pod velikim političkim pritiscima kada je odlučivao o našoj žalbi. Probijanjem zakonskih rokova od 48 sati oduzeto nam je dragoceno vreme za kampanju", kažu u ovom pokretu. Oni očekuju da PIK odmah proglasi listu "Dosta je bilo – Saša Radulović" i da ne pribegava daljim političkim manipulacijama i pokušajima blokade izbornog procesa u Vojvodini.

Tadić: SNS nije stranka, već zajednica interesa

"U nedostatku sopstvenih strateških ciljeva SNS je prinuđena da neprekidno pozajmljuje tuđe. Međutim, građani danas više ne biraju između dve različite politike, već između sposobnosti da se ta politika realizuje. Svi parametri i opšta atmosfera u društvu pokazuju da je ova vlada apsolutno nesposobna da sprovede politiku koju je preuzela od nas i da je nakon četiri godine njihove vlasti ta politika ostala samo na sloganima. SNS nije čak ni stranka u klasičnom smislu te reči, već zajednica grupnih i individualnih interesa i osnova njihovog funkcionisanja nisu vrednosti i strateški ciljevi već pripadanje sistemu koji je njihovim članovima koristan", rekao je za Novi magazin Boris Tadić, predsednik SDS-a i jedan od lidera Saveza za bolju Srbiju. On je naglasio da je SNS danas mnogo više agencija za zapošljavanje nego politička stranka, čime, kako kaže, postaje veliko opterećenje za srpsko društvo i ekonomiju.

Image

DS: Da Srbija ne bude Severna Koreja

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić je na konvenciji DS-a u Beogradu kazao da samo ako gradjani glasaju za tu stranku, "njihov glas neće ostati ispod cenzusa i otići Aleksandru Vučiću". On je dodao da je druga stvar u koju gradjani mogu biti sigurni jeste da nikada i ni pod kojim uslovima, DS neće ući u koaliciju sa "onima koji su zastrašili, osiromašili, opustošili i ponizili Srbiju". "Apsolutno ne verujemo da postoji mogućnost da Demokratska stranka bude ispod dvocifrenog rezultata na izborima, rekao je Pajtić u intervjuu "Blicu". On je ocenio da je DS "jedina brana da Srbija ne postane Severna Koreja u kojoj će neko ko kaže da je gladan biti priveden, u kojoj će novinari morati da kleče, u kojoj će ljudi biti izloženi nasilju, u kojoj će umesto kriminalaca biti hapšeni paori".

Vučić poručuje SPS-u: Lagali ste

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić je naveo da je svoje političke protivnike slušao tokom kampanje, ne bi li čuo bar jednu ideju ili plan, ali da je čuo samo ružne reči na svoj i račun koalicije koju predvodi. "Vidim da su krenuli i na oca i na majku, pitam se šta je sledeće, ali ne brinite, široka su moja leđa, izdržaćemo sve to i nećemo im odgovarati na isti način, već pobedom, radom i novim radnim mestima", rekao je Vučić. Naveo je da će plate i penzije biti povećane na realnoj osnovi, a ne, kao što se ranije dešavalo, uoči izbora. Onima koje je, kako kaže, uveo u vladu i kad nisu bili potrebni, ni matematički ni politički, i suprotno volji sopstvene stranke, a koji su im vratili tako što im se politika pretvorila u to da njihovi mitinzi u Areni počinju i završavaju sa "Vučiću pederu", poručuje da neće da im odgovara na isti način. "Mi ćemo brinuti i o vašoj deci... A i to što ste govorili, slagali ste", rekao je Vučić.

Izborne ucene u javnim preduzećima

Predsednik LSV-a Nenad Čanak tvrdi da se zaposleni u javnom sektoru ucenjuju gubitkom posla ako na izborima ne glasaju za pojedine stranke, pa je pozvao partije da podrže inicijativu LSV-a za zaustavljanje tog procesa i ohrabrivanje nadležnih da otkriju i najoštrije sankcionišu one koji to čine. On se u pismu strankama poziva na to da se tako nešto "sve glasnije čuje" nekoliko dana pred izbore, te da se od zaposlenih u javnom sektoru traži da dokažu fotografijom da su glasali za pojedine stranke, da obezbede takozvane sigurne glasove, da se učlane u te stranke i evidentiraju kao učesnici na predizbornim mitinzima. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na svom Tviter nalogu "u potpunosti podržao sve što je Nenad Čanak napisao u ovom pismu".

Otkazi zbog stranačke pripadnosti

Nova stranka je objavila da je njihova kandidatkinja za odbornicu SO Palilula u Nišu Vera Stojković žrtva naprednjačkog progona političkih neistomišljenika. "Čim se našla na izbornoj listi Nove, tako je od svoje direktorke Olivere Ognjanović, inače istaknute članice SNS-a, nezakonito udaljena sa radnog mesta, a potom joj je i zaprećeno otkazom", navodi se u saopštenju ove partije. Zakonom zagarantovano pravo zaposlene Vere Stojković da naplati svoje dve zarade od po 35.000 dinara, direktorka je "bezočno nazvala direktnom pretnjom opstanku preduzeća i kaznila je raspoređivanjem na niže radno mesto, privremenim udaljenjem, a onda i pretnjom otkazom." Reč je, inače, o Društvu za zaštitu od požara i obezbeđenje objekata i imovine "Full Protect".

Nasilje nad radikalima

Srpska radikalna stranka optužila je Srpsku naprednu stranku da je u Kruševcu, Alibunaru i Subotici organizovala fizičke napade na njihove aktiviste. Radikali su u saopštenjima naveli da su "u dva odvojena napada naprednjački batinaši napali i pretukli aktiviste SRS-a" i da su "trojica članova SNS-a u Subotici napali predsednika severnobačkog okružnog odbora radikala i kandidata za pokrajinskog poslanika te stranke Nemanju Šarčevića i rasekli mu usnu". Slučajevi su, kako kažu, prijavljeni policiji. Identitet nekih od napadača, radikalima je poznat. Vlast je pozvana da reaguje. Šarčević će, najavljuju, uz lekarsku dokumentaciju podneti krivičnu prijavu.