<< VESTI | | 13.02.2016 10:29


DOKUMENT >

Zajednička izjava pape Franje i patrijarha Kirila

Međunarodnu zajednicu upozoravaju da u mnogim zemljama Bliskog istoka i Severne Afrike čitave porodice, sela i gradovi hrišćana bivaju potpuno istrebljeni i uništeni. Pozivaju sve zemlje uključene u borbu protiv terorizma, da postupaju odgovorno i oprezno

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja i ruski patrijarh Kiril posle susreta na aerodromu Hose Marti u Havani 12. februara 2016. potpisali su ranije usaglašenu zajedničku izjavu u trideset tačaka kojoj su pozvali na obnavljanje hrišćanskog jedinstva uz žaljenje zbog raskola iz 1054. godine i naglašavanje da dele zajedničku duhovnu tradiciju prvog milenijuma hrišćanstva, a uz podsećanje da su uprkos tradicije prvih deset vekova, katolici i pravoslavci skoro hiljadu godina u nedostatka komunikacije i Euharistije podelili rane u sukobima daljoj ili bližoj prošlosti.

«Žalimo gubitak jedinstva, što je posledica ljudske slabosti i grešnosti», kaže se z zajedničkoj izjavi uz naglašavanje da je potrebno da se prevaziđu istorijski nasleđene razlike.

Dvojica poglavara ističu da je njihov bratski sastanak održan na Kubi, na raskrsnici puteva između Severne i Južne, Istoka i Zapada uz poziv na zajednički trud katolika i pravoslavaca.

Međunarodnu zajednicu su pozvali da zaštiti hrišćane od napada na Bliskom istoku:

"U mnogim zemljama Bliskog istoka i Severne Afrike čitave porodice, sela i gradovi naše braće i sestara hrišćana bivaju potpuno istrebljeni i uništeni."

"Njihove crkve su varvarski opustošene i opljačkane, spomenici uništeni, relikvije izložene svetogrđu…"

"Pozivamo međunarodnu zajednicu na hitno delovanje da se spreči proterivanje hrišćana sa Bliskog istoka... U Siriji i u Iraku nasilje je već odnelo hiljade života i ostavilo milione ljudi bez doma i resursa…

U Siriji, Iraku i drugim zemljama Bliskog istoka, svedoci smo masovnog egzodusa hrišćana…

Pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzmu hitne mere radi sprečavanja daljeg progona hrišćana sa Bliskog istoka...»

Dva poglavara pozivaju međunarodnu zajednicu da se ujedini i da stavi tačku na nasilje i terorizam, a da istovremeno kroz dijalog olakšalo ostvarenje građanskog mira, omogući povratak izbeglica u svoje domove, lečenje ranjenika i pokoj duše nevinih žrtava.

Mole sve one koji mogu da utiču na sudbinu svih otetih, uključujući i mitropolita Alepa Pavla i Jovana Ibrahim, zarobljene u aprilu 2013.

Apeluju na sve strane koje mogu biti u sukobu da pokažu dobru volju i dođe za pregovarački sto. Pozivaju međunarodnu zajednicu da uloži sve moguće napore kako bi se putem zajedničke, koordinirane akcije stavila tačka na terorizam.

Pozivaju sve zemlje uključene u borbu protiv terorizma, da postupaju odgovorno i oprezno.

Žale zbog sukob u Ukrajini, koji odneo mnogo života, pozivaju sve strane u sukobu na razboritost, socijalnu solidarnosti i aktivno uspostavljanja mira. Pozivaju crkve da rade u Ukrajini da se postigne društvena harmoniju i da se uzdrže od konfrontacije i ne da podržavaju dalji razvoj sukoba.

Izražavaju nadu da se podela među pravoslavnim vernicima u Ukrajini može prevazići na osnovu postojećih kanonskih normi. Nadaju se da će njihov susret doprineti pomirenju tamo gde postoji trenje između grko-katolika i pravoslavaca.

Pozdravljaju obnovu hrišćanske vere, koja se sada dešava u Rusiji i u mnogim zemljama Istočne Evrope, gde su decenijama dominirali ateistički režimi.

Saopštavaju da su zabrinuti zbog trenutnog ograničenja prava hrišćana i diskriminacije prema njima, uz konstataciju neke političke snage, zasnovane na ideologiji sekularizma, često postaju agresivne, pokušavajući da hrišćane potisnu na margine javnog života.

Za proces evropske integracije koja je počela posle vekova krvavih sukoba, kažu da je zalog mira i bezbednosti, ali istovremeno, upozoravaju protiv takve integracije, koja ne poštuje verski identitet. Pozivaju da se podrže pravda zahtevi poštovanje tradicije naroda i pokaže efikasna solidarnost sa svima koji pate.

Pozivaju na solidarnost sa ljudima koji su u škripcu, koji žive u ekstremnom siromaštvu i u vreme kada je bogatstvo čovečanstva raste. Podsećaju da ne možemo ostati ravnodušni prema sudbini miliona migranata i izbjeglica koji kucaju na vrata bogatih zemalja. Upozoravaju da nekontrolisana potrošnja, tipična za neke od najrazvijenijih zemalja, brzo prazni resurse naše planete. Konstatuju da rastuća nejednakost u raspodeli zemaljskih dobara povećava osećaj nepravde u sistemu međunarodnih odnosa.

Ispoljavaju zabrinutost zbog krize porodice u mnogim zemljama i naglašavaju da je porodica zasnovana na braku kao čin slobodne i verne ljubavi između muškarca i žene.

Saopštavaju da im je žao što se drugi oblici zajedničkog života sada izjednačavaju sa bračnom unijom muškarca i žene.

Pozivamo sve da poštuju pravo na život, uz opomenu da je milionima beba uskraćena mogućnost rođenja. «Glas krvi nerođene dece vapi Bogu…» kažu u saopštenju

Opominju da širenje takozvane eutanazije dovodi do toga da stariji i pacijenti počnu da se osećaju kao da su prevelik teret za njihove porodice i društvo u celini.

Ispoljavaju zabrinutost zbog sve šire upotrebe biomedicinskih reproduktivnih tehnologija, za manipulaciju ljudskim životom.

( Совместное заявление Папы Римского Франциска и Святейшего Патриарха Кирилла12. 02. 2016.)

( Incontro del Santo Padre Francesco con S.S. Kirill, Patriarca di Mosca e di tutta la Russia - Firma della Dichiarazione Congiunta12. 02. 2016.)


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST