13.4.2016. >

Incidenti, lažiranja i sumnje

 

Kako nadležni reaguju na nasilje, postoji li podudarnost broja listića i broja birača

Novi dokazi o falsifikatima

Posle lažnih pečata iz suda u Šapcu, otkrtiveni su i lažni pečati iz Beograda. Oko 1611 falsifikovanih pečata Prvog osnovnog suda pronađeno je na izjavama onih koji su navodno podržavali Mađarski pokret – za promene, Demokratsku zajednicu vojvođanskih Mađara i Demokratsku zajednicu Hrvata. Pregledom dela materijala utvrđeno je i da je 3957 izjava birača koji podražavaju izbornu listu "To smo mi - Prirodni pokret - Vladimir Zaharijev" takođe overeno lažnim pečatom Prvog osnovnog suda. Kako je zvaničnim dopisom suda saopšteno, ovaj štambilj sa rimskom oznakom III nije u funkciji od januara 2015. godine i potpisi nisu kod njih overeni. Nadležno tužilaštvo je pokrenulo istragu, a slučajevi su dospeli u ruke policije. "Nepravilnosti koje su tokom ispitivanja uočene su različite, počev od skeniranog pečata Osnovnog suda u Šapcu, preko overe potpisa koja nije izvršena u skladu sa zakonom, tu govorim o postupanju sudskih službenika, do slučaja gde je korišćen pečat Prvog osnovnog suda u Beogradu koji nije više u zvaničnoj upotrebi", potvrdio je Dušan Đerković iz Uprave kriminalističke policije.


Liste i listići

"Zakonitost i legitimitet izbornog procesa, posle utvrđivanja više od 15.000 falsifikovanih potpisa na šest izbornih lista, zavisi isključivo od toga šta će nadležni organi preduzeti u naredna 24 sata", saopštila je CRTA posmatračka misija "Građani na straži". Ova misija će zvanično zatražiti uvid u potpisane izjave podrške građana listama koje su predate Republičkoj izbornoj komisiji, jer, kako kažu, samo potpuna transparentnost može da povrati poverenje javnosti u celokupni proces. Govoreći o izbornom procesu, urednik "Cenzolovke" Zoran Nikolić je rekao da je za njega broj birača najproblematičniji deo. On je podsetio da je saopšteno da u Srbiji ima 6,8 miliona birača. "Prema poslednjem popisu u Srbiji ima 7.200.000 stanovnika, od čega je milion i dvesta hiljada maloletno, a tu ulazi i broj birača koji ne živi u Srbiji... Nešto nije u redu sa brojem birača", dodaje on."Izlaznost je u praksi jako teško utvrditi, jer mi ne znamo broj birača", kaže Nikolić. To znači da će biti odštampan taj broj listića, a to otvara prostor za manipulaciju, dodao je.


Neadekvatna reakcija na nasilje

"Predizbornu kampanju karakteriše veliki broj incidenata na koje nadležni nisu adekvatno reagovali, kao i održavanje skupova na mestima gde to po zakonu nije dozvoljeno", ocenio je predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević. " Preostaje da se vidi da li će se u predstojećem periodu neki od ovih slučajeva završiti pred sudom, da li će se znati ko je napadao aktiviste određenih političkih stranka, a sada vidimo i svih političkih stranaka" , rekao je Antonijević i dodao da očekuje da se utvrdi i da li je pri tome bilo neke organizovane akcije ili ne. On je ocenio i da je očigledno da "sami organizatori skupova, koji vrlo često dolaze iz vladajućih stranaka, nisu pročitali Zakon o javnom okupljanju građana koji su doneli početkom godine pa se zato često organizuju skupovi na mestima gde ne bi smeli da se održavaju, ispred škola, obdaništa, bolnica... i da se time direktno krši taj zakon".


Malo spotova, mnogo Vučića

Na javnim servisima Srpska napredna stranka zauzima 28 odsto prostora, Socijalistička partija Srbije 22, Demokratska stranka, kao i Socijaldemokratska stranka po 11, dok sve ostale stranke zajedno zauzimaju svega 28 odsto, pokazuju rezultati gradjanskog nadzora izborne kampanje u kome učestvuju Novosadska novinarska škola, CRTA, "Cenzolovka" i BIRN. Na komercijalnim televizijama SNS zauzima 46 procenata programa, SPS 10, DS, SRS, DSS i Nova Srbija po pet, dok ostale stranke zauzimaju 25 odsto medijskog prostora, kazala je predstavnica Novosadske novinarske škole Dubravka Valić Nedeljković. Ona je takođe ocenila da ove izbore odlikuje malo spotova, kampanja van kampanje, da stranke vode pre svega negativnu izbornu kampanju, ratuju saopštenjima i najviše govore o svojim političkim protivnicima, kao i da su najčešći sukobi na relaciji SRS-SNS, SNS-DS, PS-DS, DS-SNS i SPS-SNS. Novinarka Tamara Skrozza je objasnila da su u istraživanju CRTA i Cenzolovke posmatrane naslovne strane štampanih medija i tri jutarnja programa, odnosno segmenti prelistavanja štampe, na televiziji Pink, RTS-u i N1 u periodu od 23. marta do 11. aprila. Pokazalo se da je apsolutni šampion naslovnih strana Aleksandar Vučić sa 28 naslovnica, od kojih je 15 neutralno, 12 pozitivno, a samo jedna ne čak ni negativna, već sarkastična. Predstavnica BIRN-a Tanja Maksić rekla je da je izborni blok u elektronskim medijima skraćen i da traje dva do četiri minuta, da se kampanja vodi van njega i da se aktivnosti stranaka češće ubacuju u neizborni deo programa.


Prijava protiv SNS-a, Informera i Pinka

Predsednik Dveri Boško Obradović saopštio je da je koalicija Dveri – DSS, zbog sajber napada i falsifikovanja njihovog naloga na kanalu Jutjub, podnela krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu i Sudu za visokotehnološki kriminal protiv lidera SNS-a i prvih ljudi Informera i Pinka. "Sajber napadi na koaliciju Dveri - DSS postali su sve učestaliji, a montirani su u izbornom štabu Srpske napredne stranke", tvrdi Obradović. On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da su napadi kulminirali u nedelju, kada je emitovan lažni spot Dveri na lažnom nalogu na Jutjub kanalu, gde je puštena njegova izjava sa mapom Srbije na kojoj nema Kosova.


Istupnice Mađara

Članovi civilne organizacije Mađarski pokret predali su 82 istupnice Savezu vojvođanskih Mađara, nezadovoljni politikom koju vodi ta stranka. Novinar Radio Subotice i član MP-a Imre Tot upozorio je da se širom Vojvodine gase radio stanice koje emituju program na mađarskom jeziku i ocenio da je SVM to mogao da spreči zahtevom da se sprovede koalicioni sporazum sa Srpskom naprednom strankom i lobiranjem kod premijera Mađarske."Mađari širom Vojvodine ostaju bez informisanja na svom maternjem jeziku, a SVM se od Budimpešte do Brisela hvali kako je ovde sve u redu sa informisanjem. SVM takođe nije uvažio 6500 potpisa da se očuva informisanje na mađarskom jeziku Radio Subotice", kazao je Tot.


Tahiri: Na Kosovu neće biti izbora

Kosovska ministarka bez porfelja Edita Tahiri izjavila je da srpski izbori neće biti održani na Kosovu, jer za to nema ni pravne, ni političke osnove, piše Epoka e Re. Ona je ocenila da su istaknuti državni funkcioneri Srbije zloupotrebili sporazum o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, dajući nacionalističke izjave prilikom boravka na ovoj teritoriji.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST