<< VESTI | | 02.09.2015 15:52

Jovanka Bjegojević kao Odeta

In memoriam >

Primabalerina Jovanka Bjegojević (1931-2015)

 

Primabalerina Narodnog pozorišta u penziji Jovanka Bjegojević, koja se proslavila igrom u „Labudovom jezeru", u „Simfoniji" Kalomirisa, u „Kineskoj priči" Krešimira Baranovića i „Romeu i Juliji" Sergeja Prokofjeva, „Silfide", „Začarana lepotica", „Žizela", preminula je 31. avgusta u Beogradu, u 84. godini.

Primabalerina Narodnog pozorišta u penziji Jovanka Bjegojević, koja se proslavila igrom u „Labudovom jezeru", u „Simfoniji" Kalomirisa, u „Kineskoj priči" Krešimira Baranovića i „Romeu i Juliji" Sergeja Prokofjeva, „Silfide", „Začarana lepotica", „Žizela", preminula je 30. avgusta u Beogradu, u 84. godini.

Slavna srpska i jugoslovenska umetnica Bjegojević rođena je u Prnjavoru 1931. godine. Školovala se u Beogradu kod Radmile Cajić i Mileta Jovanovića u čijoj klasi je i završila Baletsku školu 1950. godine. Tada je započela svoju umetničku karijeru glavnom ulogom u baletu „Balada jednoj srednjovekovnoj ljubavi" F. Lotke. Posle svog prvog uspeha na sceni Narodnog pozorišta, sledi uloga Odete u „Labudovom jezeru", zatim uloga u „Simfoniji" Kalomirisa, u „Kineskoj priči" Krešimira Baranovića i „Romeu i Juliji" Sergeja Prokofjeva.

Od 1956. do 1959. Bjegojevićeva je prvakinja u trupi poznatog francuskog igrača i koreografa Žana Babilea gde nastupa u klasičnim i savremenim baletskim delima.

Potom je narednih petnaest meseci primabalerina u trupi Borovanskog u Australiji gde tumači glavne uloge u klasičnom repertoaru – „Labudovo jezero", „Silfide", „Začarana lepotica", „Žizela"...

Po povratku u Beograd, Bjegojevićeva nastavlja da tumači svoje uloge u klasičnim baletima uporedo sa novim kreacijama u „Dvoboju Tankreda i Klorinde" Rafaela de Banfilda, „Čudesnom mandarinu" Bele Bartoka. Za ulogu u „Triptihonu" Konjovića 1962. godine dobija tada, najvišu republičku Sedmojulsku nagradu.

Zatim ostvaruje i Odiliju u „Labudovom jezeru" kao i glavne uloge u „Pepeljugi" Prokofjeva, „Napuštenim" Kelemana, „ Huanu od Carise" Eka, „Golemu" Barta, Albinonija-Pendereckog kao i u baletu „Ptico ne sklapaj svoja krila" koju je specijalno za nju napisao kompozitor Enriko Josif.

Nastupala je na pozornicama Evrope, Australije, Japana, Bliskog istoka igrajući u koreografijama čuvenih svetskih baletskih majstora i naših najznačajnijih koreografa kao što su Pia i Pino Mlakar, Nina Kirsanova, Vera Kostić, a najviše u postavkama Dimitrija Parlića.

Bavila se pedagoškim radom kao redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Bila je direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu u više navrata.

(Preminula primabalerina Narodnog pozorišta Jovanka Bjegojević (1931-2015) M.B., sajt Narodnog pozorišta )

Jovanka Bjegojević je jedan od osnivača Udruženja baletskih umetnika Srbije 1962. godine. Dobitnica je Sedmojulske nagrade za ulogu u baletu Triptihon P. Konjovića (1962), Oktobarske nagrade grada Beograda, Godišnje nagrade Narodnog pozorišta (1969), Nagrade UBUS-a za životno delo (1998) i Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

Od 1972. prestaje aktivno da igra i nastavlja sa pedagoškim radom na odseku glume na Fakultetu dramskih umetnosti kao redovni profesor. U dva navrata 1970. i 1994. bila je šef i direktor Baleta Narodnog pozorišta, a 80-ih šef Baleta Pozorišta na Terazijama.

Bila je zvezda filmova "Zvižduk u osam", "Muzika kroz vekove", "U jednom gradu ko zna kom".

Jovanka Bjegojević u "Dvoboju" sa Žarkom Prebilom

"U amanet svim generacijama igrača neka ostane istaknut Jovankin kredo da balet i umetnička igra zahtevaju sveto trojstvo neophodno za ovaj poziv - ljudsko trojstvo - kroz jedinstvo umnog, duhovnog i telesnog", navodi UBUS.

( Preminula Jovanka Bjegojević, RTS)

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je 2. septembra u svoje lično ime i u ime Ministarstva kulture i informisanje uputio telegram saučešća Udruženju baletskih umetnika Srbije povodom smrti Jovanke Bjegojević.

„Tiho i gotovo neprimetno napustila nas je Jovanka Bjegojević, primabalerina i simbol najslavnijeg doba našeg baleta. Ostaće upamćena kao ličnost koja je ceo život posvetila baletu, prvo na sceni, potom kao direktor, pedagog, predsednik i osnivač Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Osim u Beogradu, njeni nastupi oduševljavali su publiku na mnogobrojnim scenama širom sveta, u Milanu, Parizu, Sidneju...

Zahvaljujući ulogama u najpoznatijim baletskim predstavama klasičnog i modernog baleta, ime Jovanke Bjegojević još za vreme aktivnog igranja postalo je sinonim za sam svetski vrh ove umetnosti. U svim udžbenicima, enciklopedijama i publikacijama posvećenim baletu, Jovanka Bjegojević svrstana je među imena koja su dala najveći doprinos afirmaciji i popularizaciji baletske umetnosti.

LJubitelji baleta pamtiće Jovanku Bjegojević i kao velikog perfekcionistu na sceni. Često je isticala da je balet nemilosrdna veština, namenjena samo vrednima i upornima, jer je neke figure potrebno uvežbavati satima i satima, ali da je aplauz publike nagrada zbog koje se vredi žrtvovati", kaže se u telegram saučešća ministra kulture Ivana Tasovca povodom smrti Jovanke Bjegojević.

Na sajtu ministarstva kulture objavljeno je da će Jovanka Bjegojević koja je preminula u domu za stare u Beogradu biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Posleratne generacije baletskih umetnika

Нa sceni Narodnog pozorišta u Beogradu stasale su posle drugog svetskog rata školovane generacije baletskih umetnika – primabalerina, prvaka i članova ansambla. Njihov umetnički doprinos razvoju igračke umetnosti u Srbiji je izuzetno značajan, a mnogi od njih zaslužuju posebne studiozno napisane monografije.

Pošto u ovoj prilici prostor ne dozvoljava da se svakom od njih posveti pažnja, koju svojim igračkim delovanjem zaslužuju, moramo se zadovoljiti da samo pomenemo njihova imena, koja sjaje u celokupnoj srpskoj reproduktivnoj umetnosti. A to su (po azbučnom redu): Jovanka Bjegojević, Višnja Đorđević, Magdalena Janeva, Milica Jovanović, Vera Kostić, Katarina Obradović, Rut Parnel, Bojana Perić, Lidija Pilipenko, Mira Sanjina, Dušanka Sifnios, Stevan Grebeldinger, Branko Marković, Milorad Mišković, Borivoje Mladenović, Milan Momčilović, Žarko Prebil, Dušan Trninić, Gradimir Hadžislavković. Zatim slede Milica Bjelić, Sonja Vukićević, Ivanka Lukateli, Vesna Lečić, Marija Janković, Krunislav Simić, Dušica Tomić, Jelena Šantić, Ljiljana Šaranović, Radomir Vučić, Aleksandar Izrailovski, Vladimir Logunov, Dušan Simić, Ranko Tomanović…

Milica Zajcev: Umetnička igra u Srbiji – putokaz istraživanjima .