<< VESTI | | 09.11.2015 15:33

 

Kosovo nije primljeno u Unesko

 

Od 142 države koje su glasale, 92 podržale članstvo Kosova u Unesku, a za donošenje odluke bila je potrebna dvotrećinska većina od 95, a protiv predloga bilo je 50 država.

Kako su glasale članice Uneska o zahtevu za prijem Kosova u tu organizaciju

Srpska Pravoslavna Crkva pozdravlja odluku UNESKA kojom je odbijen predlog za prijem tzv. Kosova u ovu organizaciju. Srbija i Srpska Pravoslavna Crkva su sve vreme tražili odlaganje ove rasprave, kako bi se izbegla nepotrebna politička konfrontacija, ali pošto zahtev Srbije nije usvojen, pristupilo se glasanju koje je pokazalo da u UNESKU ipak ne postoji spremnost da se donose ishitrene političke odluke koje ugrožavaju bezbednost kulturne baštine i dijalog koji Beograd već vodi sa Prištinom.

Očigledno je da se pitanje duhovne i kulturne baštine ne može rešavati politizacijom posebno u situaciji gde je nakon rata na Kosovu i Metohiji uništeno toliko mnogo hrišćanskih pravoslavnih svetinja i grobalja. Poverenje se mora graditi delima, a ne rečima, a ponajmanje negiranjem veoma teške situacije u kojoj već godinama posle rata živi naš verni narod i naše svetinje na Kosovu i Metohiji.

Zato i ovom prilikom Srpska Pravoslavna Crkva poziva na dijalog i izgradnju poverenja kao jedini put za rešavanje svih problema i zahvaljuje svim onim zemljama koje su dale podršku putu dijaloga i razumevanja.

( Saopštenje za javnost, Sajt SPC , 9. Novembar 2015 - 14:24)

Videti takođe: Pismo Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve gospođi Irini Bokovoj, generalnom direktoru Uneska;

[1]Raspeto Kosovo – pregled uništenih objekata SPC od 1999 do 2004. godine, izd. Eparhija Raško-prizrenska, 2001.

( Colonel Jacques Hogard : ouf, le Kosovo ne fera pas partie de l'Unesco , le Figaro, 9. 11. 2015. )

Kosovo nije dobilo dvotrećinsku većinu na Generalnoj konferenciji Uneska pošto nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu država koje su pristupile glasanju, Kosovo nije primljeno u Unesko. Od 142 države koje su glasale, 92 podržale članstvo Kosova u Unesku, a protiv predloga bilo je 50 država. Za dvotrećinsku većinu bilo neophodno 95 glasova, pa su za usvajanje predloga nedostajala tri glasa.

Među zemljama koje nisu podržale prijem Kosova su Brazil, Kina, Španija, Rusija, Indija, Kazahstan, Belorusija, Palestina, Severna Koreja, Slovačka, Urugvaj, Venecuela, Bahrein, Indonezija...

Uzdržani su, između ostalih, bili Bosna i Hercegovina, Kolumbija, Grčka, Nigerija, Peru, Poljska, Rumunija, Singapur, Trinidad i Tobago, Tunis i Zambija.

Za pristupanje Kosova Unesku između ostalih glasali su Belgija, Francuska, Kanada, Bugarska i Belize, Irska, Island, Italija, Litvanija, Malezija, Pakistan, Panama, Norveška, Novi Zeland, Portugal, Češka, Velika Britanija, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Čad, Tajland, Turska, Avganistan, Albanija, Nemačka, Andora...

Predlog za prijem Kosova je prethodno obrazložen da nije u pitanju glasanje za priznanje Kosova kao države ili za ulazak u UN, već zahtev da se "građanima kosova omogući pristup kulturnim vrednostima i obrazovanju", kao i da se "na kraju podrži misija Uneska".

Na drugoj strani, ponovljeno je da bi prijem Kosova u Unesko značio politizaciju te organizacije, kao i kršenje međunarodnog prava.

Pre tog odlučivanja glasanju predlogu Srbije za odlaganje odlučivanja o prijemu Kosova u Unesko je pristupilo 170 država. Za predlog Srbije glasalo 58, protiv 88 država uz 22 uzdržane, dok predstavnici 16 zemalja nisu bili rpisutni u sali. Predlog Srbije nije prihvaćen.

Predlog za odlaganje podržali: Rusija, Brazil, Indonezija, Kina, Rumunija, Grčka, Angola, Argentina, Belorusija, Bolivija, Bocvana, Kipar, Kolumbija, Kuba, Eritreja, Španija, Etiopija, Gruzija, Haiti, Indija, Maroko, Meksiko...

Protiv: Francuska, Britanija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Belgija, Estonija, Saudijska Arabija, Austrija, Bugarska, Nemačka, Mađarska, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati... BiH uzdržana.

Devet zemalja nema pravo glasa.

U raspravi koja je predhodila tom odlučivanju vođena je žučna rasprava: srpski predlog podržale su Rusija, Argentina, Kuba. Usprotivile se SAD (nema pravo glasa), Velika Britanija i Nemačka. Predstavnik Kine izneo je stav da bi prijem Kosova u Unesko mogao negativno da se odrazi na dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

Nemački ambasador je odbio zahtev za odlaganje odlučivanja sa obrazloženjem da je odluka već doneta na Izvršnom odboru. Ausrijski je naveo da su Austriji bliski i Kosovo i Srbija, ali da je njegova zemlja protiv odlaganja sednice. Predstavnik Austrija ističe da su joj bliski i Kosovo i Srbija, ali da je protiv odlaganja sednice. Predstavnik Britanije je naglasio da se nikad nije desilo da Generalna konferencija odbije zemlju koju je predložio Izvršni odbor i da bi to bio presedan. Ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković odgovorio da je presedan i to što je predlog stavljen na dnevni red i da Kosovo nije država već teritorija.

Argentina smatra da prijem Kosova u Unesko nije u skladu sa Rezolucijom 1244 a Kuba da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Kuba je striktna u poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i to su motivi zbog kojih je protiv članstva Kosova u Unesku.

Kina smatra da bi prijem Kosova u Unesko mogao negativno da se odrazi na dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu pod pokroviteljstvom EU.

Predlog Srbije podržale su Rusija, Argentina, Kuba i Kina, dok su se usprotivile SAD (nema pravo glasa), Velika Britanija, Nemačka i Austrija.

.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da su se pred glasanje o članstvu Kosova u Unesku vršili veliki pritisci.

Izvor: RTS, ponedeljak, 9. novembar 2015.

Srpski premijer Aleksandar Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare, zajedno sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, istakao da Srbija više ne gubi bitke za svoje nacionalne interese i poručio Prištini da se zalaže za nastavak dijaloga i rešavanje problema kroz razgovor, a ne nametanjem ili izazivanjem kriza u odnosima.

Srbija je spremna na brojne kompromise kako bi se obezbedio bolji život za sve ljude na Kosovu i Metohiji, ali svi moraju da ispunjavaju svoje obaveze i dogovore. Srbija drži do toga i tako će se ponašati i u budućnosti, podvukao je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je ocenio da Kosovo, nakon odluke da ne bude primljeno u Unesko, ima male šanse da dobije podršku kako bi postalo nestalna članica UN, za šta namerava da se kandiduje.

Kosovo nije prošlo Unesko gde je nizak cenzus, a u Generalnoj skupštini UN se glasa drugačije jer se računaju i glasovi uzdržanih i potrebna je dvotrećinska većina, objasnio je on…

Tuđe nećemo, ali svoje ne damo i baš zato nismo ništa tražili od Kosova. Nismo ništa hteli da im otmemo, samo smo branili svoje svetinje, nasleđe i principe, naglasio je on i istakao da dijalog mora da ostane jedini način rešavanja svih spornih pitanja.

Dačić je, zahvalivši svima koji su bili na strani Srbije i pravde, rekao da je glasanje u Unesku pokazalo da Srbija ima prijatelje i uticaj u svetu.

Prvi potpredsednik Vlade je napomenuo da su zemlje širom sveta bile izložene velikim pritiscima da glasaju za ulazak Kosova u Unesko, dok su se predstavnici Kosova služili raznim sredstvima i ucenom.

Srpski zvaničnici su, kako je precizirao, intenzivno razgovarali sa predstavnicima 90 država na svetu, insistirajući na činjenici da Srbija nije protiv nekoga, već za poštovanje međunarodnih principa i dijaloga

( Srbija više ne gubi bitke za svoje nacionalne interese, Sajt Vlade Srbije, 9. novembar 2015.)

DRAFT RESOLUTION Submitted by: Afghanistan, Albania, Australia, Austria, Bahrain, Belize, Burkina Faso, Canada, Chad, Costa Rica, Denmark, Dominican Republic, Estonia, Finland, France, Germany, Guinea, Iceland, Ireland, Jordan, Latvia, Lesotho, Lithuania, Luxembourg, Netherlands, Palau, Panama, Qatar, Saudi Arabia, Slovenia, Sweden, The former Yugoslav Republic of Macedonia, Togo, Turkey, United Arab Emirates, United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, United States of America, UNESCO

( World Heritage Committee puts Medieval Monuments in Kosovo on Danger List and extends site in Andorra, ending this year’s inscriptionsUNESCO


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Kako su glasale članice Uneska o zahtevu za prijem Kosova u tu organizaciju

Države koje su glasale protiv prijema Kosova u Unesko:

Južna Afrika, Angola, Argentina, Jermenija, Belorusija, Bolivija, Bocvana, Brazil, Čile, Kina, Kipar, Kongo, Kuba, Ekvador, Eritreja, Španija, Etiopija, Ruska Federacija, Gruzija, Gvatemala, Ekvatorijalna Gvineja, Indija, Indonezija, Kazakhstan, Kirgistan, Liban, Maroko, Mauricijus, Mozambik, Meksiko, Mijanmar, Namibija, Nikaragva, Uganda, Palestina, Paragvaj, Filipini, Sirija, Moldavija, Demokratska Republika Kongo, Narodna Demokratska Republika Laos, Narodna Demokratska Republika Koreja, Republika Srbija, Slovačka, Južni Sudan, Šri Lanka, Surinam, Urugvaj, Venecuela i Zimbabve.

Države koje su glasale za prijem Kosova u Unesko:

Avganistan, Albanija, Nemačka, Andora, Saudijska Arabija, Australija, Austrija, Bahami, Bahrein, Belgija, Belize, Benin, Brunej Darusalam, Bugarska, Burkina Faso, Kanada, Kostarika, Obala Slonovače, Hrvatska, Danska, Džibuti, El Salvador, Ujedinjeni Arapski Emirati, Estonija, Makedonija, Fidži, Finska, Francuska, Gabon, Gambija, Gama, Grenada, Gvineja, Gvajana, Haiti, Honduras, Mađarska, Kukova Ostrva, Solomonska Ostrva, Irska, Island, Italija, Jordan, Kuvajt, Lesoto, Letonija, Liberija, Libija, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Malavi, Malta, Monako, Crna Gora, Nauru, Niger, Norveška, Novi Zeland, Oman, Pakistan, Palaos, Panama, Papa Nova Gvineja, Holandija, Portugalija, Katar, Dominikanska Republika, Češka Republika, Tanzanija, Velika Britanija, Ruanda, Sent Lucija, Sent Kitc i Nevis, Sent Marin, Samoa, Senegal, Siera Leone, Slovenija, Somalija, Sudan, Švedska, Švajcarska, Čad, Tajland, Istočni Timor, Togo, Tonga, Turska, Tuvalu, Vanuatu i Jemen.

Države koje su bile uzdržane na glasanju:

Alžir, Bangladeš, Barbuda, Butan, Bosna i Hercegovina, Burundi, Kamerun, Komori, Egipat, Grčka, Gvineja-Bisao, Jamajka, Japan, Kenija, Mali, Nepal, Nigerija, Peru, Poljska, Centralno Afrička Republika, Republika Koreja, Rumunija, Sent Vinsent i Grenadini, Sejšeli, Singapur, Trinidad i Tobago, Tunis, Vijetnam i Zambija.

Države koje nisu prisustvovale glasanju:

Azerbejdžan, Zelenorska Republika, Kambodža, Maršalska ostrva, Iran, Irak, Madagaskar, Maldivi, Mauritanija, Mongolija, Uzbekistan, Svazilend, Tadžikistan, Turkmenistan i Ukrajina.

Kako su glasale članice Uneska o zahtevu za prijem Kosova u tu organizaciju Sajt Vlade Srbije, 9. novembra 2015.