Kopaonik biznis forum >

Veliki izazovi pred srpskom poljoprivredom

"U situaciji kada padaju cene poljoprivrednih proizvoda na globalnom nivou moramo tražiti niše u kojima možemo biti konkurentni", rekao je Nikola Vujačić iz kompanije Victoria Group na panelu posvećenom poljoprivredi

Od 8. do 10. marta na Kopaoniku je održan tradicionalni Kopaonik biznis forum pod nazivom "Dostizanje i konvergencija sa vodećim trendovima: kako sanirati glavne pukotine u sistemu". Na Forumu, koji su organizovali Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, učestvovalo je više od 800 privrednika iz zemlje i regiona, predstavnika Vlade Srbije, ekonomskih analitičara i međunarodnih eksperata.

Jedan od panela bio je posvećen poljoprivredi, a među učesnicima su se našli Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Nikola Vujačić, direktor operacija i izvršni direktor Victoria Group, Miroslav Kiš, predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika, Đorđe Ljubojević, suvlasnik i direktor prodaje Kompanije Sirogojno, Miladin Ševarlić, predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije, a moderator diskusije bio je Saša Vitošević, generalni direktor kompanije Global Seed.

Nikola Vujačić iz Victoria Group je naglasio da će se srpski poljoprivrednici, do ulaska Srbije u Evropsku uniju, suočiti sa velikim izazovima, kao i da će morati da se prilagode tržišnim uslovima koje karakterišu veliki pad cena poljoprivrednih proizvoda na globalnom nivou.

"U situaciji sa padom cena poljoprivrednih proizvoda na globalnom nivou moramo tražiti niše u kojima možemo biti konkurentni. Teško je od srpskog poljoprivrednika očekivati da bude konkurentan u situaciji kada su u okruženju podsticaji znatno veći. Taj problem se prenosi na prerađivačku industriju koja trpi ako ceo lanac u proizvodnji nije konkurentan i održiv. Zato je vrlo bitno da primarni poljoprivredni proizvođač bude konkurentan", rekao je Vujačić, objašnjavajući da je uz sistemsko stvaranje uslova za podizanje konkurentnosti, važno stimulisati rast izvoza i njegove vrednosti kroz izvoz prerađenih poljoprivrednih proizvoda.

On je dodao da Srbija nema komparativne prednosti u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji, ali da te prednosti postoje kada je reč, na primer, o proizvodnji jabuka i malina, kao i o organskoj proizvodnji. Uz podsećanje da je Victoria Group jedan od najvećih neto izvoznika u Srbiji, sa prihodom od 200 miliona evra od izvoza, Vujačić je upozorio i da je poslovanje izvozno orijentisanih kompanija u velikoj meri podložno kursnim rizicima i uticaju ne samo kursa evro-dinar, već i odnosa drugih svetskih valuta.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović je izjavio da je Srbija ispunila uslove za IPARD pretpristupne fondove EU koji su namenjeni poljoprivredi, kao i da je raspisan konkurs za zapošljavanje 43 od potrebnih 103 radnika, što je jedan od uslova EU za korišćenje fondova – uz osposobljavanje Uprave za agrarna plaćanja.

"Do kraja godine biće obezbeđeni uslovi za konkurisanje za korišćenje tih IPARD sredstava, jer će do tada biti raspisani konkursi za zapošljavanje preostalih radnika u Upravu za agrarna plaćanja, što je uslov EU. Ministarstvo je iz budžeta obezbedilo oko 30 miliona evra za početak realizacije IPARD programa za poljoprivrednike, krajem godine će biti raspisani prvi pozivi za aplikacije. Ukupno će biti obezbeđeno 175 miliona evra do 2020. pomoću IPARD II programa, a Srbiji će kada uđe u EU iz zajedničkog poljoprivrednog budžeta pripasti oko 1,2 milijarde evra godišnje", rekao je Golubović.

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić je rekao da je problem naše poljoprivrede neorganizovanost i to što su mala poljoprivredna gazdinstva prepuštena sebi. Agrarna struktura u Srbiji nije loša, smatra Ševarlić, ali problem su investicije. Miroslav Kiš, predsednik UO Asocijacije poljoprivrednika, izjavio je da moraju da se ispune brojna obećanja data privredi, a Đorđe Ljubojević iz kompanije Sirogojno je istakao nužnost definisanja uslova za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom u Srbiji.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST