<< VESTI | | 12.10.2015 16:44

OŠTEĆENA GOBORODICA LJEVIŠKA, MART 2004: Od završetka sukoba 1999. i raspoređivanja međunarodnih snaga, u miru, ukupno 141 srpski pravoslavni hrišćanski objekat potpuno je uništen ili značajno oštećen, a sam Unesko je četiri bisera svetske baštine: manastir Dečane, Pećku patrijaršiju, Gračanicu i Crkvu bogorodice Ljeviške stavio na Listu svetske baštine u opasnosti...

 

Preporuka za prijem Kosova u Unesko

 

Predlog Izvšnog saveta Uneska za prijem Kosova u Unesko uvršten u dnevni red Generalne konferencije uz predlog preporuke da Kosovo bude primljeno u Unesko što je podržaalo 45 zemalja, čemu se Srbija protivi.

Pismo Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve gospođi Irini Bokovoj, generalnom direktoru Uneska

Pismo premijera Aleksandra Vučića članicama Uneska: Razmatranje zahteva za prijem Kosova u Unesko bi predstavljao grubo kršenje pravnih pravila nastalih pod okriljem UN radi očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti;

Otvoreno pismo DSS predsedniku vlade Aleksandru Vučiću: Politika snishodljivosti kojom ponižavate Srbiju je gubitnička politika;

Izvršni savet Uneska usvojio je 12. oktobra dnevni red na kojem se nalazi i predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije u kome se navodi da Izvršni savet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da "Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima".

U raspravi nakon usvajanja dnevnog reda, neslaganje sa odlukom da se prijem Kosova uvrsti u dnevni red Generalne konferencije izrazili su predstavnici Rusije, Kine, Kube i Argentine.

U obrazloženju dokumenta pripremljenog za Izvršni savet Uneska navodi se da je, u ime Kosova, zahtev za prijem u Unesko podneo zamenik premijera i šef diplomatije Hašim Tači u pismu generalnom direktoru 4. avgusta.

Zahtev za prijem Kosova u Unesko je, inače, formalno podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja među kojima su: SAD, Nemačka, Britanija, Francuska, Austrija, Slovenija, Irska, Holandija, Luksemburg, Danska, Finska, Švedska, Turska, kao i Estonija, Letonija i Litvanija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Katar i Kuvajt, Bahrein, Belize, Burkina Faso, Čad, Kostarika, Obala Slonovače, Dominikanska Republika, Salvador, Gabon, Gambija, Gana, Grenada, Gvineja, Haiti, Honduras, Jordan, Lesoto, Oman, Panama, Papua Nova Gvineja, Senegal, Somalija, Južni Sudan, Togo, Tanzanija i Vanuatu.

Ambasador Srbije u Unesku Darko Tanaskovićizjavio je za RTS 12. oktobra da je dnevni red danas usvojen bez glasanja, ali ne i konsenzusom pošto je "nekoliko izuzetno uticajnih i značajnih država" u Izvršnom savetu iskazalo nezadovoljstvo činjenicom da je ta tačka uopšte mogla biti predložena za dnevni red. Posle usvajanja dnevnog reda "javili su se predstavnici Rusije, Kube, Kine, Argentine, Španije, Brazila koji su izrazili veliko nezadovljstvo činjenicom da ovakav tačka može uopšte može biti uvrštena u dnevni red suprotno međunarodno pravnom okviru postavljenom rezolucijom 1244 UN…

O predlogu za prijem Kosova moglo bi se raspravljati i glasati oko 20. oktobra, pred kraj zasedanja Izvršnog saveta koje traje do 22. oktobra. Odluka se donosi većinom glasova, a ako predlog bude prihvaćen, konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo doneće Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina...


 

Pismo premijera Aleksandra Vučića članicama Uneska: Razmatranje zahteva za prijem Kosova u Unesko bi predstavljao grubo kršenje pravnih pravila nastalih pod okriljem UN radi očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je 11. oktobra pismo svim članicama Uneska, u kojem je izrazio zabrinutost zbog zahteva za prijem Kosova u članstvo te organizacije, navodeći da je neutemeljen sa stanovišta međunarodnog prava.

Zvanični sajt Vlade Republike Srbije prenosi u celini pismo koje je premijer uputio članicama Uneska:

„Obraćam Vam se ovom prilikom u vezi sa pitanjem od najvećeg značaja za Republiku Srbiju, koje je povod za našu ozbiljnu zabrinutost. Reč je o zahtevu za prijem tzv. Kosova u članstvo Uneska. Ovaj zahtev je neutemeljen sa stanovišta međunarodnog prava i zbog toga, kao i sa političkog i moralnog aspekta, za Republiku Srbiju, apsolutno neprihvatljiv.

Shodno i dalje važećoj i pravno obavezujućoj rezoluciji SB UN 1244 (1999) i Ustavnom okviru za privremenu samoupravu na Kosovu, Kosovo i Metohija je teritorija u sastavu Republike Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija. Rezolucija SB UN 1244 (1999) reafirmiše „suverenitet i teritorijalni integritet Savezne Republike Jugoslavije [sada Republike Srbije] i drugih država regiona" i predviđa „političko rešenje za kosovsku krizu" zasnovano na ovim principima. Pitanje Kosova i Metohije je i dalje na dnevnom redu SB UN, što potvrđuju redovne, kvartalne sednice SB UN na ovu temu. Takođe, na Kosovu i Metohiji i dalje deluje UN Privremena administracija na čelu sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN (UNMIK).

Budući da se Kosovo ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, evidentno je da nisu ispunjeni elementarni uslovi za razmatranje bilo kog pitanja u vezi sa prijemom Kosova u punopravno članstvo Uneska. To je de facto priznala i sama Priština pokušavajući da izdejstvuje dostavljanje zahteva Unesku posredstvom UNMIK, što je od strane ove Misije UN odbijeno s obzirom na njeno dosledno poštovanje rezolucije SB UN 1244 (1999).

Unesko, kao specijalizovana agencija UN, ima obavezu da se pridržava međunarodnog prava, posebno rezolucija SB UN pod Glavom VII Povelje UN, što uključuje i rezoluciju 1244 (1999). U tom kontekstu, razmatranje zahteva za prijem Kosova u Unesko bi predstavljao grubo kršenje pravnih pravila nastalih pod okriljem UN radi očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti i bilo bi u suprotnosti sa članom 25. Povelje UN, u kome se navodi da su „članovi UN saglasni da prihvate i izvršavaju odluke SB u saglasnosti sa ovom Poveljom". Time bi se stvorio opasan presedan.

Vlada Republike Srbije u punoj meri je posvećena dijalogu između Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU. U tom procesu mnoga kompleksna pitanja, od izuzetnog značaja za stabilizaciju prilika u regionu i normalizaciju odnosa, su rešena.Neretko, samo zahvaljujući dobroj volji srpske vlade postizani su sporazumi koji su predstavljali temelj racionalnijih i normalnijih odnosa između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji,iako su ti politički potezi nailazili na veoma negativne reakcije javnosti u Srbiji. Bez obzira na to, ostali smo i i dalje smo čvrsto opredeljeni za dijalog sa kosovskim Albancima i pronalaženje rešenja koja će stabilizovati i normalizovati naše međusobne odnose.

Ipak, o zaštiti spomenika kulture i imovini Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji se, do sada, u Briselu nije razgovaralo. U tom smislu, jednostrani pokušaji poput zahteva za članstvo tzv. Kosova u Unesku nas vraćaju u prošlost i narušavaju atmosferu podsticajnu za dijalog koji se nalazi u vrlo delikatnoj fazi. Time bi se faktički onemogućilo da se i po ovom pitanju postigne obostrano prihvatljivo rešenje za ovo, za našu stranu, jedno od najosetljivijih pitanja.

Priština nema ni moralno pravo da traži članstvo u Unesko, jer je svojim činjenjem u prethodnom periodu nedvosmisleno demonstrirala da nema ni sposobnost ni volju da ispuni obaveze koje proizilaze iz članstva u ovoj Organizaciji. Sa ciljevima Uneska nesumnjivo su nespojivi namerno, sistematsko, vandalsko uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika svojih sugrađana, koji datiraju još iz XI veka. Od završetka sukoba 1999. i raspoređivanja međunarodnih snaga, u miru, ukupno 141 srpski pravoslavni hrišćanski objekat potpuno je uništen ili značajno oštećen, a sam Unesko je četiri bisera svetske baštine: manastir Dečane, Pećku patrijaršiju, Gračanicu i Crkvu bogorodice Ljeviške stavio na Listu svetske baštine u opasnosti. Na mnogim uništenim objektima još se mogu videti parole tzv. Oslobodilačke vojske Kosova i pretnje Srbima, a u novije vreme i grafiti u slavu organizacije Islamske države, čiji su metodi rušenja kulturnih i verskih objekata, nažalost, odavno na delu na prostoru Kosova i Metohije. Iz Prištine se ni danas ne mogu čuti reči osude ovakvih sramnih zločina nedostojnih 21. veka, niti ima spremnosti da se njihovi počinioci pronađu i kazne. Uništavanje srpskog hrišćanskog i kulturnog nasleđa nikada nije podrobno istraženo, niti je iko za ove zločine izveden pred lice pravde.

Utoliko, ili naročito zbog toga, licemerno zvuči objašnjenje svih koji kažu da će prijemom Kosova u Unesko, srpska kulturna baština biti bolje zaštićena, jer niko ni iz jedne od srpskih crkava ili manastira, nije tražio ni takvu zaštitu, ni takvu podršku. Naprotiv.

Delovanje Srpske pravoslavna crkve u pokrajini se odvija u izuzetno teškim uslovima, a pored organizovanog, etnički i verski motivisanog nasilja i uništavanja srpskog pravoslavnog nasleđa, bez presedana u novijoj istoriji Evrope, brojni su i primeri drastičnog ugrožavanja ljudskih i verskih prava, slobode kretanja i rada pravoslavnog sveštenstva i pravoslavnog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

U uslovima kontinuiranih pokušaja da se uništi i ukrade identitet i kulturna baština srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, članstvo Kosova u Unesku predstavljalo bi nagradu i davanje uloge lažnog zaštitnika srpskog i hrišćanskog kulturnog nasleđa onim političkim strukturama u Prištini koje u periodu od 1999. do danas, nisu učinile ništa da spreče uništavanje hrišćanskog duhovnog i kulturnog identiteta jednog evropskog naroda i nasilnog brisanja tragova vekova njegovog postojanja na prostoru Kosova i Metohije.

Srbija svojim dosadašnjim postavljanjem je pokazala svoju punu posvećenost rešavanju svih otvorenih pitanja sa Prištinom mirnim putem i kroz dijalog. Srbija je protiv svake politizacije rada Uneska kao organizacije čija bi misija trebalo da bude promovisanje saradnje među državama kroz obrazovanje, nauku i kulturu.

Na kraju, mi jesmo mala zemlja, i teritorijalno i po broju stanovnika, nemamo političku moć kojom možemo da se suprotstavima onima koji sponzorišu ulazak Kosova u Unesko, ali je naša obaveza da celokupno čovečanstvo upoznamo sa protivpravnim i nemoralnim merama koje se protiv naše zemlje preduzimaju i time, ako ništa drugo, odbranimo istinu i ponos svih pravdoljubivih naroda u svetu", navodi se u pismu premijera Vučića.

( Vučić uputio pismo članicama Uneska, sajt vlade Srbije, 11. oktobar 2015. godine )

UNESKO - SRBIJA: Zaštićena baština

Svetska baština: 4 kulturne znamenitosti

• Srednjovekovni spomenici na Kosovu (Manastir Dečani, 2004; Manastir Pećka patrijaršija, Manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške, 2006), upisani na Listu svjetske baštine u opasnosti u 2006. godini

• Stari Ras sa Sopoćanima (1979)

• Manastir Studenica (1986)

• Gamzigrad-Romuliana, palata Galerija (2007)

16. Okvirna Lista:

• Nacionalni park Đerdap (2002)

• Deliblatska peščara, rezervat prirode (2002)

• Planina Šara, nacionalni park (2002)

• Tara sa kanjonom Drine, nacionalni park (2002)

• Đavolja Varoš (Đavolja varoš) prirodna retkost (2002)

• Manastir Manasija (2010)

• Negotinske Pivnice (2010)

• Smederevska tvrđava (2010)

• Caričin Grad - Iustiniana Prima, arheološki lokalitet (2010)

• Istorijski mesto Bač i okolina (2010)

• stećci (2011)

• Granice Rimskog carstva (VHS FRE) (2015)

17. nematerijalno nasleđe

• slava, proslava dana u Saint pokrovitelja (maj 2013)

19. Registar svetskog pamćenja

• Arhiva Nikole Tesle (2003)

• Miroslavljevo jevanđelje - Rukopis iz 1180 (2005)

• telegram Austrougraske objave rata protiv Srbije, 28. jula 1914. (2015).

World Heritage Sites: 4 cultural sites

• Medieval Monuments in Kosovo (Decani Monastery, 2004; Patriarchate of Peć Monastery, Gračanica Monastery and the Church of the Virgin of Ljeviša, 2006), inscribed on the List of the World Heritage in Danger in 2006

• Stari Ras and Sopocani (1979)

• Studenica Monastery (1986)

• Gamzigrad-Romuliana, Palace of Galerius (2007)

16. Tentative List: 12 properties

• Djerdap National Park (2002)

• The Deliblato Sands Special Natural Reserve (2002)

• Mt. Sara National Park (2002)

• The Tara National Park with the Drina River Canyon (2002)

• The Djavolja Varos (Devil's Town) Natural Landmark (2002)

• Fortified Manasija Monastery (2010)

• Negotinske Pivnice (2010)

• Smederevo Fortress (2010)

• Caričin Grad – Iustiniana Prima, archaeological site (2010)

• Historical place of Bač and its Surroundings (2010)

• Stećak's - Medieval Tombstones (2011)

• Frontiers of the Roman Empire (WHS FRE) (2015)

17. Intangible Heritage Lists: 1

• Slava, celebration of family saint patron’s day (May 2013)

19. Memory of the World Register: 3 inscriptions

• Nikola Tesla’s Archive (2003)

• Miroslav Gospel – Manuscript from 1180 (2005)

• Telegram of Austria-Hungary`s declaration of war on Serbia on 28th July 1914 (2015)

( KEY FACTS AND FIGURES ON SERBIA/UNESCO COOPERATIONUNESCO, Last update: 12 October 2015 )

Videti takođe: UNESCO: Medieval Monuments in Kosovo

UNESCO: World Heritage Scanned Nomination, Decani Monastery DATE OF INSCRIPTION: 7th July 2004 STATE PARTY: SERBIA AND MONTENEGRO, DECISION OF THE WORLD HERITAGE COMMITTEE: Excerpt from the Report of the 28th Session of the World Heritage Committee )


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Otvoreno pismo DSS predsedniku vlade Aleksandru Vučiću: Politika snishodljivosti kojom ponižavate Srbiju je gubitnička politika

Otvoreno pismo DSS predsedniku vlade Aleksandru Vučiću: Politika snishodljivosti kojom ponižavate Srbiju je gubitnička politika

Danas Izvršni savet odlučuje da li će da razmatra zahtev o prijemu samoproglašenog Kosova u Unesko. Predstavnici država koje nazivate našim prijateljima podržavaju zahtev tzv. Kosova. Da li ćete i posle njihovog glasanja govore da završavate usklikom „ živelo srpsko-nemačko prijateljstvo" , kao prilikom otvaranja Foruma Srbija Nemačka? Da li ćete Džozefa Bajdena i dalje nazivati prijateljem Srbije, a šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana bratom?

Politika snishodljivosti kojom ponižavate Srbiju je gubitnička politika. Šta još treba da se dogodi da postanete svesni da je ona doživela potpuni krah?

Predsedniče Vlade, već punih sedam godina svima je, pa naravno i Vama, potpuno jasno da je priznavanje nezavisnosti samoproglašene „Republika Kosova" uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju. Potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom ili na drugi način – svejedno.

Već punih sedam godina, prethodna vlast Demokratske stranke i aktuelna, koju Vi oličavate, obmanjuju građane Srbije tvrdnjom da „niko ne traži da priznamo nezavisnost Kosova".

Već punih sedam godina Srbija vodi pogubnu politiku „EU nema alternativu" , a od 2011. godine u Briselu se potpisuju sporazumi sa Prištinom, kojima se pomaže konstituisanje državnosti samoproglašenog Kosova.

Danas, kada su zahtevi Vašingtona i Berlina otvoreno pretočeni u tekst nacrta pregovaračke platforme za poglavlje 35. koji ste nazvali „groznim papirom" – nema prostora za dalje obmanjivanje građana Srbije. Vi predsedniče Vlade veoma dobro znate da ti zahtevi mogu da budu samo ublaženi i za kraće vreme odloženi, ali ne i promenjeni. Oni su davno utvrđeni.

Približio se trenutak istine predsedniče Vlade: ili ćete nastaviti da lažete narod, ili ćete se narodu obratiti istinom i raspisati referendum sa jednostavnim pitanjem: da li ste za ulazak Srbije u EU po cenu priznavanja nezavisnosti Kosova? Da li ćete postati predsednik srpske Vlade ili nastaviti da budete poslovođa isturenog odeljenja vašingtonske i briselske administracije? Za Vaš eventualni novi politički preokret, da postanete ono prvo, časni i odgovorni, imaćete podršku Demokratske stranke Srbije.

( OTVORENO PISMO DSS PREDSEDNIKU VLADE ALEKSANDRU VUČIĆU, Sajt DSS, 12. oktobar 2015. )

Demolirano, oštećeno, nestalo...

Demolirano, oštećeno, nestalo...

Bogorodica Ljeviška, Prizren (XIV vek)

Sveti Spas, Prizren (XIV vek)

Saborni hram Sv. Velikomučenika Đorđa, Prizren (XIX vek)

ostaci Sv. Arhanđela, Prizren (XIV vek)

Crkva Sv. Georgija Runovića, Prizren (XV vek)

Episkopski dvor, Prizren (XX vek)

Manastir Devič, Srbica (XV vek)

Sv. Jovan Preteča, Peć (XX vek)

Parohijski dom, Peć

Sv. Uspenje Bogorodice, Đakovica (XVI vek)

ostaci Sv. Trojice, Đakovica (XX vek)

Parohijski dom, Đakovica

Crkva Sv. Cara Uroša, Uroševac (XX vek)

Sv. Nikole, Kosovo Polje (XIX vek)

Sv. Katarina, Bresje (XIX vek)

Sv. Nikola, Priština (XIX vek)

Sv. Nikola, Gnjilane (XIX vek)

Sv. Nikola, Belo Polje (XIX vek)

Vavedenja Bogorodice, Belo Polje (XVI vek)

Sv. Lazara, Piskote

Crkva u Planjanima

Sv. Nedelje, Brnjača, Orahovac (XIX vek)

Crkva u Obiliću

Sv. Mihajla, Štimlje (XX vek)

Sv. Jovana, Pećka Banja

Sv. Save, Kosovska Mitrovica

Crkva u Vitini (XIX vek)

Crkva u Donjoj Slapašnici

Sv. Ilije, Vučitrn

Sv. Mihajla, Štimlje (XX vek)

(Više u tekstu: Noć i plamen, << VREME | BR 690 | 25. MART 2004.)

Apeli i dokumenti Srpske pravolsalvne crkve o stanju istorijskih i verskih objekata na Kosovu

(Povodom pretenzije privremenih institucija Kosova i Metohije da samoproglašena „država Kosovo" postane članica UNESKAajt SPC, 15. Septembar 2015 )

Uz to, pod naslovom No Kosovo, Unesco Srpska pravolsalna crkva je na svom sajtu objavila uporedne fotografije razaranja verskih spomenika u Mosulu od strane pripadnika Islamske države i razaranja verskih objekata na Kosovu 2004.

Raspeto Kosovo – pregled uništenih objekata SPC od 1999 do 2004. godine, izd. Eparhija Raško-prizrenska, 2001: OEBS, "Odgovor sudskog sistema na martovske nerede 2004. godine," decembar 2005. Izveštaj misije OEBS-a potvrđuje da su većina pravoslavnih grobalja na Kosovu u žalosnom stanju

SPC takođe objavljuje knjigu The Christian Heritage of Kosovo and Metohija,The Historical and Spiritual Heartland of the Serbian People Published by SEBASTIAN PRESS • BLAGO Fund • Serbica Americana • The Episcopal Council of the Serbian Orthodox Church in North and South America