Vreme
VREME 1291, 1. oktobar 2015. / VREME

Firme i poslovi:
Ko gradi prve zgrade Beograda na vodi

Prilikom postavljanja kamena temeljca za prvu zgradu budućeg "Beograda na vodi", javnost je prvi put videla i građevinsku tablu sa koje se dosta može saznati

Projekat se zove "Beograd na vodi ‘Stambene kule 1A 01 – Kula A i Kula B’", a ovi stambeno-poslovni objekti treba da budu završeni do 1. marta 2018. – tako piše. Broj građevinske dozvole, izdat od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS je 351-03-01785/2015-07. Iako je gradonačelnik Siniša Mali rekao da će ove dve stambeno-poslovne zgrade graditi Energoprojekt, na sajtu kompanije nema vesti o ovom poduhvatu, a ime firme se ne vidi ni na pomenutoj građevinskoj tabli.

Tehničku dokumentaciju je izradilo preduzeće Mašinoprojekt KOPRING a.d., a kao izvođači radova navedeni su Novkol a.d., Millennium Team i PMC Inženjering – svi iz Beograda. Nadzor je poveren kompaniji Mace d.o.o., takođe iz Beograda. Prema navodima medija, Novkol će postavljati šipove, a PMC Inženjering je zadužen za čišćenje terena, kao i Millennium Team.

DREAM TEAM: Medijski najatraktivnija i najspominjanija firma među pomenutima je svakako Millennium Team. Ova firma sa Voždovca registrovana je za izgradnju hidrotehničkih objekata, a vlasništvo dele Stojan Vujko i Ivan Bošnjak. Kompanija koja ima 275 zaposlenih i neto dobitak od 296 miliona dinara u 2014. godini, došla je u fokus medija nakon što je "Insajder" 2013‚ u serijalu "Energetski (ne)sporazum" objavio da je Millennium Team jedna od pet privatnih firmi sa kojima je Srbijagas sklapao poslove gasifikacije: "Od 2007. zaključno sa 2012. godinom Srbijagas je sa privatnim firmama ugovorila poslove gasifikacije vredne najmanje 242 miliona evra. Skoro sve ove poslove dobija samo pet firmi, koje su praktično podelile teritoriju tako da ispada da jedna drugoj ne konkurišu. Od ugovora koje obrađuje revizor i koji se pominju na sajtu Srbijagasa, najvrednije poslove dobijaju firme DM invest, Millennium Team, Visokogradnja Inženjering, Promont i firma Bobar Beška." "Insajder" je tada objavio i da su vlasnici Millennium Teama u odličnom odnosu sa Dušanom Bajatovićem (i Vujko i Bošnjak su se pojavili u nekoliko Bajatovićevih predizbornih spotova), te da su 2009. imali dobit od 200.000 evra, a u 2012. čak 2,9 miliona evra.

O Millennium Teamu "Vreme" je pisalo u broju 1261: "U izbornoj kampanji 2012. godine, funkcionerka SNS-a i aktuelna ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je ovu firmu nazvala ‘Ivičinim preduzećem’ i dovela u sumnju legalnost tih ugovora. Tokom iste kampanje, SNS je ponovo navodio sumnjivo poslovanje firme Millennium Team: ‘Jedan od najbližih saradnika zamenika predsednika Demokratske stranke Dragana Đilasa, Cvijo Babić, potpredsednik gradskog odbora DS-a i direktor JKP-a ‘Beogradski vodovod i kanalizacija’, oštetio je u samo jednoj nabavci grad Beograd za 107.317.696 dinara, zbog neobjavljivanja tendera, a sklapanja posla sa firmom Millennium Team, i na taj način grubo prekršio Zakon o javnim nabavkama."

PMC Inženjering je ćerka firma Javnog preduzeća Jugoimport – SDPR i registrovana je za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada. Direktor PMC Inženjeringa je Nikola Vukanić, ranije savetnik generalnog direktora JP Skloništa, direktor sektora za nekretnine JP Srbijašume, zamenik generalnog direktora Internacional CG (ćerka firma Geneksa), kao i direktor opštih poslova i komercijalni direktor Ustanove Studentski centar Beograd. U februaru 2005, generalni direktor Studentskog centra Beograd Aleksandar Pap i vlasnik privatnog preduzeća MBS Dušan Jerinić bili su privedeni zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili Studentski centar Beograd za više od 13 miliona dinara, a za isto krivično delo, između ostalih, prijavu je dobio i Nikola Vukanić. Po pisanju nekih medija, Nikola Vukanić je brat od strica Dragana Vukanića, koji je, pre nego što je postao SNS-ov predsednik opštine Voždovac (2010–2014), postao poznat 2007. po tome što se potukao sa svojim kolegom hirurgom u operacionoj sali, dok je ovaj operisao slepo crevo 12-godišnjoj devojčici. Takođe, jedan od tri pomoćnika direktora PMC Inženjering je sin Milorada Vučelića Branislav Bane Vučelić, kojeg su estradni mediji dovodili u vezu sa pevačicom Anom Nikolić i voditeljkom Sani Armani.

LOGISTIKA: Kompanija Mašinoprojekt KOPRING, koja je uradila tehničku dokumentaciju prvih stambeno-poslovnih zgrada "Beograda na vodi" u većinskom je vlasništvu Slobodana Lalića (skoro 70 odsto akcija), koji je ujedno i generalni direktor. Predsednik odbora direktora ove firme je Dragan Buđevac, profesor Građevinskog fakulteta i ranije direktor Delta Investa. Firma ima 225 zaposlenih, među pet njenih najvećih domaćih kupaca nalaze se Direct Capital S (57 miliona dinara), IKEA Beograd (39 miliona), VIBAC Balcani (36 miliona), Elektrodistribucija Beograd (25,4 miliona) i Ministarstvo pravde (skoro 19 miliona dinara), dok je drugi inostrani kupac po veličini Eagle Hills iz Abu Dabija, sa fakturisanih 22,5 miliona dinara.

Preduzeće za izgradnju, montažu i inženjering Novkol a.d. je u većinskom vlasništvu (52 odsto) tri fizička lica – tri diplomirana inženjera koji su i osnovali firmu 1997. (Miloš Hranisavljević, Milorad Janković i Nikola Višnić). Manjinski vlasnik (48 odsto) je VINCI Construction, kompanija sa sedištem u Francuskoj, koja posluje u koncesijama i građevini u stotinak zemalja sveta i ima više od 185.000 zaposlenih. Na sajtu Novkola piše da je osnovna delatnost ove firme, koja ima oko 100 zaposlenih, izvođenje građevinskih objekata niskogradnje, hidrotehničkih i geotehničkih konstrukcija, a "specijalnost preduzeća je obavljanje radova u otežanim uslovima, koji podrazumevaju duboki iskop preko pet metara dubine, uz prisustvo visokog nivoa podzemnih voda".

Najzad, za nadzor je zadužena firma Mace d.o.o., koja je registrovana za inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje. Osnivač i jedini vlasnik ove kompanije, čiji je direktor Branislav Simović, jeste Mace International (UK) Limited iz Londona – jedna od velikih evropskih nezavisnih konsultantskih kuća u građevinskom menadžmentu. Kompanija ima 65 zaposlenih, a bili su konsultanti u projektima Delta City i Univerzitetsko naselje. Mace d.o.o. Beograd je osnivač Mace d.o.o. Zagreb i Mace dooel Skoplje.

Radmilo Marković