Vreme
IZBORI, / VREME

20.3.2016.:
Niski udarci i ljubljenje ruke

Ko je dočekao Zoranu Mihajlović u Vranju, zašto Pošta ne isproučuje pošiljke DS-a, ko će posmatrati izbore

Proglašene liste

Proglašeno je prvih 10 izbornih lista za predstojeće vanredne parlamentarne izbore, Prva na glasačkom listiću biće lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", a druga "Za pravedniju Srbiju - Demokratska stranka (Nova, DSHV, ŽS)", dok će treća biti "Ivica Dačića - Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma".

Slediće "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", a zatim i "Dveri-Demokratska stranka Srbije - Sanda Rašković Ivić-Boško Obradović", pa lista Saveza vojvođanskih Mađara.

Pod rednim brojem sedam biće lista "Boris Tadić-Čedomir Jovanović-Savez za bolju Srbiju-LDP-LSV-SDS", a zatim će ići "Muamer Zukorlić - Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka", "Složno za Srbiju-Narodni savez-Glišić Parović" i "SDA Sandžaka-dr Sulejman Ugljanin".

Domaći posmatrači

"Tokom predizborne kampanje, 30 obučenih 'Istinomerovih' dugoročnih posmatrača biće raspoređeno širom Srbije sa zadatkom da prate kvalitet izbornog procesa. Na sam dan izbora, 940 naših obučenih posmatrača biće raspoređeno na biračkim mestima širom Srbije na slučajnom, reprezentativnom uzorku, gde će pratiti zakonitost svih izbornih radnji i obaveštavati javnost i nadležne institucije o svakoj, pa i najmanjoj nepravilnosti", saopštio je portal "Istinomer".Oni će, kako kažu, primenjivati posebnu metodologiju za praćenje izbornog dana tzv. "Statistical Based Observation", što će biti dodatak metodologiji paralelnog prebrojavanja glasova. "Istinomerovi posmatrači će se pridržavati najviših međunarodnih načela za praćenje izbora koja su propisana u Deklaraciji globalnih principa za nepartijsko praćnje izbora od strane građanskih organizacija", dodaje se u saopštenju.

Ruže i "dolina gladi"

Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović je na tribini u Trgovištu obećala da će ubrzano raditi na razvoju nerazvijenih opština. Ona je ocenila da je "od dolaska ove stranke na vlast u Republici situacija u Trgovištu poboljsana, da je prošle godine rođeno 48 beba, te da taj kraj više neće biti 'dolina gladi' ". U Bujanovcu je obelodanila da će u narednih mesec dana početi rekonstrukcija tri deonice pruge Beograd – Skoplje, kao i da će taj posao biti gotov početkom sledeće godine, a režim saobraćaja tokom radova normalan. U Vranju je istakla posvećenost SNS-a rodnoj ravnopravnosti i unapređenju položaja žena. Potom je, kako piše "Tanjug", sa penzionerima popila kafu. Oni su se uglavnom žalili na lokalnu vlast, a jedan od njih je potpredsednici SNS-a poklonio ružu i poljubio ruku. Opštinski odbor SPS u Surdulici saopštio je juče da su građani ovog mesta dan ranije bili primorani da dočekaju takođe Zoranu Mihajlović, a izborni štab DS-a naveo je da je SNS za kampanju "bahato i drsko" zloupotrebio fabričke hale u Vranju.

Pošta ne isporučuje pošiljke DS-a

Prema izjavama iz Demokratske stranke Javno preduzeće Pošta Srbije "bez zakonskog osnova deset dana odbija da u izbornoj kampanji šalje poštu te stranke". "Ovo je dokaz da je Aleksandar Vučić instrumentalizovao sve državne institucije u partijsku vojsku koja radi isključivo za Srpsku naprednu stranku, a ne za građane", ocenjeno je u DS-u. Ta stranka navela je da je nepoštovanje zakona "cena" koju je direktor JP "Pošte Srbije" Milan Krkobabić platio Aleksandru Vučiću za svoju poziciju na izbornoj listi SNS-a.