Zabava >

Gitarijada veća nego ikad

Od 29. jula do 1. avgusta u Zaječaru će se održati 49. gitarijada. Gostovanja potvrdili Guano Apes, Laibach, Van Gogh, Darko Rundek, Gibboni, Therapy, Dubioza Kolektiv, Kerber, Galija i mnogi drugi

Krajem jula i početkom avgusta ove godine, na platou kod Zaječarskog Hipodroma, biće održana 49. gitarijada i 19. moto skup Zaječar 2015. Organizatori očekuju obaranje rekorda broja posetilaca, kojih je prethodne godine bilo 250.000. Na ovogodišnjih pet bina, sviraće Guano Apes, Laibach, Van Gogh, Darko Rundek, Gibboni, Therapy, Dubioza Kolektiv, Kerber, Galija, Generacija 5, Đura i Mornari, Električni orgazam i mnogi drugi. Osim toga, tradicionalno će svirati i demo bendovi i takmičiti se za nagrade.

Za ovogodišnju Gitarijadu prijavilo se 124 demo benda iz sedam država regiona (Srbija 83, Bugarska 14, Bosna i Hercegovina 13, Hrvatska 10, Crna Gora četiri, Slovenija dva, Makedonija jedan). Svi bendovi koji se budu plasirali u završni program 49. gitarijade, stiču pravo učešća na Rock Akademiji, koja će biti održana u Zaječaru od 25. do 29. jula 2015. godine.

Pobednik 49. gitarijade, po oceni stručnog žirija, dobija snimanje, izdavanje albuma i PR podršku, pobednik sa područja Republike Srbije – snimanje, izdavanje albuma i PR podršku, a pobednik po glasu publike – snimanje video-spota i PR podršku.

Prateći program ovogodišnje Gitarijade će činiti gitarijada Free Zone (tribine, promocije književnih, muzičkih, kinematografskih i multimedijalnih izdanja), gitarijada Visual (izložbe umetničke fotografije, stripa, pop art, performansi, Kamp likovnih umetnika iz Bugarske i Srbije), gitarijada Expo (javna snimanja i emitovanja radio-emisija, promocije, nastupi uličnih svirača, izložbe muzičkih izdavačkih kuća i časopisa, muzičkih instrumenata, audio i video produkcije, prodajna izložba motocikala, i opreme za bajkere, kao i tradicionalnog zanatstva i rukotvorina, Međunarodna izložba tradicionalnih trpeza i predstavljanje omladinskih organizacija), 19. moto skup Zaječar, Rock kamp, Međunarodni skup izviđača "Feel the Nature 2015".

"Gitarijada je najstariji festival neafirmisanih rok bendova u svetu. Cilj manifestacije je podsticanje i afirmacija muzičkog stvaralaštva mladih opredeljenih za rokenrol", kažu organizatori.

Prva Zaječarska gitarijada organizovana je po uzoru na Beogradsku gitarijadu iz 1966. godine. Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka, Zaječarska gitarijada od lokalnog prerasta u najznačajniji festival demo bendova u regionu. Tokom višedecenijskog trajanja Gitarijada je afirmisala mnoge domaće bendove koji su na samom početku muzičke karijere, kao pobednici ili učesnici festivala, snimili svoja prva izdanja i dobili odgovarajuću medijsku podršku. U revijalnom programu festivala, sem domaćih, nastupala su i mnoga svetska imena kao što su: Steve Lukather, Laibach, Uriah Heep, Wishbone Ash, Ken Hensley & Live Fire, Stan Web’s & Chiken Shake, Nightwing, Girlschool, Lance Lopez i drugi.

Za razliku od sličnih manifestacija koje su, u međuvremenu, nastajale i nestajale, Gitarijada do današnjih dana odoleva izazovima vremena, pre svega zahvaljujući doslednosti u očuvanju autentičnog identiteta, kao i podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Zaječara, brojnih donatora, sponzora i medija.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Muzički program


Rock Stage

Glavna bina 49. gitarijade na kojoj, pored takmičara, u revijalnom programu nastupaju najpoznatiji domaći i strani bendovi. Programima koji se održavaju tokom tri festivalske večeri prisustvuje 35.000 – 40.000 posetilaca po večeri.


Felix Romuliana Stage

Program svečanog otvaranja 49. gitarijade po tradiciji se održava na Carskoj palati Felix Romuliana. Uz odgovarajući muzički program uručuju se počasna priznanja: Rokonačelnik grada Zaječara i Memorijalna nagrada "Kosta Čauš".


World Music Stage

World Music Stage u centru grada obuhvata nastupe bendova koji nisu striktno rok orijentacije, ali poseduju autentičan duh i nude inovaciju u pristupu popularnoj muzici.


Bike Stage

U Rock kampu je organizovan izuzetno bogat celodnevni muzički program za posetioce Kampa i 19. moto skupa.


Guitar Art Stage

Pozornica koja okuplja ljubitelje klasične muzike nalazi se u pešačkoj zoni kod Pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović", gde će svoje resitale izvesti najznačajniji domaći i svetski gitaristi.