Presudom je Šešeljeva biografija oprana, ali ako nije kriv pred međunarodnom zajednicom kriv je nama za sve one godine huškanja na ratove

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je ravnodušan prema oslobađajućoj presudi lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, ali da je za Srbina mera da li ga je Haški sud osudio ili oslobodio.

Nikako se ne mogu oteti utisku da je Nikolić smislio ovu jednu rečenicu kako bi se osvetio svom nekadašnjem šefu koji ga od kad se dokopao mikrofona i, uopšte, javnosti ne ispušta iz usta i ogovara ga kao razočarana bivša ljubavnica.

Nikolić tom rečenicom poručuje s pozicije predsednika svih Srba da je samo onaj koga je Hag klepio po ušima dobar, pravi Srbin, Srbenda takoreći, dočim je onaj ko se spasao kazamata loš Srbin, previđajući da se on sam nije ni kandidovao za to takmičenje, mada je bio blizu.

Tako ispada da je Radovan Karadžić divjunak - valjda bi trebalo da bude naš ponos i dika - dok je sa Šešeljom sve suprotno. Šta treba da kažemo tek mi koji nismo bili ni kandidati za haški postupak i treba li da osećamo frustraciju?

Pretpostavljam da će Šešelj biti „indiferentan" prema ovoj predsedničkoj izjavi, kao što je i njegov bezmalo dojučerašnji saradnik rekao da je ravnodušan oko oslobađajuće presude.

Šešelj je već počeo da dokazuje da je on pravi Srbin prvi koji je pobedio taj Tribunal (Kako štampa „Kurir" – „Jebao sam im majku") i ne treba uopšte sumnjati da će on taj dar s neba umeti da iskoristi u izbornoj kampanji, kao što bi iskoristio i okolnost da je kojim slučajem osuđen samo što bi onda nastupao kao žrtva. Ne sumnjam da bi obe uloge dobro odigrao.

Sada je krenula licitacija koliko će mu to glasova doneti na predstojećim izborima a vetar u jedra njegovih ambicija nagone i ovi širom regiona koji protestuju protiv prvostepene sudske odluke.

Presudom je Šešeljeva biografija oprana, ali ako nije kriv pred međunarodnom zajednicom kriv je nama za sve one godine huškanja na ratove koje smo izgubili, osim u Bosni gde smo ratovali – nerešeno.

Pravda je, kaže se, slepa, ali to ne znači da treba da bude i ćorava. Otuda ne verujem da će ovo bitno promeniti očekivane izborne rezultate niti je verovatno da će Šešelj, bez obzira na izborni rezultat radikala, postati centar okupljanja desnih stranaka u srpskom političkom spektru.

Ono što on nudi tek je podgrejana čorba koju smo već kusali i svima je od te čorbe pripala muka.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST