Vreme
15.4.2016.

Četke, metle i – oklagije

Priča o četvrtvekovnoj borbi da Ikea i ovde napravi nešto što već ima svuda u svetu jeste priča o 25 godina zaostajanja Srbije
Autor
piše:
Dragoljub
Žarković

Sećate li se pokojnog Šećeroskog koji se u prvoj pravoj izbornoj utrci za predsednički položaj proslavio pričom o četkama i metlama?

Svi su mu se smejali ali on je dobro anticipirao budući razvoj srpske industrije i sada smo došli do toga da će jedini „Made in Serbia" proizvodi u švedskoj Ikei biti – oklagija i daska za tucanje mesa.

Tu robu, proizvedenu u Ćupriji, u toj novoj robnoj kući koja se gradi na mestu sadašnje naplatne rampe na auto-putu kod Bubanj potoka, kupiće i Aleksandar Vučić, srpski premijer, kako je obećao kad je postavljan kamen temeljac.

Odmah su se javili cinici koji su rekli da neće on to da pazari već će oklagiju i dasku da mu kupi otac, aludirajući na noootkrivenu okolnost da bi premijer bio bez krova nad glavom da ne beše oca koji ga je finansijski podržao.

Iskreno se nadam, uostalom kao i premijer, da će srpski proizvođači nameštaja i raznih drugih kućnih potrepština biti inovativni i sposobni da se probiju u globalni lanac Ikeinih tržnih centara.

Priča o četvrtvekovnoj borbi da Ikea i ovde napravi nešto što već ima svuda u svetu jeste priča o 25 godina zaostajanja Srbije.

Sećate li se kako smo se osamdesetih godina prošlog veka hvalili kako Beograd ima jedini Mekdonalds u regionu, pa su ljudi i iz velike udaljenosti dolazili ovde da jedu pljeskavice. Sada svaki veći grad u regionu ima Ikein tržni centar, a Srbi su išli u Segedin da pazare plakare i stolove.

Polaganje kamena temeljca za tu robnu kuću mali je korak za Ikeu, ali veliki za srpsko oklagijstvo.