<< VESTI | | 26.06.2015 13:06

 

Privatizacija Telekoma

 

Vlada pokrenula inicijativu za privatizaciju „Telekoma Srbija". Privatizacionog savetnika u procesu prodaje kompanije firma Lazar frer SAS

Vlada Republike Srbije usvojila je 25. jun 2015. godine Zaključak kojim se pokreće inicijativa za privatizaciju Preduzeća za telekomunikacije „Telekom Srbija" AD Beograd, i obavezala Ministarstvo privrede i Agenciju za privatizaciju da realizuju ovaj zaključak.

( Pokrenuta inicijativa za privatizaciju „Telekoma Srbija" Sajt vlade Srbije)

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Miloš Petrović poručio je na stručno-naučnom skupu "Telekom danas i sutra" da niko ne osporava da je „Telekom" važna firima koja dobro posluje, istakavši da se, ipak, treba zapitati šta bi bilo u narednim godinama i da li bi „Telekom" uspeo da izdrži u trci sa svetskom konkurencijom na tržištu telekomunikacija.

„Da li je bolje da se sami vežbamo ili da učimo od najboljih i nađemo dobrog strateškog partnera", zapitao je Petrović podsetivši da je izabran privatizacioni savetnik za Telekom – francuska kompanija Lazar.

„Telekom Srbija" je u martu prihvatio ponudu francuske konsultantske firme Lazar frer SAS za pružanje usluga privatizacionog savetnika u procesu prodaje kompanije.

Od savetnika se očekuje da roku od dva meseca utvrdi predlog modela privatizacije „Telekoma Srbija".

Savetnik će u narednom periodu najpre uraditi procenu vrednosti kompanije, ekonomsku i pravnu analizu, kao i analizu tržišta.

Potom se očekuje da konsultant predloži modele privatizacije i pripremi vremenski i metodološki plan spovođenja tog procesa.

Na osnovnu predloga privatizacionog savetnika, većinski akcionar, Vlada Srbije, treba da donese odluku o nastavku procesa privatizacije i izabere jedan od predloženih modela prodaje paketa akcija „Telekoma".

Time bi trebalo da otpočne druga faza privatizacije Telekoma.

(Petrović:, „Telekom" bi zarad budućnosti trebalo da uči od najboljihSajt Ministarstva privrede, 9. maj 2015 )

Večernje novosti.

List navodi da bi francuski Lazard, kao privatizacioni savetnik trebalo da dostavi i procenu vrednosti jedinog državnog teleoperatora, a da one idu, prema nezvaničnim informacijama od 2,5 milijardi do 10 milijardi evra.

Za kupovinu su, prenose Novosti, zainteresovani "Dojče telekom", "Telekom Austrija", kao i neki krupni strani investicioni fondovi.

List Blic navodi da je Lazard već dostavio Vladi Srbije predlog mogućih modela privatizacije Telekoma, a razradu mogućih scenarija prodaje Francuzi su uputili radnoj grupi vlade kojom predsedava ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Pored njega, u radnoj grupi su i ministri Željko Sertić i Dušan Vujović, kao i generalni direktor Telekoma Predrag Ćulibrk. Konsultantska kuća Lazar (Lazard) osnovana 1848. posluje u 43 gradova u 27 zemalja širom sveta - u Severnoj Americi, Evropi, Aziji, Australiji, Centralnoj i Južnoj

Americi i angažovana je u strateškim pitanjima, restrukturiranja kapitala, korporativnih finansija, kao

i upravljanja imovinom i uslugama korporacijama, partnerstvom institucija, vlada i pojedinaca.

Srpski mediji su ranije javljali da je posao prodaje Telekoma u firmi Lazar poveren odeljku kojim rukovodi bivši srpski ministar finansija Božidar Đelić , koji je, prema sajtu firme Lazar, 6. januara 2014. zaposlen kao generalni direktor suverene Savetodavne grupe sa sedištem u Parizu kao čovek koji «ima izuzetnu mešavinu ekspertize u javnoj politikci, finansijama i konsaltingu", kako je tada rekao Matju Požo (Matthieu Pigasse) generalni direktor odeljka Lazar Francuska.

U vesti o imenovanju firma Lazar ističe da gospodin Đelić ima više od 20 godina iskustva u javnom i privatnom sektoru, uključujući osam godina kao istaknuti član Vlade Srbije, da je bio zamenik premijera, srpski ministar između 2007. i 2011. godine vodio pregovore o ulasku u Evropsku uniju, da je bio je i ministar za nauku i tehnološki razvoj, a od 2001. do 2004. ministar finansija i ekonomije

Srbije, a između 2005. i 2007. godine bio direktor Credit Agricole je za Istočnu Evropu i

bivši Sovjetski Savez. Pre 2001. godine bio partner McKinsei & Company u Parizu

i kancelarije Silicon Valley, specijalizovane za finansijske institucije, medije i tehnologiju, a pre

toga savetnik ruske i poljske vlade, da je magistrirao na Harvard Business School, i JF KennedySchool of Government na Univerzitetu Harvard i magistar ekonomije iz Škole za visoke socijalne studije u Parizu, da je diplomirao na francuskoj Business School HEC i na Institutu za političke studije (summa cum laude) - te da će njegovo angažovanje biti korisno za klijente kompanije.

. Za više informacija o firmi Lazar, posetite www.lazard.com.

Profil grupacije

Pored „Telekom Srbija" a.d. Beograd kao matičnog privrednog društva, deo grupacije čine sledeća povezana pravna lica: Telekom Srpske a.d. Banja Luka (i/ili Mtel a.d. Banja Luka), mtel DOO Podgorica, Telus a.d. Beograd, FiberNet DOO Podgorica,TS:NET B.V. Amsterdam, HD-WIN d.o.o. Beograd (TV Arena Sport), DIMEDIA GROUP S.A. Ženeva i mts banka a.d. Beograd.

Učešće „Telekom Srbija" a.d. Beograd u kapitalu povezanih pravnih lica:

„Telekom Srpske" a.d., Banja Luka 65%

„m:tel" d.o.o., Podgorica 51%

„Telus" a.d., Beograd 100%

„FiberNet" d.o.o., Podgorica 100%

TS:NET BV, Amsterdam 100%

HD-WIN d.o.o., Beograd 51%

DIMEDIA GROUP S.A. Ženeva 50%

mts banka a.d. Beograd.

Mtel A.D., BANJA LUKA

Telekomunikacije Republike Srpske a.d. ( Telekom Srpske a.d. Banja Luka i/ili Mtel a.d. Banja Luka), sa sedištem u Banja Luci, pravni je sledbenik JODP-a za telekomunikacije RS od novembra 2002. godine. Naime, u toku 2002. godine, na osnovu Zakona o privatizaciji u Republici Srpskoj i Odluke Vlade Republike Srpske, 20% državnog kapitala povezanog pravnog lica je privatizovano. Rešenjem Osnovnog suda u Banja Luci od 12. decembra 2002. godine upisana je promena imena u Telekomunikacije RS a.d., Banja Luka i statusna promena prodajom dela državnog kapitala. Dana 18. juna 2007. godine, kupovinom 65% državnog kapitala, Telekom Srbija a.d. Beograd zvanično postaje većinski vlasnik povezanog pravnog lica Telekom Srpske a.d. Banja Luka.

Mtel a.d. Banja Luka je 1. februara 2010. godine potpisao Ugovor o kupovini 49% udela u privrednom društvu Mtel d.o.o., Podgorica i zaključno sa martom iste godine je po tom osnovu uplatilo celokupan ugovoreni iznos.

Vlasnička struktura je sledeća:

Telekom Srbija a.d. Beograd 65%

Fond penziono-invalidskog osiguranja Republike Srpske 10%

ZIF Zepter fond, Banja Luka 5%

Fond za restituciju Republike Srpske 5%

Ostali akcionari 15%

Osnovna delatnost je pružanje telekomunikacionih usluga u oblasti fiksne i mobilne telefonije u domaćem i međunarodnom saobraćaju, Interneta, kao i multimedijalnih usluga. Privredno društvo je registrovano i za pružanje ostalih telekomunikacionih usluga, uključujući ostale fiksne telefonske usluge, prenos podataka, zakup linija, privatne vodove, usluge na celom mrežnom području, dodatne usluge u oblasti mobilne telefonije i dodatne usluge.

mtel DOO, PODGORICA

U konzorcijumu sa Ogalar B.V., Amsterdam, Matičnom privrednom društvu Telekom Srbija a.d. Beograd je u 2007. godini dodeljena posebna licenca za građenje, posedovanje i eksploatisanje mobilne javne telekomunikacione mreže i pružanje mobilnih javnih telekomunikacionih usluga, kao i licenca za pružanje javnih telekomunikacionih servisa putem fiksnog bežičnog pristupa (WiMax) u Crnoj Gori. U tom cilju, 4. aprila 2007. godine osnovano je novo pravno lice mtel DOO, u kome je Matično privredno društvo većinski osnivač sa 51% kapitala.

Dana 1. februara 2010. godine potpisan je Ugovor o prodaji manjinskog udela u povezanom pravnom licu između Ogalar B.V. i Telekom Srpske a.d., Banja Luka. Centralni registar Privrednog suda u Podgorici je 16. februara 2010. godine dostavio Potvrdu o promeni osnivača u kojoj je registrovana vlasnička transformacija u privrednom društvu mtel DOO, Podgorica.

Vlasnička struktura kapitala navedenog povezanog pravnog lica po osnovu dokapitalizacije je sledeća:

Telekom Srbija a.d. Beograd 51%

Mtel a.d. Banja Luka 49%.

Osnovna delatnost je pružanje telekomunikacionih usluga u oblasti mobilne i fiksne bežične telefonije, kao i Internet usluga.

TELUS A.D., BEOGRAD

Privredno društvo za održavanje i obezbeđivanje objekata, imovine i druge usluge Telus a.d., Beograd, osnovano je Odlukom o izdvajanju poslova higijene, redovnog održavanja poslovnog prostora i fizičkog obezbeđenja, koju je Upravni odbor Telekom Srbija a.d. Beograd doneo dana 31. marta 2005. godine.

Povezano pravno lice Telus a.d. je osnovano kao zatvoreno akcionarsko društvo i Telekom Srbija a.d. Beograd je jedini osnivač.

Osnovna delatnost je pružanje usluga održavanja i obezbeđivanja objekata i imovine, kao i druge povezane pomoćne usluge.

FiberNet DOO, PODGORICA

Dana 8. jula 2008. godine, Matično privredno društvo Telekom Srbija a.d. Beograd je sa Željeznicom Crne Gore zaključilo Ugovor o zajedničkom ulaganju za postavljanje, eksploataciju i održavanje optičkog i energetskog kabla duž pruge Bar-Vrbnica. Shodno tome, Upravni odbor Matičnog privrednog društva je dana 3. decembra 2008. godine doneo Odluku o osnivanju povezanog pravnog lica FiberNet d.o.o., Podgorica.

FiberNet je osnovan kao društvo sa ograničenom odgovornošću i Matično privredno društvo je jedini osnivač i vlasnik.

Osnovna delatnost je izgradnja, posedovanje, eksploatacija i održavanje transportne i telekomunikacione mreže, kao i pružanje telekomunikacionih servisa.

TS:NET B.V., AMSTERDAM

Dana 5. februara 2010. godine registrovano je povezano pravno lice TS:NET B.V. sa sedištem u Amsterdamu, Holandija, u kome je Matično privredno društvo Telekom Srbija a.d. Beograd jedini akcionar. Pomenuto povezano pravno lice je osnovano u formi zatvorenog akcionarskog društva sa ograničenom odgovornošću.

Osnovna delatnost je iznajmljivanje telekomunikacione opreme i obavljanje drugih pratećih delatnosti u cilju stvaranja uslova za izgradnju i eksploataciju međunarodne transportne mreže Matičnog privrednog društva.

HD-WIN d.o.o., BEOGRAD

Dana 13. jula 2011. godine, Upravni odbor Matičnog privrednog društva Telekom Srbija a.d. Beograd doneo je Odluku o pristupanju Društvu za telekomunikacije HD-WIN d.o.o., Beograd.

Dana 2. avgusta 2011. godine, Matično privredno društvo je izvršilo dokapitalizaciju navedenog društva i time steklo vlasništvo nad 51% kapitala povezanog pravnog lica, kao i upravljačka prava, tako da je nakon dokapitalizacije i promene jednog od manjinskih vlasnika koja je usledila 2014. godine, vlasnička struktura sledeća:

Telekom Srbija a.d. Beograd 51%

Goran Đaković 40%

Myd Sports SA, Ženeva, Švajcarska 9% .

HD-WIN d.o.o. se bavi kablovskim telekomunikacijama preko TV kanala "Arena Sport" i nosilac je prava za emitovanje sportskih kanala na teritoriji Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.

DIMEDIA GROUP S.A., ŽENEVA

DIMEDIA GROUP S.A., Ženeva, Švajcarska bavi se aktivnostima u oblasti telekomunikacija i multimedije, uključujući prodaju i proizvodnju softvera, kao i ulaganje i učestvovanje u svim kompanijama, švajcarskim i inostranim, aktivnim u istoj oblasti.

Matično privredno društvo Telekom Srbija a.d. Beograd je, po osnovu zaključenog ugovora o prodaji akcija, marta 2014. godine steklo vlasništvo na 50% akcija kompanije DIMEDIA GROUP S.A., u cilju obezbeđivanja efikasnog pristupa potencijalnim tržištima radi povećanja broja korisnika najsavremenijih vrsta telekomunikacionih usluga.

mts banka a.d., BEOGRAD

mts banka a.d. Beograd (ranije Dunav banka a.d. Beograd) bavi se bankarskim poslovima – ostalim monetarnim posredovanjem.

Matično privredno društvo Telekom Srbija a.d. Beograd je, nakon sprovedenog postupka istovremenog smanjenja i povećanja osnovnog kapitala tadašnje Dunav banke od strane Skupštine navedene banke, na osnovu Ugovora o upisu, zaključenog decembra 2014. godine sa kompanijama Dunav osiguranje i Dunav RE i nakon izvršene uplate u postupku povećanja osnovnog kapitala, steklo vlasništvo nad 57,89% akcija mts banke. Na opisani način stvoreni su preduslovi za započinjanje pružanja usluga mobilnog bankarstva korisnicima telekomunikacionih usluga Telekom Srbija a.d. Beograd.

(Profil grupacije )


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

DSS: Vlada da poništi odluku o prodaji Telekoma

Odluka Vlade Srbije da pokrene proces prodaje „Telekoma Srbija" štetna je za državu Srbiju, njene građane i nastavak je vođenja ekonomske politike po diktatu Međunarodnog monetarnog fonda. Skandalozno je da je Vlada Srbije ostala gluva i nema na upozorenja DSS i Pokreta Dveri, stručnjaka i sindikata da je prodaja kompanije ekonomski i socijalno neopravdana, štetna za naučno-tehnološki razvoj Srbije i da nosi velike bezbednosne rizike.

Ne postoji nijedan ekonomski razlog da se proda kompanija koja je u 2013. godini ostvarila 15,3 milijardi dinara profita, investirala u razvoj 14 milijardi dinara, otplatila kredit od 200 miliona evra i 5,5 milijardi dinara uplatila u budžet Srbije. Eventualna prodaja bi dovela do masovnog otpuštanja radnika, o čemu svedoči i iskustvo iz regiona gde je oko 50 odsto zaposlenih u kompaniji dobijalo otkaz.

Preorijentacija stranog vlasnika na svoje podizvođače i dobavljače ostaviće i domaće firme bez posla i dovesti do otpuštanja velikog broja inženjera i tehničara koji danas u tim srpskim firmama rade.

Zahtevamo od Vlade Srbije da poništi odluku o pokretanju prodaje „Telekoma Srbija", a predsednika Srbije Tomislava Nikolića pitamo da li će podneti krivičnu prijavu protiv sadašnjeg predsednika Vlade Aleksandra Vučića, kako je to zbog prodaje Telekoma učinio 2011. godine protiv tadašnjeg premijera Mirka Cvetkovića. Upozoravamo Vladu da će, ukoliko od prodaje Telekoma ne odustane, Demokratska stranka Srbije i Pokret Dveri organizovati veliki narodni protest protiv ove privatizacije, ali i prodaje EPS, poljoprivrednog zemljišta i najznačajnih državnih resursa, jer bi tako građani Srbije postali kmetovi u sopstvenoj državi.

( Vlada da poništi odluku o prodaji Telekoma DSS, 26. jun 2015. )