<< VESTI | | 17.01.2016 11:37


 

Vučić: Moja odluka je da idemo na izbore

Traži mandat za SNS do 2020. Kaže da će se osloboditi i mangupa u sopstvenim redovima. Predložio da se Skupština SNS održi 21. maja, posle okončanja izbora. Bojan Pajtić (DS): "Vučićeva ostavka odlična vest za građane!"

Sastanak 19 opozicionih partija evropske orijentacije

Moja odluka je da idemo na izbore, poručio je Aleksandar Vučić na sednici GO SNS-a u Madlenijanumu u nedelju 17. januara 2015. na kojoj je učestrvovalo 505 članova koju su Vučićevu najavu izbora propratili veoma dugim aplauzom.

"Krenuli smo da menjamo stvari u Srbiji, radili smo marljivo, marljivije od bilo koga drugog, postali smo, uprkos neretko različitim interesima, ugledan partner svim svetskim silama. Srbija je danas na dobrom i sigurnom putu, stabilna politički i ekonomski. Posle godina propadanja uspeli smo da izađemo iz recesije, a ispred nas su godine dinamičnog rasta", rekao je Vučić.

"Tadašnja elita je svesno odbijala da ide napred, deset godina nije napravljen nijedan korak ka ključnim tačkama. Mi smo prve ozbiljne korake napravili. Bili smo u Briselu, niko nije rešavao taj gordijev čvor, iako se to Srbima nije dopadalo, ali ne Srbima na Kosovu", rekao je Vučić.

Nije jasno na šta je Vučić mislio čime bi mogao da potkrepi hvalisave konstatacije o tome da su za njegovog mandata preduzeti prvi ozbiljni koraci u ključnim pitanjima – pregovori Beograda s Prištinom počeli su novembra 2000. nakon što je Zagrebački samit EU lansirao Proces stabilizacije i pridruživanja i kada je potpisan okvirni ugovor SRJ i EU za pomoć i podršku; u junu 2000. Savet EU u Feiri konstatuje da su zemlje obuhvaćene SSP-om "potencijalni kandidati" za članstvo u EU; u jun 2003. Solunski samit potvrđuje Proces stabilizacije i pridruživanja kao politiku EU u zoni Zapadnog Balkana (države nastale raspadom SFRJ minus Slovenija, plus Albanija; u oktobru 2004 – Savet EU otvara proces sklapanja ugovora o stabilizaciji i pridruživanju (SSP); u oktobru 2005 – počinju pregovori o ugovorima o stabilizaciji i pridruživanju, u januaru 2008. potisan je ugovor EU o vizama i readmisiji, 22. decembra 2009. Srbija podnosi aplikaciju za članstvo u EU; 29. aprila 2008. u Luksemburgu je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i Prelazni trgovinski ugovor između Srbije i EU; 31. januara 2011. Vlada Republike Srbije odgovara na Upitnik EU; vropsko tržište je u potpunosti liberalizovano za srpske proizvode još u novembru 2000...

Što se regionalne saradnje tiče prvi susret srpskog predsednika Tadića i hrvatskog predsednika Josipovića upriličen je u martu 2010… Što se tiče pregovora Beograda i Prištine šefica diplomatije Evropske unije Ketrin Ešton je još u u julu 2011. čestitala pregovaračima obe strane (Borko Stefanović – Edita Tahiri) na njihovoj hrabrosti i ozbiljnom poslu…

"Godine propadanja" Vučić je locirao samo u periodu od prethodnih petnaest leta, a samo jedno je rekao da se neće vraćati u ratne devedesete. Ekonomske reforme čiji kurs Vučić tvrdi da želi da osigura i dovede do nepovratne tačke su započete posle 2000. (Đelić, Labus, Dinkić, Udovički) neposredno pošto je on prošli put oteran s vlasti (bio ministar informisanja u vladi Mirka Marjanovića).

U godine propadanja Vučić očito nije ubrojio na primer 1993. kada je Narodna banka SRJ na vrhuncu hiperinflacije izdala novčanicu od 500 milijardi dinara sa likom Jovana Jovanovića Zmaja. Cene su se udvostručavale svakih 16 sati...

Odluku o izborima on je obrazložio težnjom da SNS osigura siguran mandat do 2020. U Govoru je na uobičajen način ocrnjiva svoje prethodnike, ali je rekao i da namerava da se ratosilja i mangupa u svojim redovima, odnosno one koji ponavljaju njegove reči, a rade suprotno.

"Hoću tim koji neće da se reklamira, nego da radi", poručio je partijskom članstvu.

Predložio je da nova skupština stranke bude odložena 21. maj, dakle posle izbora, umesto da bude održana 13. februara, kako je bilo planirano.

"Želim da se skupština stranke odloži kako, u slučaju loših rezultata na izborima, ne bih bio na teretu stranke u godinama koje predstoje i da članovi dobiju mogućnost da izaberu drugog predsednika i drugi tim", objasnio je Vučić.

Tvrdi da neće učestvovati u kampanji toliko koliko je učestvovao ranije, odnosno rečeno njegovom uobičajenom frazom da će u kampanji učestvovati "manje nego ikada", već da će kao do sada raditi u vladi. Prethodno je govorio kako to što on radi bez odmora, nervira njegove političke protivnike. Svojim partijskoim drugovima Vučić je poručio da ne potcene protivnika.

(Više o tome: VUČIĆ: MOJA ODLUKA JE DA IDEMO NA VANREDNE PARLAMENTARNE IZBORE! SNS, 17. januar 2016.)

Sastanak 19 opozicionih partija evropske orijentacije

Sastanak 19 opozicionih partija evropske orijentacije

"Na sastanku opozicionih stranaka, pokreta i sindikata okupili smo se da bismo porazili režim Aleksandra Vučića", izjavio je predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić.

Pajtić je nakon sastanka opozicionih stranaka evropske orijentacije u sedištu Demokratske stranke rekao da je pre svega dogovor da su se svi okupili da poraze režim Aleksandra Vučića, kao i da nakon izbora nijedna od ovih stranaka neće ulaziti u koalicije sa predstavnicima njegovog režima.

Lider DS je rekao da će na sledećem sastanku, koji će biti održan za nekoliko dana, biti usaglašen i model izlaska na izbore.

"Blizu smo ideje da to bude zajednički izlazak, ali ćemo o tome više razgovarati na narednom sastanku", rekao je Bojan Pajtić.

Predsednik DS je rekao i da su se svi predstavnici koji su danas učestvovali na sastanku usaglasili da će insistirati da se stvore fer uslovi za održavanje izbora.

"Dogovorili smo se da ćemo sarađivati i koordinisati sve aktivnosti u parlamentima i prema medijima, kao i da ćemo formirati jedno telo koje će se baviti koordinacijom među svim strankama i savezima", rekao je Bojan Pajtić.

( Bojan Pajtić: Najvažniji zadatak – smena režima Aleksandra Vučića, DS, 19. januara 2016. )

Sastanku opozicije, kojem su prisustvovali predstavnici 19 partija i dva sindikata, koji je inicirao Pajtić, u sedištu DS-a na Terazijama prisustvovali su lideri SDS-a Boris Tadić, LDP-a Čedomir Jovanović, Pokreta za preokret Janko Veselinović, predsednik Nove stranke Zoran Živković, predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Ugljanin, predsednik stranke Zajedno za Srbiju Dušan Petrović, bivši gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, kao i predstavnici stranke Zajedno za Šumadiju, Pokreta Živim za Krajinu, Mađarskog pokreta, Reformista Vojvodine, Sindikata Sloga, Vojvođanske partije, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Narodnog pokreta Srbije, Socijaldemokratske unije, ASNS-a, , Reformističke stranke i Demokratske unije Roma.

Komentarišući izostanak lidera LSV-a Nenada Čanka sa današnjeg sastanka, Pajtić je rekao da on nije došao, ali da je svakako predstavljen u tom savezu, a da je već ranije danas razgovarao sa liderom pokreta Dosta je bilo Sašom Radulovićem, koji, kako je rekao, "nije želeo da učestvuje sa nekim od učesnika sastanka".

Razgovaralo se iza zatvorenih vrata, a osim Čanka i Radulovića, na sastanak nisu došli ni predstavnici Zelenih Srbije, koji su bili pozvani, dok čelnik Pokreta Levica Srbije Borislav Stefanović nije ni bio pozvan.

( Pajtić: Opozicija blizu odluke da zajedno izađe na izbore, RTS, 19. 1. 2016 )

SDS, LDP, LSV, NPS, ZS: Nаkon dаnаšnjeg sаstаnkа nаžаlost nismo bliže dogovoru, ali ne trebа dа gubimo vreme

Iаko je Bojаn Pаjtić pre više meseci odbio poziv dа se priključi nаšem opozicionom sаvezu, mi smo se odаzvаli njegovom pozivu nа dаnаšnji sаstаnаk, kаko bismo čuli ideje i predloge svih učesnikа tog sаstаnkа. Nаkon sаstаnkа jаsnijа su nаm rаzmišljаnjа predstаvnikа opozicije koji su bili prisutni, аli nаžаlost nismo ništа bliže dogovoru nego što smo bili pre ovog sаstаnkа. Ono što nаm je i dаlje nejаsno je zаšto je Pаjtić pozvаo nа dogovor identičаn onome koji je prethodno odbio kаdа smo gа mi ponudili i zаšto je zbog togа izgubljeno skoro polа godine u ostvаrivаnju eventuаlne sаrаdnje sа DS. Tаčke koje je izneo Bojаn Pаjtić jesu tаčke oko kojih se slаžemo, аli one se nаlаze i u sporаzumu nаšeg sаvezа koji je uveliko u reаlizаciji projektа ujedinjаvаnjа opozicije.

Žаo nаm je što nа sаstаnku koji je orgаnizovаlа DS i pored nаšeg insistirаnjа nije postignut dogovor o nаstupu opozicije nа izborimа.

Ostvаrenа sаglаsnost zа nаs nije аdekvаtаn odgovor nа očekivаnjа grаđаnа i situаciju u kojoj se nаlаzi zemljа. Zаto što smаtrаmo dа su nаše strаnke umesto beskrаjnih rаsprаvа dužne dа se momentаlno i nаjeenergičnije bore protiv Aleksаndrа Vučićа i SNS-а, pozivаmo Bojаnа Pаjtićа i DS dа 22. jаnuаrа u 12č dođu nа nаstаvаk dаnаšnjih rаzgovorа kаko bi eventuаlno bio dogovoren nаčin nаšeg izlаskа nа izbore i zаjednički predlog sа kojim bismo izаšli pred sve učesnike dаnаšnjeg sаstаnkа.

Budući dа dаnаs zbog formаtа sаstаnkа nije mogаo biti postignut nikаkаv dogovor, još jednom smo uputili poziv Demokrаtskoj strаnci dа se priključi nаšem sаvezu, koji već polа godine funkcioniše kаo sаvez ujedinjenih opozicionih strаnаkа i koji predstаvljа nаjjаču opozicionu opciju u Srbiji dаnаs. Ovаj put Bojаn Pаjtić nije odbio nаš poziv, аli gа nije ni prihvаtio, uz obrаzloženje dа morа dа se konsultuje sа svojim koаlicionim pаrtnerimа. Nаdаmo se dа će se ipаk odаzvаti nаšem pozivu dа zаjedno grаdimo opciju dovoljno snаžnu dа smeni Vučićа i ovu vlаst, а o dogovoru sа DS možemo dа govorimo tek nаkon tog sаstаnkа. Demokrаtskа strаnkа još uvek nije jаsno iznelа stаv dа li želi opoziciju u jednoj koloni, dok su njihovi pаrtneri uglаvnom zа više kolonа. Apelujemo još jednom nа sve opozicione strаnke koje dele nаšu politiku i vrednosti dа idemo svi u jednoj koloni, jer svаki drugаčiji predlog koristi sаmo vlаsti.

( Zаjedničko sаopštenje Socijаldemokrаtske strаnke, Liberаlno demokrаtske pаrtije, Lige socijаldemokrаtа Vojvodine, Nаrodnog pokretа Srbije i strаnke Zeleni Srbije, SDS, 19. 1.)

***

Početkom februara biće doneta odluka o tome da li će proevropska opozicija izaći na izbore na jednoj ili više izbornih lista, izjavio je predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Jovanović je, nakon sastanka sa predsednikom Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljubom Mićunovićem i predsednikom Socijaldemokratske stranke Borisom Tadićem, kazao da će odluka o načinu izlaska na izbore biti stvar zajedničkog dogovora.

"Ovi razgovori su potrebni zbog društva koje od nas očekuje ozbiljnost, u ovom trenutku kada se svaki naš birač oseća nesigurno. Naš odgovor će biti zajednički i biće izraz zrelosti i sposobnosti da se odgovori na političku situaciju u zemlji. Mi želimo da pobedimo Vučića i prvi korak je ovakva vrsta razgovora", kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima prethodni sastanak u DS-u bio veoma dobar i važan zbog stava da oni neće ulaziti u koalicije sa Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučićem.

On je kazao i da su se stranke usaglasile da nema velikih razlika oko osnovnih načela i da je samo stvar proračuna izbornih rezultata kako će opozicija izaći na izbore.

Predsednik SDS-a Boris Tadić kazao je da je njegov predlog da opozicija izađe na izbore kao jedna lista, ali da će to biti rešeno u dogovoru sa stranačkim odborima i u odnosu na istraživanje javnog mnjenja, ali da će se, kako god da izađu na izbore, ove stranke međusobno dogovarati i da je "danas pitanje kako se postiže pobednički rezultat".

Jovanović je dodao LDP i SDS nisu protiv koalicije sa "malim strankama", ali da žele da program opozicije definišu DS, SDS i LDP.

"Tadić, Mićunović i ja dovoljno se dugo bavimo politikom da nikada ne bismo dozvolili da napravimo grešku da na takav način nekoga iz politike eliminišemo uz kvalifikacije da je veliki ili mali. Ne isključujemo druge stranke, ali ćemo formulisati neki predlog, izaći sa njim i usaglasiti sa onima koji su nam potrebni da bismo bili najefikasniji. Da se među nama formuliše predlog i da se izađe pred širi krug", kazao je Jovanović.

Dragoljub Mićunović kazao je da je okupljanje opozicije "pitanje buđenja društva" i da je poziv otvoren svima koji "žele da žive u pristojnoj državi".

http://www.csmonitor.com/USA/Foreign-Policy/2016/0106/Why-North-Korea-can-t-be-dismissed-as-a-wannabe-nuclear-power-video Why North Korea can't be dismissed as a wannabe nuclear power CSM, 6.

( Jovanović: Odluka o ujedinjenju opozicije u februaru 22. 1. 2016)


 

Izjava predsednika Demokratske stranke dr Bojana Pajtića: Vučićeva ostavka odlična vest za građane! Vučićeva ostavka odlična vest za građane

Demokratska stranka smatra da je odluka Aleksandra Vučića da podnese ostavku na mesto predsednika Vlade Srbije dobra vest za sve građane.

Vanredni parlamentarni izbori će pokazati i Aleksandru Vučiću i njegovom režimu da građani neće ćutati dok im se smanjuju plate, otimaju penzije, povećavaju porezi i cene, da neće mirno gledati kako se samo oni na vlasti bogate, kako od svojih smanjenih plata plaćaju privatne poslovne dogovore provučene kroz tajne ugovore i da neće pristati na ućutkivanje kritike, strahovladu i uništavanje institucija.

Demokratska stranka će na izbore izaći sa programom kojim će pokazati da se reforme mogu sprovoditi i nova radna mesta otvarati bez smanjivanja plata, bez štednje na građanima, bez ućutkivanja kritike i bez zloupotrebe vlasti.

Čovek koji govori kako je "pre godinu i devet meseci zatekao državu pred bankrotom" verovatno misli na ono što je sam ostavio u periodu svoje vlasti od 2012. do 2014. godine. Čovek koji, kada kaže "da ne želi pogled u prošlost", misli samo na sopstvenu prošlost dok tuđu, falsifikovanu prošlost, već četiri godine koristi kao izgovor za sopstvenu nesposobnost, sada očekuje od građana još jednu šansu "da se otarasi mangupa u svojim redovima". Verovatno zato što prva četiri puta nije umeo dobro da ih izabere, a sada, peti put, to će uraditi baš kako treba.

Jedini problem je što je Aleksandar Vučić već toliko puta u prethodne četiri godine obmanuo građane, da nema pravo ni od koga da traži da mu ikada više veruje.

( Vučićeva ostavka odlična vest za građane! DS, 17. januara 2016.)

LDP: Posle 4 godine nesposobne vlasti, izbori logičan potez

*** Raspisivanje izbora može biti prilika da se društvo presabere, da odluči o tome šta želi da postane i kako to misli da ostvari, pod uslovim da oni koji raspisuju izbore kažu zašto to rade i sa kakvom politikom stvarno na njih izlaze. Ako izbori ipak budu samo preraspodela moći u okviru vladajuće stranke, način da se „šlepuju" kilavi odbori na lokalnim i pokrajinskim izborima, i posle ovih izbora, kao što je to bilo i posle izbora 2012. i 2014, dobićemo Vladu koja neće znati šta da radi sa svojim mandatom. Pogledaj

Oni koji poslednje četiri godine vladaju Srbijom, pokazali su samo limite, nesposobnost i neiskrenost u vođenju evropske politike za koju su dobili mandat na izborima, i neporecivu sposobnost u vraćanje zemlje u eru sukoba, nestabilnosti, uništenih institucija i urušavanje demokratskih procedura.

Zbog svega toga, Srbiji je neophodno okupljanje svih demokratskih, građanskih, evropskih stranaka, organizacija i ljudi koji dele naše vrednosti. Politički imperativ pred nama je stvaranje saveza koji bi artikulisao interese evropske Srbije, upristojio politički život zemlje, vratio u politiku najbolji deo društva i predstavljao protivtežu svemu što zemlju vuče u propast definisanu primitivizmom i nekompetencijom.

Izbori pred nama su prilika da Srbija počne da se transformise u pristojno društvo u kakvom želimo i zaslužujemo da živimo.

(Posle 4 godine nesposobne vlasti, izbori logičan potez, LDP, 17. 1. 2016.

Živković (NS): Očekujemo pobedu na izborima!

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da je odluka premijera Srbije Aleksandra Vučića o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora priznanje da je njegova Vlada nesposobna da Srbiji donese bilo šta dobro, a da NOVA na izborima očekuje pobedu.

- Čestitam premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na izuzetnoj hrabrosti da raspiše izbore i time prizna da je on lično i njegova Vlada nesposobna da donese Srbiji bilo šta dobro - kazao je Živković agenciji Beta.

Kako je naveo, teoretski i praktično mogu postojati dva razloga za raspisivanje izbora:

- Jedan je da Vlada izgubi većinu u parlamentu i time postane nesposobna da sprovodi reforme i poboljšava stanje u državi, a drugi razlog je da Vlada i pored toga što ima apsolutnu većinu u parlamentu zaključi sama da je kriminalizovana, korumpirana i nesposobna da sprovodi reforme i popravlja stanje u jednoj državi.

Živković je kazao da mu je "veoma drago" što je premijer Vučić shvatio "tu surovu istinu". Dodao je da će narednih dana biti jasno sa kim će NOVA formirati koaliciju sa kojom će nastupiti na predstojećim izborima. - Dobro je što opozicija počinje da razgovara, a ubrzo ćemo videti u kom formatu ćemo izaći na izbore - kazao je Živković.

Kako je naveo, na predstojećim izborima očekuje pobedu. ( Živković: Očekujemo pobedu na izborima!NS, 17.1.2016.)

Boris Tadić (SDP): Izbori prilika da se formira Vlada koja će rešavati probleme

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić ocenio je danas da je dobro to što će biti održani prevremeni parlamentarni izbori, jer će to biti prilika da se formira Vlada koja može da reši probleme, umesto dosadašnje koju čine "uglavnom neobrazovani i nestručni ljudi". "Da bi se napravio uspeh i politički preokret na izborima presudna je konsolidacija opozicije i zato ćemo mi kao SDS već sutra organizovati sastanak naših tradicionalnih koalicionih partnera sa kojima delimo ideju razvoja Srbije već godinama i koje mogu svojim ljudskim potencijalima, energijom i iskustvom doprineti rešavanju gorućih problema sa kojima se građani Srbije suočavaju svakog dana i više nego ikad u poslednjih 15 godina", izjavio je Tadić za agenciju Beta.

( Tadić: Izbori prilika da se formira Vlada koja će rešavati probleme, RTV, 17.1.2016.)

LSV: Izbori šansa za jačanje građanskih i nadnacionalnih stranaka

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da lično nije očekivao da će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori i ocenio da je to šansa da se građanske i nadnacionalne snage okupe i oporave od šoka sa izbora iz 2014. godine i da počnu da igraju značajniju ulogu u političkom životu Srbije.

Čanak je za agenciju Beta rekao da će LSV na pokrajinskim izborima nastupiti samostalno, a da će o predizbornim koalicijama sutra u Beogradu razgovarati sa predsednicima Socijaldemokratske stranke i Liberalno-demokratske partije Borisom Tadićem i Čedomirom Jovanovićem. Dodao je da će nakon tog sastanka situacija biti jasnija i naveo da će na sastanku biti reči i o pozivu Demokratske stranke na saradnju. Čanak je kazao da je DS na izborima 2014. godine pokazao da ima "mnogo manje potencijala i glasova" od LSV-a, SDS-a i LDP-a i dodao da to znači da DS ne može da bude "gravitacioni centar" okupljanja opozicionih stranaka. Prema njegovim rečima, LSV je još 2014. godine u Novom Sadu sazivao sastanak na temu objedinjavanja građanskih i nadnacionalnih stranaka, dok su SDS i LDP pre šest meseci "udarili temelje" okupljanju opozicije. Čanak je rekao da se LSV-u Boris Tadić u više navrata pokazao kao "pouzdan saborac", uprkos svim razlikama u odnosu na pitanje Vojvodine.

( Izbori šansa za jačanje građanskih i nadnacionalnih stranakaLSV, 17.1.2016.)


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

>> "Čovek koji, kada kaže "da ne želi pogled u prošlost", misli samo na sopstvenu prošlost dok tuđu, falsifikovanu prošlost, već četiri godine koristi kao izgovor za sopstvenu nesposobnost, sada očekuje od građana još jednu šansu "da se otarasi mangupa u svojim redovima".(B. Pajtić)

Dr Vojislav Šešelj (SRS): Spremni smo za izbore, osvojićemo više od 20 odsto glasova!

Na konferenciji za novinare održanoj u sedištu Srpske radikalne stranke, prof. dr Vojislav Šešelj je istakao da u Srbiji postoji konsenzus svih ozbiljnih političkih faktora da je neophodno ove godine uz lokalne i pokrajinske održati i vanredne republičke izbore. Šešelj je istakao da je Srpska radikalna stranka potpuno spremna za izbore i da želi da se ti izbori što pre zakažu. Radikali računaju da će na izborima osvojiti više od 20% glasova.

Srpska radikalna stranka smatra da u ponašanje političkih partija treba uneti minimum poštenja, objektivnosti i poštovanja principa parlamentarizma i parlamentarne demokratije. Stranke koje ne mogu samostalno da osvoje cenzus ne zaslužuju ulazak u Narodnu skupštinu. Srpska radikalna stranka je protiv predizbornih koalicija i na izbore će izaći samostalno.

Prof. dr Vojislav Šešelj je takođe skrenuo pažnju na neobjektivnost medijskog izveštavanja i medijsku blokadu koja je prisutna kada je reč o izveštavanju o političkim aktivnostima. Određene televizije uopšte ne izveštavaju o aktivnostima Srpske radikalne stranke, dok sa druge strane daju prevelik prostor političkim analitičarima koji su pristrasni i nedovoljno obrazovani da komentarišu političke i društvene prilike u Srbiji.

( Šešelj (SRS): Spremni smo za izbore, osvojićemo više od 20 odsto glasova! SRS, 17. 1. 2016 )

Boško Obradović (Srpski pokret Dveri): Podržavam odluku premijera Vučića da podnese ostavku

Odluka Predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da podnese ostavku i da se ide na vanredne republičke izbore je potpuno opravdana. Vlada Srbije je prekršila sva svoja predizborna obećanja, izneverila izbornu volju građana i dovela Srbiju do ekonomske propasti.

Odluka Predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da podnese ostavku i da se ide na vanredne republičke izbore je potpuno opravdana. Vlada Srbije je prekršila sva svoja predizborna obećanja, izneverila izbornu volju građana i dovela Srbiju do ekonomske propasti.

Nema novih investicija i otvaranja novih radnih mesta. Umesto toga, dobili smo smanjenje plata i penzija. Od velike medijske predstave o borbi protiv kriminala i korupcije nije ostalo ništa. U zatvorima Srbije na višegodišnjoj robiji na osnovu pravosnažne presude danas se ne nalazi niti jedan političar, tajkun ili državni službenik koji nas je opljačkao i ojadio u prethodnih 25 godina. Nastavlja se rasprodaja preostalih prirodnih i privrednih bogatstava Srbije i dalje suludo zaduživanje kod inostranih kreditora. Strani investitori dobijaju svaku podršku države i naše pare iz budžeta, dok domaća proizvodnja propada. I u budžetu za 2016. predviđeno je novih 300 miliona evra za strane firme. To je više nego ceo budžet za srpsku poljoprivredu. To nije normalno.

Vlada Aleksandra Vučića vodi Srbiju u EU po svaku nacionalnu, duhovnu i ekonomsku cenu. Vlada Srbije na čelu sa Vučićem je prekršila Ustav Srbije potpisivanjem tzv. Briselskih sporazuma i ukinula institucije države Srbije na KiM. Vučićeva Vlada Srbije ide putem u NATO i po nalogu MMF-a povećava cenu struje, prodaje državna preduzeća, otpušta radnike... Sa ovom Vladom svi bismo postali jeftina radna snaga i roblje kod stranog gazde u sopstvenoj zemlji.

Zato podržavam odluku Aleksandra Vučića da podnese ostavku na mesto Predsednika Vlade Republike Srbije i radujem se vanrednim parlamentarnim izborima i povratku patriotskih političkih snaga u Skupštinu Srbije. Konačno će se u Skupštini Srbije čuti glas onih koji su protiv ulaska Srbije u EU i NATO, koji su za očuvanje KiM u sastavu Srbije i koji su za ekonomski patriotizam i podršku isključivo domaćoj privredi, poljoprivredi i selu.

Dveri su spremne za izbore na svim nivoima. Dolazi vreme za one koji nikada nisu bili na vlasti, koji iza sebe nemaju afere, koji nisu kupili diplome, koji nisu prevarili svoje birače. Dolazi vreme za Dveri.

Boško Obradović

predsednik Srpskog pokreta Dveri

( Boško Obradović Podržavam odluku premijera Vučića da podnese ostavku, Srpski pokret Dveri, 17. januar 2016.)

Borislav Stefanović: "Srbija posle Vučića"

Lider Levice Srbije (LS) i nekadašnji potpredsednik Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović predstavio je 22. januara program svoje stranke pod nazivom "Srbija posle Vučića". Stefanović je poručio da je potrebno da se opozicija okupi oko programa i ideja, a ne oko lidera i da će pozvati na razgovore stranke koje nisu desnica.

Stefanović je rekao da je stranka otvorena za razgovore sa "svima koji nisu desnica" i da bi trebalo da je njen program prihvatljiv svim strankama centra i leve orijentacije. Kako je najavio, na listi stranaka koje će pozvati na razgovore o nastupu na izborima je pokret "Dosta je bilo" Saše Radulovića, ali i svi sindikati, udruženja, pojedinci i partije.

( Stefanović predstavio program "Srbija posle Vučića" N1, 22. 1. 2016 )

SNS sa tarim (i novim?) partnerima

Sadašnja vlast u izbornu trku ući će u dve kolone , koje će predvoditi Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije.

SocijalistiJedinstvenom Srbijom i PUPS, dok će na listi naprednjaka biti uglavnom iste stranke koje su i do sada činile vladajuću većinu u parlamentu.

Spekuliše se međutim , da na listi naprednjaka neće biti mesta za SPO, DHSS i Karićev PSS.

U Srpskom pokretu obnove ipak se nadaju da će ostati deo istog tima…

Jadranka Tasić, portparolka Karićevog Pokreta snaga Srbije, 21. 1. nije želela ni da potvrdi, ali ni da demantuje da li će se PSS ponovo naći na listi naprednjaka. "Mediji neće odlučivati o našem savezu, već će odluka biti doneta na stranačkim organima kako naše stranke, tako i Srpske napredne stranke. A o tome još nije odlučivano", bila je kratka Tasićeva u izjavi za Danas…

Srpska napredna stranka na republičke izbore izaći će i sa starim saveznicima iz Nove Srbije Velimira Ilića…

Nakon razlaza sa Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom Saša Mirković i njegov pokret Jaka Srbija moraće da potraži nove koalicione partnere. "Na izbore, kada budu raspisani, nastupaćemo sa nekoliko udruženja građana i srpskom dijasporom. Na listi ćemo imati 50 kandidata dijaspore…" rekao je Mirković.

Srpska narodna partija Nenada Popovića, zbog svog korektnog odnosa i velikog koalicionog potencijala, prema saznanjima Danasa postala je "poželjna je udavača" u ovoj predizbornoj trci. Ova stranka do sada je dobila nekoliko otvorenih poziva za učešće u koalicijama. Jedan od prvih poziva usledio je iz Patriotskog bloka koje čini DSS i Dveri, a stranku Nenada Popovića nije zaobišao ni Bojan Pajtić. Već duže se spekuliše i da će SNP na vojvođanskim izborima izaći u koaliciji sa naprednjacima, kao i da je SNS zainteresovan za koaliciju na svim nivoima sa Popovićem. Potvrdu za sve ove spekulacije nismo juče uspeli da dobijemo u SNP. Rečeno nam je samo da o tome nije bilo reči…

( Naprednjaci na listi sa starim partnerima" Danas, 21. 1. 2016 )

SNS i Ljajićev SDP idu zajedno na izbore

Srpska napredna stranka i Socijaldemokratska partija izaći će zajedno na republičke i pokrajinske izbore, dogovoreno je na sastanku predsednika SNS-a Aleksandra Vučića i lidera Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića koji je 24. januara održan u sedištu Srpske napredne stranke.

Ljajić je kao glavne razloge za koaliciju s naprednjacima naveo to što su sa njima u vladi dobro sarađivali i što su ispunili sve što su obećali tokom predizborne kampanje 2014. godine.

Drugi razlog je, rekao je Ljajić, to sto je i jednoj i drugoj stranci cilj da Srbija dobije stabilnu vladu koja će do kraja sprovesti suštinske strukturne reforme.

Treći razlog je saglasnost o spoljnoj politici i prioritetu da Srbija na kraju mandata buduće vlade postane član EU, rekao je Lajić.

- SDPS Rasima Ljajića je u ovom trenutku najznačajniji partner naprednjaka – rekao je Vučić i istakao da su na sastanku razgovarali o tome šta treba da se uradi za Srbiju, a ne o tome "koga i kako da mrze".

Ići ćemo zajedno na republičke i pokrajinske izbore, a preporučićemo opštinskim i gradskim odborima da zajedno idu na lokalne izbore. Ustanovili smo osnovne ciljeve ako dobijemo podršku građana Srbije i Vojvodine - rekao je lider naprednjaka dodajući da je i do sada mnogo postignuto, ali da Srbija može bolje i više.

( SDPS i SNS zajedno na izboreSDP, 24. 1. 2016 )